c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

O onesnaževanju morja in segrevanju podnebja


Franci - pomorskiklub

V prostorih Tržaškega pomorskega kluba Sirena je uredništvo revije Mladika je konec avgusta priredilo razgovor o vsebini rubrike Fokus, v kateri želi uredniški odbor v vsaki številki poglobiti določeno pomembno temo. V julijski številki so se v uredništvu odločili, da bodo v Fokusu spregovorili o onesnaževanju morja in globalnem segrevanju. Kot že večkrat prej so se tudi tokrat odločili, da Fokus predstavijo na družabnem srečanju, kjer so spregovorili glavni pisci omenjene rubrike v Mladiki.

Za srečanje so izbrali prostore TPK Sirena, ob morju, ker se je tudi tematika navezovala na morje. Na začetku je prisotne pozdravil predstavnik TPK Sirena, ki je povedal, da so zanje vse teme, ki so povezane z morjem, zanimive.

Na srečanju, ki ga je uvedel član uredniškega odbora Mladike Ivo Jevnikar, sta spregovorila okoljski znanstvenik Vinko Bandelj, ki je zaposlen pri Nacionalnem inštitutu za oceanografijo in eksperimentalno geofiziko v Trstu, ter Franci Malečkar član UO AAG in jamar.

Vinko Bandelj je najprej spregovoril o spremembah, ki se dogajajo v Jadranskem morju in Tržaškem zalivu, kjer v zadnjih letih opažajo porast meduz in tudi rebrač (te so podobne meduzam, vendar nimajo vžigalk), eno največjih zajedalskih vrst, ki povzroča težave ribičem in gojiteljem školjk, predvsem v Gradeški laguni. Izginjajo tudi morske trave, npr. pozejdonka. V Tržaškem zalivu pa imamo eno največjih populacij leščurjev (to so školjke podobne klapavicam). Na splošno je Bandelj trdil, da so spremembe v Tržaškem zalivu tako pozitivne kot negativne.

Franci Malečkar AAG je povedal, da se v jamah vidijo luknje v kapnikih, kar pomeni, da je nekaj narobe s snovjo, ki odteka v jamo. Govoril je o majhnih stvareh, ki jih lahko naredi vsak posameznik za naš planet (na Madeiri npr. nihče ne kupi plastične vrečke v trgovini, ampak si vsi prinesejo vrečko od doma).

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: