c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

OBSTRUKCIJA SDS, SD in DeSUS ODPIHNILA ZAKON O SANACIJI CELJSKE KOTLINE


STA

Poslanci SDS, SD in DeSUS z obstrukcijo 11.04.2018 preprečili obravnavo predloga zakona o sanaciji Celjske kotline

Poslanci SDS, SD in DeSUS so z obstrukcijo seje odbora danes preprečili obravnavo predloga zakona o sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline.
Opozorili so na nesorazmerno veliko število poslanskih predlogov zakonodajnih sprememb.

Prvopodpisana pod predlog zakona Janja Sluga (SMC) jim je odgovorila, da gre za interventni zakon, ki ga je treba takoj obravnavati. “To, kar tu gledamo zdaj, je neodgovorno in kaže, da njihovi nameni, ki govorijo o zastopanju volivcev, niso iskreni,” je ocenila ravnanje poslancev, ki so obstruirali sejo. Ker po odhodu poslancev treh skupin odbor ni bil več sklepčen, so sejo prekinili, nejasno pa je, ali bodo v tem mandatu še nadaljevali z obravnavo predloga.

Sluga je želela s predlogom zakona sicer vzpostaviti soodgovornost države, lokalnih skupnosti in glavnega onesnaževalca, da pripravijo, izvajajo in sofinancirajo program ukrepov za sanacijo Celjske kotline. V predlogu zakona so bili podrobneje opisani splošni in specifični ukrepi za sanacijo, poudarek je bil na onesnaženi zemlji na otroških igriščih in spremljanju zdravstvenega stanja otrok.

Celjska kotlina

Pripis AAG:

Sprejem tega zakona smo v celoti podprli tudi v AAG, saj bi ta zakon doprinesel k sanaciji okoljske škode, ki jo je večinoma naredila država, oziroma podjetje v državni lasti. Ko gre za sprejem zakonodaje ki uničuje naravo v TNP, Krasu in drugod, so bili DeSUS in SD poslanci takoj “ZA”, ko pa gre za zakon o sanaciji okoljske škode, pa se poslanci SDS in predvsem DeSUS-a in SD, ki sta “EX” vladni stranki RS raje skrijejo, kot da bi sprejeli zakonodajo pomembno predvsem za zdravo in varno prihodnost naših OTROK!

V Alpe Adria Green smo leta 2015 zahtevali odstop Ministrice za okolje in prostor ga.Irene Majcen članici DeSUS-a, zaradi nesposobnosti reševanja okoljske katastrofe v celjski kotlini.

AAG je sprejel ta sklep, zaradi netočnih-zmedenih izjav Ministrice o parceli nezakonite deponije Bukovžlaku in zagovarjanja nestrokovnih odločitev v zvezi s sanacijo nezakonite deponije v Bukovžlaku na parceli 115/1 k.o. Teharje v oddaji 24. ur zvečer 22.7.2015 (http://www.24ur.com/novice/slovenija/sodba-in-kazni-zdravja-ne-bodo-vrnile.html )  v kateri je Ministrica  tudi trdila, da bi ta sanacija najmanj obremenjevala okolje, brez vsake strokovne podlage. Analiza je tega leta pokazala, da se koktajl strupov izlužuje v okolje. Naj navedemo samo, da vrednost   arzena presegala kritično vrednost  na mestu odvzema vzorca kjer se pojavljajo izcedki. V sodbi Sodišča EU v Lusemburgu št.: C‑140/14 z dne 16.04.2015 je navedeno, da je EK prepričana o nevarnosti odloženih odpadkov v Bukovžlaku, kar je pokazala strokovna študija IOP Celje, ministrica pa je pred kamerami še kar trdila, da tam ni nevarnih odpadkov.

Ministrstvo za okolje in prostor, bi morali takoj sprejeti ukrepe oz. predlagati DZ RS ustrezno zakonodajo  za preprečitev  ogrožanja zdravja na področju stare cinkarne ne glede na to, da je lastnica te parcele MO Celje, saj je že študija iz leta 2006 o onesnaženju  stare cinkarne pokazala in vse kasnejše  analize še bolj podrobno  potrdile katastrofalno onesnaženje okolja. Tukaj so izmerili največje onesnaženje s kadmijem v urbanem področju na svetu (1200 krat čez mejno vrednost 1mg/kg po Uredbi o vnosu težkih kovin v tla) saj je ta lokacija nekaj 100 metrov od centra Celja. Pristojno ministrstvo in VLADA RS pa se vse do danes niso odzvali  in niso pristopili k takojšnji sanaciji tega 17 ha velikega področja, kjer je odloženo 1,5 milijona m3 večinoma nevarnih odpadkov.

Tako pa so iz Cinkarne neposredno vplivali na člane odbora za infrastrukturo, ali so poslanci zaradi tega obstruirali sejo pa bo pokazala zgodovina.

cinkarna - dopis

Povezave:

S predlogom zakona za sanacijo okolja v Celjski kotlini

Alpe Adria Green, mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave zahteva odstop Ministrice za okolje in prostor ga.Irene Majcen

Poročilo o skrbnem okoljskem pregledu lokacij Cinkarne Celje

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: