c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Ministrstvo o menjavi strupene zemlje še molči


Špela Kuralt – DELO

Izvajalec sanacije vrtcev še ni izbran, v varnostnem načrtu pa je zapisano, da naj bi onesnaženo zemljo vozili na gradbišče severne vezne ceste.

Kdo bo odstranjeval strupeno zemljo na igrišču enote Ringa Raja še ni znano, niti ni znano, kdaj naj bi se to zgodilo. Je pa v projektu omenjeno, da naj bi zemljo vozili na gradbišče severne vezne ceste. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Poletne analize zemlje na igriščih vrtčevskih enot Ringa Raja in Mavrica so pokazale, da je stanje še slabše, kot so kazale analize septembra 2017. Zemljo, ki ima presežene kritične vrednosti svinca, cinka, kadmija in arzena, nameravajo po varnostnem načrtu odvažati na gradbišče severne vezne ceste. Helena Grčman z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani opozarja, da to ni mogoče in da bi tudi morebitno začasno deponiranje te zemlje na nasipu morali odobriti na ministrstvu za okolje in prostor. Ministrstvo podrobnih informacij do izbire izvajalca ne daje.

Analiza, ki jo je opravil infrastrukturni center za pedologijo in varstvo okolja biotehniške fakultete, je na delu igrišča vrtca Ringa Raja pokazala močno onesnaženje. Kot so zapisali, so tam odkrili velike »oziroma ekstremne vsebnosti cinka«, kritična vrednost svinca je skoraj tridesetkrat presežena, podobno je bilo pri kadmiju in arzenu. Sondiranje so opravili tudi v zeliščni gredi in sklenili, »da je zemljišče popolnoma neprimerno za gojenje rastlin (zelišč); četudi ne uporabljajo pridelanih rastlin, sta setev in vzdrževanje rastlin v tako onesnaženih tleh lahko vzrok za dodaten vnos tal v telo s prašenjem (vdihavanjem) ali zaužitjem prek ‘umazanih’ rok«.

Da največje izmerjene skupne vsebnosti predvsem svinca in cinka ponekod presegajo povprečne vsebnosti, ki so bile izmerjene leta 2017, so ugotovili tudi na igrišču enote Mavrica. Kot so zapisali, so tla »močno onesnažena s cinkom, skupne vsebnosti, večje od kritične imisijske vrednosti, smo izmerili v 12 sondah od 21«.

image

Kam s strupi?

Vrtci so bili med počitnicami prazni, tudi zaradi napovedane sanacije. Čeprav so zdaj spet polni, to ni noben problem, je povedal župan Bojan Šrot in dodal, da bodo otroke začasno že premestili na druge lokacije, ko se bo sanacija začela, in da z ministrstvom dobro sodelujejo. Ali so sodelovali tudi pri reševanju vprašanja, kam z onesnaženo zemljo, ni znano. Občina namreč načrtuje gradnjo severne vezne ceste in v varstvenem načrtu, ki ga je pripravilo celjsko podjetje Si Eko, piše, da naj bi zemljo, ki je ocenjena kot nenevaren odpadek, iz obeh enot odpeljali prav na gradbišče nasipa severne vezne ceste. Določeno je, da se ne sme mešati z obstoječo zemljino, da mora biti narejena podlaga iz folije, na katero se bo sipal material, in da mora biti izkopani material pokrit.

Helena Grčman z biotehniške fakultete, ki je nasprotovala odlaganju onesnažene zemlje iz hudinjskega vrtca na nasip severne vezne ceste že pred dvema letoma, tudi tokrat vztraja: »Če se izkopano zemljino želi uporabiti za druge namene, mora ta ustrezati pogojem, ki so opredeljeni v uredbi o obremenjevanju tal z vnašanjem odpadkov. Koncentracije kovin v odstranjeni zemljini iz omenjenih celjskih vrtcev presegajo vrednosti iz te uredbe, kar pomeni, da uporaba za nasipavanje ni možna.« Dodala je, da so v primeru hudinjskega vrtca onesnaženo zemljino izjemoma začasno odložili na tudi sicer onesnaženem območju Stare cinkarne: »Odlaganje onesnaženih zemljin, tudi če je začasno, v neonesnaženem okolju je zagotovo manj primerno in ga mora prej odobriti ministrstvo za okolje in prostor.«

image

Na enem delu enote Ringa Raja v Nušičevi ulici so odkrili tudi tridesetkrat presežene kritične vsebnosti svinca, problematični so tudi cink, kadmij in arzen. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Sanacija še letos?

Ko so pred dobrimi štirimi leti sanirali ljubljanske vrtce, je onesnaženo zemljo Kemis odpeljal v Avstrijo. Kako bo v Celju, ni znano, z ministrstva so odgovorili le, da bodo lahko več informacij dali »po pravnomočnosti odločitve o oddaji javnega naročila«. Prijavila sta se dva ponudnika, po naših informacijah naj bi šlo za družbo VOC Celje, ki je sanirala že hudinjski vrtec, in podjetje Inkaing iz Ljubljane. Vlada pa je pred kratkim projekt uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov 2019–2022 in ga ocenila na 590.000 evrov. Letos naj bi investicija stala 400.000 evrov, prihodnje leto pa 190.000 evrov.

Malčki v kovinah

Špela Kuralt – DELO

Težke kovine te ubijejo na dolgi rok, ko si že pozabil, da si pojedel kilogram celjske zemlje.

Malčki v kovinah

Otroška igra skoraj nujno vsebuje tudi igranje z zemljo. Potičke, občasno obmetavanje s peskom in zemljo, če je zemlja dovolj razmočena, se je fino tudi malo pomazati. Modrost starejših, da mora otrok za normalen razvoj pojesti kilogram zemlje, je sicer pretiravanje, a kaže, kar vsi vemo. Da se otroci zaužitju zemlje pač ne morejo izogniti.

Celjska občina je že pred dvanajstimi leti naročila analizo zemljine na vseh otroških igriščih javnih vrtcev. V zemlji so bile presežene mejne in opozorilne vrednosti kadmija in svinca. Občina ni zamenjala zemljine na nobenem igrišču, se je pa obrnila na tiste, ki so v državi poklicani in plačani za skrb za zdravje vseh državljanov. Pri prim. dr. Ivanu Erženu, danes direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so naročili posebno raziskavo, Eržen pa je ugotovil, da tveganje za zdravje otrok na tako onesnaženih igriščih ni povečano.

S skrb vzbujajočim stanjem v tleh celjskih vrtcev se tako ni nihče ukvarjal. Tudi v aferi mivka pred desetimi leti, ko je bilo v peskovnikih preveč svinca in kadmija, je Eržen povedal, da akutnih učinkov na zdravje otrok ni pričakovati. No, v vrtcih so le začeli kupovati neonesnaženo mivko. In taka je še danes. Pravzaprav je na igrišču hudinjskega vrtca čista samo mivka, zemlja pa je polna težkih kovin. Nepredstavljivo je, da so morali sprva starši sami naročiti analizo. Tudi po objavi rezultatov se občina ni vdala. Raje je mahala z Erženovim mnenjem in protokolom NIJZ, kako si je treba roke umivati. Namesto da bi takoj začeli sanacijo, so raje naročili in plačali svojo analizo. Ta je pokazala, da je vse še nekajkrat slabše: presežene opozorilne vrednosti bakra, svinca in arzena ter kritične vrednosti kadmija in cinka. Gre tudi za rakotvorne snovi.

Občina je za pomoč spet prosila NIJZ. Tam, kjer nas vestno opozarjajo na nevarnosti sonca, klopov, kajenja, debelosti itd., so glede rakotvornih težkih kovin v vrtčevskih tleh zapisali, da sicer otroci niso bili tako izpostavljeni, da bi to lahko ogrozilo njihov telesni razvoj in zdravje. Kako lahko to napišejo? Ali vedo, koliko posameznih toksičnih snovi je dovolj, da se razvije rak? Da ti zaradi kadmija odpovedo ledvice? Niso zapisali, naj občina zamenja zemljo, ampak so predlagali, da preučijo možnost sanacije območja. Verjetno se občina tudi zaradi prizadevanja staršev vendarle ni odločila za preučevanje, ampak bodo zemljo zamenjali.

To ni zmaga. Je nekaj, kar bi se moralo zgoditi že pred dvanajstimi leti. In je nekaj, na kar bodo v drugih vrtcih še čakali. Medtem se bodo otroci vseeno igrali s potičkami in obmetavali z zemljo. In medtem bodo mnogi komentirali, celo starši, da gre za pretiravanje. Da so za vse krivi tečneži, ki ne razumejo, da smo vsi »zrasli gor« ob težkih kovinah. In to bodo komentirali prav tisti starši, ki jih skrbi, da otroci v vrtcu zaužijejo preveč glutena in sladkorja. Težke kovine pač ne srbijo in pečejo. Ubijejo te na dolgi rok, ko si že pozabil, da si pojedel kilogram celjske zemlje. Zato je škoda, da nam manjka tečnežev v ustanovi, ki skrbi za javno zdravje.

Povezave:

Sanacija zemljine in zunanje ureditve območja vrtca Anice Černejeve enota Mavrica in vrtca Zarja enota Ringaraja v Mestni občini Celje

ONESNAŽENA ZEMLJA V CELJSKIH VRTCIH

Celje – eno najbolj onesnaženih mest

IRENA MAJCEN–ZMAGOVALKA “ČRNE LISTE” AAG ZA LETO 2016

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: