c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Prebivalci ob koprskem pristanišču se počutijo izigrane zaradi nove uredbe o hrupu


Lee Širok – RTV

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je zvišala dovoljene mejne vrednosti hrupa in v uredbo zapisala tudi, da tovorne ladje niso vir hrupa.

Ladja Katrina, zaradi katere so se Koprčani letos najbolj pritoževali. Foto: Primorske novice/Katja Gleščič

Koprčani, ki živijo v neposredni bližini tovornega pristanišča, se počutijo izigrane zaradi nove uredbe o hrupu, ki jo je 14. junija sprejela vlada. Nikakor ni sprejemljivo, pojasnjujejo, da tovorne ladje po novem niso več vir hrupa. Ob vsem pa je vlada, ki opravlja zgolj tekoče posle, sprejela uredbo, v kateri je zvišala dovoljene mejne vrednosti hrupa v pristanišču. Tudi koprska civilna pobuda se je zato pridružila drugim nevladnim organizacijam, ki napovedujejo tožbe. Med temi je tudi Alpe Adria Green, ki je konec junija na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo na uredbo.

Dejstva, da so velike tovorne ladje največji povzročitelj hrupa v koprskem pristanišču, se zavedajo tako v Luki Koper, kot na Upravi za pomorstvo. S tem hrupom pa dnevno, in še posebej ponoči živijo prebivalci mestnega jedra. Hrup ladijskih generatorjev in ventilatorjev večkrat tudi za devet decibelov preseže dovoljene mejne vrednosti, kažejo meritve Luke Koper. Zdaj pa jih je nova uredba še zvišala, pa čeprav je evropska zakonodaja usmerjena v njihovo postopno zniževanje.

Ob vsem pa tovorne ladje niso več vir hrupa. Kot poudarja predstavnik civilne pobude Koprčanov Dušan Salmič, je vlada očitno podlegla zahtevam kapitala: “Kapital je zahteval, da se te vrednosti zvišajo, zato da ne bi slučajno podjetja in odgovorni za ta hrup plačevali odškodnine ljudem, ki bi se pritoževali nad povečanim hrupom.”

Na Upravi za pomorstvo med drugim pojasnjujejo, da ladje v nobenih mednarodnih predpisih niso opredeljene kot vir hrupa. Dolgoročna rešitev je po njihovem mnenju elektrifikacija priveznih mest in oblikovanje ekološkega sklada za prebivalce, kratkoročno pa dogovarjanje Luke Koper in Uprave za pomorstvo z ladjarji. V primeru ladje Katrina so glede tega bili uspešni, pojasnjuje direktor Uprave Jadran Klinec: “Upoštevali so naše predloge in ob zadnjem obisku je bila ladja manj hrupna, kot je bila prej.”

V Luki Koper ob tem dodajajo, da nadaljujejo z izvajanjem vseh 38 ukrepov za zmanjševanje hrupa iz akcijskega načrta. Konstruktivno reševanje teh težav pa je, poudarjajo, tudi nedavno podpisano pismo o nameri s koprsko občino, kjer so navedeni še dodatni ukrepi za zmanjševanje hrupa iz pristanišča in z ladij. V ankaranski občini uredbo še preučujejo, iz koprske pa se na naša vprašanja glede uredbe niso odzvali.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod

Povezava:

AAG PODAL NA UREDBO O MEJNIH VREDNOSTIH KAZALCEV HRUPA V OKOLJU,PRITOŽBO NA USTAVNO SODIŠČE RS
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: