c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Boj za ohranitev čiste, zdrave pitne vode na kmetijskih zemljiščih na Ježici, Ljubljana, 2019


Na Ježici v Ljubljani so se kmetje zoperstavili načrtovani gradnji kanalizacijskega kanala C0, ki ga nameravajo zgraditi na vodovarstvenem območju Ježice, v bližini Kleč. Izgradnje se lotevajo brez presoje vplivov na okolje in na delu trase brez gradbenega dovoljenja. Pred kamero so svoje razloge proti gradnji opisali lastniki zemljišč na Ježici: Brane Grad, Brane Avbelj in Marko Kosmač. Gradbišče oziroma kmete je danes obiskal tudi gradbeni inšpektor Goran Golubić, ki je povedal, da ni pristojen za ukrepanje in lastnike kmetijskih zemljišč napotil na kmetijsko inšpekcijo. Seveda je v igri nekaj milijonov evrov subvencij iz evropskih skladov, ki naj bi jih dobila Mestna občina Ljubljana, če ji bo uspelo zgraditi kanalizacijski kanal v dveh letih. Spet se pojavlja vprašanje ali bo prevladala moč kapitala nad osveščenostjo in dolgoročno okolje varstveno naravnanostjo? Projekt za kanal C0 naj bi bil v nasprotju z evropsko direktivo in uredbo Evropskega parlamenta, saj bi se v primeru izgradnje v tem občutljivem kmetijskem območju ob reki Savi in v neposredni bližini Kleč, zadrževala velika količina odpadnih voda, zato bi bila tveganja za onesnaževanje vodonosnika in podtalnice prevelika.

 

IZREDNA SEJA DZ - C0 in LJ vodonosnik-page-001

Celotna zahteva na povezavi:

Zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije

ZMAGOVALEC ČRNE LISTE AAG ZA LETO 2018

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2019/01/24/zmagovalec-crne-liste-aag-za-leto-2018/

AAG poslal zahteve oz. prijavo v zvezi z gradnjo kanala C0, dostopno na:
https://alpeadriagreen.wordpress.com/2018/10/25/aag-poslal-zahteve-oz-prijavo-v-zvezi-z-gradnjo-kanala-c0/

AAG podal pritožbe za projekt MOL za kanal C0 na EU institucije, dostopno
na: https://alpeadriagreen.wordpress.com/2018/09/28/aag-podal-pritozbe-za-projekt-mol-za-kanal-co-na-eu-institucije/
AAG zahteva takojšnjo zaustavitev del na izgradnji kanala C0, dostopno na:
https://alpeadriagreen.wordpress.com/2019/02/13/aag-zahteva-takojnjo-zaustavitev-del-na-izgradnji-kanala-c0/

Barbara Vidmajer in Alenka Bevčič, Televizija Slovenija

Kmetje na Ježici neuspešno poskušali preprečiti gradnjo kanalizacije

Projekt skrbi tudi okoljevarstvenike

Barikade s traktorji in obisk gradbenega inšpektorja na Ježici v Ljubljani tokrat niso preprečili začetka gradnje kanalizacije na vodovarstvenemu območju Ljubljanskega polja. Obupani kmetje so prepričani, da bo poseg onesnažil pitno vodo.

Kmetje z Ježice v Ljubljani že mesece branijo svoja kmetijska zemljišča in se zavzemajo za ohranitev pitne vode pod njo. V neposredni bližini je namreč vodovarstveno zajetje Kleče ob reki Savi. Danes pa so gradbinci v spremstvu policije kljub barikadam s traktorji začeli izgradnjo manjkajočega dela kanalizacijskega sistema.

Toliko nepravilnosti, kot se dogaja pri tem projektu, jih ni mogoče niti prešteti. Od zlorabe gradbenega dovoljenja, nezakonito pridobljenega, nespoštovanja lastninskih pravic, nedelovanja inšpekcije,” je ob tem povedal eden izmed lastnikov zemljišč Aleš Mazen. Drugi lastnik Brane Avbelj pa je ob tem dodal, da nimajo denarja za odvetnike. “Drugače se pa braniti ne moreš. Ta čas se pa že na tvoji parceli lahko koplje.

Eden od kmetov Marko Kosmač je le nemočno opazoval, kako je bager zapeljal na njegovo kmetijsko zemljišče. “Očitno smo nemočni, da država lahko dela po tvojem, kar hoče.” Medtem pa je odvetnik Primož Krapenc poudaril, da so kmetje do zdaj že štirikrat ovirali gradnjo in je “danes nastopil trenutek, da je izvedba zaradi rokov potrebna ob asistenci policije“.

Da bi kanalizacija na tem območju lahko uničila pitno vodo, kmetom pritrjuje tudi mednarodni okoljski center. “To je tveganje, ogrožanje pitne vode. Nimaš kanalizacije danes, ki ne bi puščala. In to področje je še posebej nevarno zato, ker je potresno,” pravi Tomaž Ogrin iz Alpe Adria GreenBrane Grad pa dodaja, da ni denarja, s katerim bi lahko očistili pitno vodo: “V 10 dneh, ko bi kanalizacija stekla tu skozi, bi bila ta voda uničena.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!

 

 

 

 

 

 

 
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: