c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

ODBOR ZA PETICIJE PRI EU PARLAMENTU PRIČELA Z OBRAVNAVO ČEZMEJNEGA ONESNAŽEVANJA IZ ŽELEZARNE ŽAVLJE


Iz Alpe Adria Green smo 03.01.2019 poslali na Evropsko komisijo in Evropski parlament – odboru za peticije “Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje”. 

Odbor za peticije nam je 24.05.2019 poslal odgovor, da je naša peticija dopustna, ker je njena vsebina del dejavnosti Evropske unije v skladu z uredbo Evropskega parlamenta. Odbor za peticije je zato zaprosil Evropsko komisijo, da na podlagi informacij, ki smo jih predložili, izvede predhodno preiskavo različnih vidikov problema. Odbor bo nadaljeval preiskavo tega problema takoj, ko bo prejel potrebne informacije iz EU komisije

.ODGOVOR EU PARLAMENTA - ODBOR ZA PETICIJE ŽEL. ŽAVLJE

V dopisu ki smo ga poslali na EU parlament smo v AAG zapisali, da onesnaževanje železarne sega tudi na slovensko stran, a uradnih dokazov za to ni. Problem je v tem, da pri nas kakovosti zraka na hribu tik ob slovensko-italijanski meji ne merijo več kot 10 let. Tako onesnaženja zraka na slovenski strani zaradi žaveljske železarne NI!!!

Železarna Žavlje december 2018

Če dodamo še izpuste odpadkov v morje, ki ga ugotavlja Italijanska policija in Italijanska okoljska agencija, je dodatno utemeljen predlog za uvedbo postopka proti Republiki Italiji zaradi kršitev zakonodaje EU.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FOTO AAG

V želji bi, da se tej pobudi pridruži tudi vlada RS in občine Istrske Slovenije smo po e-pošti pozvali Vlado RS in priobalne občine v Sloveniji, da se pridružijo tej zahtevi, ki smo jo posredovali na organe Evropske Unije. Uradnega odgovora do danes še nismo prejeli od nikogar, zasledili smo le novico v časopisu DELO.  Takratni Minister za okolje Jure Leben je, je za Delo povedal , da so že zaprosil za sestanek pri italijanskem ministru za okolje in naročil tudi monitoring zraka v okolici: »V okolici železarne bodo postavili nove merilce kakovosti zraka, ki bodo pokazali dejansko onesnaženost okolice.« Povezava: Benzen in prah »morita« tudi na naši strani .

Tak ignorantski odnos tako državne politike kot tudi s strani občinskih politik na obali do ljudi na obali smo v AAG že doživeli v primeru nameravane postavitve Žaveljskega terminala, ko se je EU parlament namesto slovenske politike moral zavzeti  za Slovence iz obeh strani meje! ZGODOVINA SE PONAVLJA!

PODPIŠITE PETICIJO:

ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
%d bloggers like this: