c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

V Kranju postavili najhitrejšo javno e-polnilnico slovenske izdelave


Borut Hočevar – Finance

Mariborsko podjetje Implera je postavilo 75-kilovatno DC polnilnico, ki e-vozila s 400 voltov napetosti polni z močmi več kot 60 kilovatov. Polnilnica je odprta za vsa vozila.

clip_image002

Polnilnica je postavljena na parkirišču Iskratela. Uradno odprtje bo prihodnji teden.


Kranjska polnilnica napolni na primer Hyundaijevo Kono z baterijo zmogljivosti 64 kilovatnih ur od popolne izpraznjenosti do 80 odstotkov v 45 minutah. Za primerjavo: na trenutnih DC polnilnicah v Sloveniji traja tako polnjenje več kot uro.

To je trenutno najhitrejše polnjenje v Sloveniji in tudi v regiji na polnilnici, ki je javna oziroma odprta za vsa vozila in je rezultat domačega znanja. V Sloveniji in okoliških državah namreč ni proizvajalca hitrih polnilnic, vse postavljene so uvožene, pojasnjujejo v Impleri.

V Impleri so prodali oziroma je v postopku postavitve preko dvesto njihovih polnilnic, načrtujejo pa jih še precej več, predvsem v tujini.

Postavljajo jih tudi v Sloveniji. »Uporabniki bodo želeli imeti polnilnico na vsakem parkirišču, pri trgovinah, restavracijah in v naseljih, da bo lahko priključen vsak električni avto,« je povedal direktor Implere Teo Bunta.

»Jutri bo to pomenilo pasivno stabilizacijo elektroenergetskega omrežja. Tehnološko je to mogoče že danes, vendar še ni dovolj vozil, da bi lahko pomembneje vplivali na omrežje. Ko bo vozil na polnilnicah deset tisoč ali celo sto tisoč, bo potencial ogromen,« je še dodal Bunta.

Polnilna postaja za električna vozila, ki jo je v sklopu projekta e-pol v  sodelovanju dijakov SESGŠ v decembru 2018 v Kranju postavila Alpe Adria Green

E polnilnica e-pol3 Foto AAG

V petek, 14. 12. 2018, smo bili priča sklepnemu dejanju  Projekta E-POL AAG “Razvoj in izdelava  pilotnih polnilnic za polnjenje električnih vozil kot učnih pripomočkov za dijake tehničnih poklicnih šol” in sicer postavitvi polnilne postaje za električna vozila v neposredni bližini  glavnega vhoda v šolsko zgradbo na Zlatem polju (Kidričeva 55).

V projektu, ki ga je vodila organizacija Alpe Adria Green (AAG), so sodelovali: Inštitut METRON Andreja Pečjaka, ŠC Kranj, ŠC Škofja Loka in SPSŠB Ljubljana. Projekt je financiral Eko sklad RS.

Dijaki STŠ ŠC Kranj  so se udeležili tridnevne izobraževalne delavnice v Inštitutu METRON, kjer so pod strokovnim mentorstvom  zasnovali, načrtovali in izdelali popolnoma unikatno polnilno postajo za električna vozila, ki so jo prejšnji teden postavili na omenjeni lokaciji in izvedli tudi priklop na električno omrežje.

Priključno razdelilno omarico so pod mentorstvom izdelali dijaki 3. Ee razreda STŠ ŠC Kranj, ki so tudi položili in priključili napajalni kabel za polnilno postajo. Betonski podstavek so pripravili in naredili dijaki gradbene usmeritve SESGŠ ŠC Kranj.

Polnilni stebriček je opremljen z eno priključno vtičnico 22 kW (3×32 A), eno 11 kW (3×16 A) in dvema klasičnima vtičnicama 3,7 kW (16 A). Poleg tega polnilna postaja omogoča tudi polnjenje mobilnih naprav, opremljena je s 4 USB priključki in ima LCD zaslon, ki ponuja možnost predvajanja določenih sporočil in informacij uporabnikom polnilne postaje. Območje polnilne postaje je pod video nadzorom.

PODPIŠITE PETICIJO:

ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: