c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

V 2018 za odstrel predvidenih 19 medvedov več kot letos


STA 

Do konca septembra 2018 je predviden odstrel 132 medvedov in 10 volkov. Odstrel se prednostno izvede v pasu 1,5 kilometra okoli naselij, prav tako tudi na lokacijah, kjer pogosteje prihaja do škodnih primerov, ali v njihovi neposredni bližini.

Vlada je na seji 13.12.2017  sprejela odlok o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave za obdobje do 30. septembra 2018. V tem času je predviden odvzem 132 medvedov in deset volkov, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Območje medveda

Za leto 2018 je predviden odstrel 132 medvedov in 10 volkov.

Obseg predvidenega odvzema medvedov in volkov iz narave zaradi odstrela, izjemnega odstrela, odlova, povoza ali drugih izgub je določen tako, da ne ogroža ugodnega stanja populacije, so pojasnili na ministrstvu.

Odstrel medvedov se v lovsko upravljavskih območjih, ki so v celoti ali delno v osrednjem območju življenjskega prostora medveda, prednostno izvede v pasu 1,5 kilometra okoli naselij, prav tako tudi na lokacijah, kjer pogosteje prihaja do škodnih primerov, ali v njihovi neposredni bližini.

Za medvede se lahko odstrel izvaja do 30. aprila 2018, za volkove pa do 31. januarja 2018 in nato še ves september.

Načrtovalsko obdobje za odvzem medvedov in volkov iz narave za leto 2017 se je izteklo 30. septembra. Do tedaj je bil določen odvzem iz narave 113 medvedov in desetih volkov.

V AAG se s tem odlokom ne strinjamo in še vedno zagovarjamo svoja stališča, vendar nismo od MOP prejeli niti odgovor na naše pripombe.

Naj navedemo samo eno pripombo, ki smo jo posredovali na MOP:

Slovenija in Hrvaška sta fizično ločeni državi z rezilno žico in visoko ograjo, ki preprečujeta prehod med državama tako medvedu kot volku. To je dejstvo, ki je že dolgo poznano obema ”strokovnima” organizacijama, ki tega nista hoteli upoštevati niti pri lanskem podobnem odloku (kljub našim pripombam), niti pri letošnjem Odloku 2018. Zato je očitno, da gre za namerno zavajanje, da bi lahko upravičili odstrel. S tem pa sta obe organizaciji postavili svojo strokovnost pod vprašaj oziroma je njuno stališče nestrokovno in odstrel posledično neutemeljen.

VEČ NA POVEZAVI:

AAG podal pripombe na Osnutek Odloka o ukrepu odvzema rjavega medveda in volka iz narave

Podprite AAG:
ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: