c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

V Sloveniji letos do 15.08. že 218 primerov mišje mrzlice


Največ obolelih je bilo v jugovzhodni Sloveniji ter v Podravski regiji

Rezultat iskanja slik za podgana

Do 15. avgusta je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani epidemiološki službi prijavil 218 potrjenih primerov hemoragične mrzlice z renalnim sindromom, obolelo je 66 žensk in 152 moških. Največ obolelih, in sicer 82 jih prihaja iz jugovzhodne Slovenije, v Podravski regiji pa je zbolelo 72 oseb. Nihče od obolelih ni umrl, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen. Bolezen se z glodalca na človeka prenese preko vdihavanja virusov, ki se nahajajo v izločkih glodalcev, bolezen pa se ne prenaša s človeka na človeka. Zdravljenje je simptomatsko. Smrtnost zaradi bolezni je nizka.

Število obolelih je letos preseglo vse izbruhe iz preteklih let. Zadnji smrtni primer so zabeležili leta 2009, so pa vsi letošnji oboleli potrebovali bolnišnično oskrbo.

Na NIJZ svetujejo čim manj stikov z glodalci, dalj časa zaprte prostore pa je treba pred začetkom čiščenja temeljito prezračiti in razkužiti z raztopino klornega razkužila. Pi tem svetujejo uporabo zaščitne maske in rokavic iz lateksa.

Strokovnjaki  ob tem tudi  opozarjajo, naj se ljudje izogibajo predelov, kjer so lahko miši, ter poudarjajo pomen umivanja sadja. V primeru, da pospravljamo opuščene lope, skladišča, kleti in vemo, da so tam miši, si nataknemo masko. Pri tem pa opozarjajo, da miši ne lovimo ali odstranjujmo z rokami, vendar se pri tem primerno zaščitimo.

V AAG se čudimo, zakaj te problematike  ne obravnava, tako kot problematiko o zvereh,  vlada, državni svet in državni zbor, saj je bilo letos  že ogroženih 218 ljudi, to je veliko več kot je bilo ogroženih ljudi s strani medvedov in volkov!!!

Povezava:

Tedensko spremljanje hemoragične mrzlice z renalnim sindromom (HMRS)

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: