c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Kako delajo evropske države pri reševanju plastičnih odpadkov?


Kljub nekaterim obetavnim prizadevanjem za reševanje naraščajočega problema plastičnih odpadkov, kot so prepoved plastičnih nakupovalnih vrečk ali slamic, posebni cilji preprečevanja za različne plastične odpadke v Evropi še vedno niso zelo razširjeni, je pokazala ocena Evropske agencije za okolje (EEA). Samo devet držav ima izrecne cilje za preprečevanje plastičnih odpadkov.

Slika © Allen Giuseppe Amore, Slika2050 / EEA

Poročilo EEA „ Preprečevanje plastičnih odpadkov v Evropi “ zagotavlja stanje preprečevanja plastičnih odpadkov v Evropi. Pregledal je in analiziral prizadevanja v državah članicah EGP za obravnavanje nastajanja plastičnih odpadkov s pomočjo preventivnih ukrepov. Ocena ocenjuje, da je treba prednostno obravnavati preprečevanje okolju najbolj škodljivih vrst plastike, kot so plastika za enkratno uporabo in plastični izdelki, ki jih ni mogoče reciklirati. Medtem ko so pristojbine za plastične nakupovalne vrečke privedle do opaznih rezultatov pri zmanjševanju njihove uporabe in odpadkov v številnih državah, je treba takšne ukrepe uporabiti tudi za druge vrste plastičnih izdelkov, pravi poročilo, na primer za plastično odpadno embalažo, ki je največja največja embalaža. pretoka plastičnih odpadkov v Evropi.

Plastični odpadki so vse večji problem v svetu. EU je nedavno sprejela ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov in z uvedbo novih ukrepov za reševanje plastičnih odpadkov in onesnaževanja, na primer z evropsko strategijo Evropske komisije za plastiko v krožnem gospodarstvu za leto 2018 in nedavno sprejeto direktivo o enotni uporabi plastike . Evropska strategija ugotavlja, da zmogljivosti za recikliranje plastike ne sledijo vedno večji svetovni proizvodnji plastike. Trenutno se v Evropi zbira le 30% plastičnih odpadkov za recikliranje. Poleg tega se večina postopkov recikliranja izvaja zunaj Evrope, kjer se okoljske prakse in standardi lahko razlikujejo.

V oceni EEA je bilo opredeljenih 173 ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov, ki se izvajajo v državah ali so načrtovani za izvajanje. Poročilo temelji na pregledu nacionalnih in regionalnih programov za preprečevanje nastajanja odpadkov in rezultatih raziskave, ki je bila izvedena v 27 državah članicah EU (razen Cipra, ki ni sprejel programa za preprečevanje nastajanja odpadkov), ter Islandije, Norveške, Švice in Turčije.

Slika 1.1: Okoljska vprašanja, ki se pojavljajo v vrednostni verigi plastike

Okoljska vprašanja, ki se pojavljajo v vrednostni verigi plastike

Vir: EEA

Druge ključne ugotovitve:

  • Plastični odpadki so v skoraj polovici držav članic EGP razglašeni za prednostni tok odpadkov.
  • Od 173 opredeljenih ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov 105 zajema fazo proizvodnje plastičnih izdelkov, 69 pa fazo porabe. Z izjemo nacionalnih ukrepov, kot je dajatev na plastične nosilne vrečke, je večina opredeljenih preventivnih ukrepov sestavljena iz prostovoljnih sporazumov in informacijskih dejavnosti.
  • Približno 20% ukrepov (tj. 37 od 173 opredeljenih ukrepov) so tržno zasnovani instrumenti. Od tega se večina nanaša na zaračunavanje pristojbin potrošnikom za uporabo plastičnih nosilnih vrečk.
  • Začelo se je skupno 30 prostovoljnih sporazumov o preprečevanju nastajanja plastičnih odpadkov, ki so vključevali različne skupine zainteresiranih strani v pregledanih državah. Pogosto vključujejo posebne cilje, ki jih spremljajo notranje ali zunanje strani.
  • Samo devet držav ima v svojih preventivnih programih izrecne cilje za preprečevanje nastajanja odpadkov. Jasni in skladni cilji, ki so v pomoč pri spodbujanju inovacij in izboljšanju ravnanja z odpadki, za večino skupin izdelkov še vedno manjkajo, zato se stopnje dejavnosti in ambicije med državami razlikujejo.
  • Primeri dobre prakse vključujejo tako pobude za regulacijo, kot je prepoved nekaterih plastičnih izdelkov in mehkejše ukrepe, kot so sporazumi z zainteresiranimi stranmi za zmanjšanje porabe plastičnih izdelkov (predvsem embalaže) ter usposabljanje in krepitev zmogljivosti. Na žalost je zelo malo primerov, v katerih so bile sprejete pobude ustrezno ocenjene, zato je težko oceniti napredek.

POSLEDICE UPORABE PLASTIKE SO NAJBOLJ VIDNE V OCEANIH:

( SVETOVNI DAN OCEANOV 08.09.2019)

Morje iz plastike blizu otokaBlizu morskega morja

Karibsko plastično morje

Karibsko plastično morje

“Ljudje vsako leto napolnijo oceane z ocenjenimi 8 milijoni ton plastike, kar naj bi se do leta 2025 povečalo za 22 odstotkov.”

“Sedemdeset devet tisoč ton plastičnih odpadkov, v obliki 1,8 bilijona kosov, ki zdaj zavzemajo območje, ki je trikrat večje od Francije v Tihem oceanu med Kalifornijo in Havaji.

“ Satelitski pogled: Kalifornija in Oregon na desni, havajski otoki spodaj levo. Ta slika prikazuje vrtince, ki ohranjajo smeti na morju:


Na Japonskem je koncentracija plastičnih smeti, ki tvori pravi otok, en otok pa je blizu Aljaske.

Na tem drugem zemljevidu niso prikazani plastični otoki. Ampak je preprosto uganiti, kje so “otoki”  nastali v drugih oceanih:

svetovni kriki

Ptice zamenjajo plastiko za hrano in umrejo, ko jo njihov želodec ne more prebaviti:

Morska ptica, ki je bila uničena zaradi zaužitja smeti 2

Tudi morske želve:

GULF CARPENTARIA MARINE DEBRIS

Tudi ribe:

Plastični koščki najdeni v ribahPlastika lahko poškoduje ali ubije na različne načine, na primer:

Mlada žrtva želve plastike

“Najbolj presenetljiv vidik ugotovitev – in morda najbolj škodljivo – je bila velika količina ribiških mrež …” zapletanje v mreže je eden izmed najbolj škodljivih opaženih učinkov, ki jih vidimo v naravi pri tam se živali zadušijo
Še ena žrtev


pečat-zapleten-v-verige-in-vrv-od-smeti-v-ocean


želva zapletena

 

Plastika pa se še vedno kopiči …

brez komentarja

Ali ni že čas, da se ozavestimo in prenehamo z uporabo plastike?

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: