c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Mag. Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda, o nevarnem posegu na območju vodonosnika Kleče


FOKUS:

Mag. Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda, o nevarnem posegu na območju vodonosnika Kleče: “To je podobno, kot če bi kanalizacijo peljali prek Vrbanskega platoja v Mariboru. To je nedopustno!”

V trenutku, ko so zahrumeli delovni stroji, je jasno, da je čista pitna voda in pravica do zasebne lastnine zaradi nedopustnega posega ljubljanskega župana Zorana Jankovića na območju vodonosnika Kleče ogrožena.

V poslanski skupini SDS zato zahtevajo izredno sejo Državnega zbora.

sklic seje-page-001sklic seje-page-002

Spomnimo: Mestna občina Ljubljana (MOL) nad vodovarstvenim zajetjem Kleče gradi kanalizacijski vod do centralne čistilne naprave. Po mnenju civilnih iniciativ in nevladne okoljske organizacije Alpe Adria Green (AAG) se projekt realizira na osnovi neprimernega prostorskega akta za vodovarstveno območje od Broda do Ježice, ob tem pa se posega v lastniške pravice lastnikov zemljišč, ki mejijo na predvideno traso kanalizacijskega voda.

Najmanj enako pereča pa je možnost kontaminacije samega vodonosnika. AAG, ki je v izboru najbolj neekološke osebnosti leta na vrh črne liste za leto 2018 uvrstila Mestno občino Ljubljana (MOL), je pred časom pripravila precej obširno analizo, v kateri med drugim piše: »Grožnja onesnaževanja vodonosnika iz kanala C0 je objektivno prisotna. Poškodbe kanala C0 in iztekanje nevarnih odpadnih voda v vodonosnik bi oslabilo njegovo funkcijo prečiščevanja vode iz reke Save. Ljubljana bi lahko izgubila ta nenadomestljivi vodni vir in ostala brez pitne vode.« Ob tem se moramo zavedati, da vodonosnik zagotavlja več kot 300.000 prebivalcem Ljubljane 90 odstotkov dnevnih potreb po pitni vodi, zato je eksistencialnega pomena za to regijo.

Sedaj so se zaradi tega nevarnega posega na območju vodonosnika Kleče začeli oglašati tudi največji slovenski strokovnjaki za javno vodooskrbo, kot je denimo dolgoletni direktor Mariborskega vodovoda, mag. Danilo Burnač.

Burnač je posebej za Politikis.si povedal: “Razumno vodstvo občin z odloki zaščiti vodovarstveno območje kot trajno nepozidljivo in brez vseh vrst komunalne infrastrukture, ki bi lahko vplivala na samo kvaliteto vode in s tem same oskrbe. Zadeva s kanalizacijskim vodom nad vodovarstvenim zajetjem Kleče; to je podobno, kot če bi kanalizacijo peljali prek Vrbanskega platoja v Mariboru. To je nedopustno. Spoji kanalizacijskih vodov lahko seveda začnejo popuščati in to se pod zemljo ne vidi. Fekalne vode so mikrobiološko najbolj nevarne za zdravje ljudi, še posebej za zdravje otrok in ljudi, ki že imajo kakšne zdravstvene težave.”

DEMOKRACIJA:

Mafijska država: Nezakonita gradbena dela na ljubljanskem vodonosniku se nadaljujejo! Dokazi, da nezakonito stanje podpira tudi sodišče!

Namesto, da bi se nezakonita dela ustavila, gradbeni stroji kopljejo s polno paro.Namesto, da bi se nezakonita dela ustavila, gradbeni stroji kopljejo s polno paro.

Interesi župana Zorana Jankovića so očitno močnejši od ustave – temeljnega pravnega akta, ki demokratično ureja razmerja v naši državi. Toda zadeva je še veliko hujša, kot je sprva kazalo, saj so bili policisti, kot smo razbrali iz uradnega odziva policije, tam na podlagi sklepa sodišča, in sicer na zahtevo sodnega izvršitelja. Primer razkriva, da nezakonito investicijo Jankovićeve gradnje kanala C0, ki daje čisto pitno vodo 300 tisoč Ljubljančanom, podpira tudi slovensko pravosodje.

Dan po vdoru policije in gradbenih strojev na zaščiteno vodovarstveno območje, kjer ljubljanski župan Zoran Janković načrtuje gradnjo kanalizacije, in sicer brez ustreznih dovoljenj za gradnjo, nima niti služnostne pravice do uporabe poti, ki vodijo do spornih parcel, se dela nadaljujejo, čeprav v tisto zemljo ne bi smeli zasaditi niti lopate. Fotografije namreč razkrivajo, da bagri kopljejo s polno paro, kar je v pravni državi nepredstavljivo.

Ker smo našo kritiko naslovili tudi na policijo, ki je v ponedeljek vkorakala na sporno območje, kjer so začetek gradnje pričakovali obupani lastniki tamkajšnjih zemljišč, so na uredništvo Nova24TV poslali pojasnila, ki sicer v ničemer ne zmanjšujejo odgovornosti policije. Ta le prelaga odgovornost na “zavezujoči sklep” sodišča.

(Foto: bralec Nove24TV)

Nad pravosodjem in policijo le župan Janković
V svoji izjavi so zapisali, da so bili na lokaciji na zahtevo sodnega izvršitelja. “Policijo je sodni izvršitelj v zakonsko določenem roku zaprosil za asistenco pri izvajanju neposrednega dejanja izvršbe in zavarovanja. Izvršbo izvaja na podlagi sklepa sodišča, ki mu je določeno nalogo naložil, policijo pa je v skladu z zakonom zaprosil za asistenco,” so se odzvali na policiji. Črno na belem pa je dokazano, da sta tokrat organa, katerih glavna naloga je skrbeti za pravično izvajanje zakonov in ustave, poteptala temeljne vrednote in načela profesionalnega delovanja. Nad policijo in pravosodjem pa je očitno le župan Janković.

Če bi pravna država delovala, tovrstne gradnje sploh ne bi bilo, zato tam tudi ne bi smelo biti strojev in policije. Če pa bi že prišlo do nezakonitih posegov v prostor, bi morala policija preganjati črnograditelje in ne lastnikov zemljišč, ki so zgolj ščitili svojo pravico do zasebne lastnine. Zgodba je sumljiva že od samega začetka, ko je ljubljanska upravna enota leta 2014  nedopustno izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo kanala C0 na podlagi manipulirane in nepopolne projektne dokumentacije, saj je to gradnjo med drugim namenoma strokovno nepravilno in skrajno neodgovorno ocenila kot nezahtevno.

Zelene dvolične levičarske stranke imajo zgodovinsko priložnost, da se postavijo na stran drugorazrednih državljanov
Pasivnost večine prebivalcev Ljubljane Zoran Janković odlično izkorišča. Lastnikom zemljišč je doslej poleg okoljskega združenja Alpe-Adria Green pomagala le največja parlamentarna stranka, Slovenska demokratska stranka. Izkazala se je zopet dvolična slovenska levica. Leta 2016 so s 64 glasovi za in nobenim proti sprejeli vpis pravice do pitne vode v ustavo. Pomisleki pozicije so se izkazali za resnične, saj je tranzicijska levica izvedla le predstavo za javnost. Slovenska demokratska stranka je zahtevala sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije, na kateri bi obravnavali predlog priporočila v zvezi z zaščito pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika. Izredna seja bo predstavljala pravi test za vladajočo zeleno koalicijo Marjana Šarca in zeleno opozicijsko stranko Levica. Slovenski državljani bomo imeli priložnost videti, ali se bodo postavili na stran pravice drugorazrednih državljanov ter zaščite vodovarstvenega območja 300 tisoč prebivalcev Ljubljane ali pa bodo raje pomagali županu Jankoviću.

Odgovor policije:

Spoštovani.

Policija ne ščiti nikakršnih protipravnih gradbenih del. Policija je nudila asistenco na podlagi zaprosila sodnega izvršitelja in ne Mestne občine Ljubljana!

Policijo je sodni izvršitelj v zakonsko določenem roku zaprosil za asistenco pri izvajanju neposrednega dejanja izvršbe in zavarovanja. Izvršbo izvaja na podlagi sklepa sodišča, ki mu je določeno nalogo naložil, policijo pa je v skladu z zakonom zaprosil za asistenco. V tem primeru je policija na podlagi 12. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije in na podlagi pisno obrazloženega zaprosila sodnega izvršitelja asistenco odobrila in jo tekom današnjega dne tudi izvajala.

Poudariti je potrebno, da pri asistenci policisti ne izvajajo neposredno izvršilnega dejanja, ampak so na kraju navzoči, da upravičencu zagotovijo nemoteno izvršbo naloge in da ni ogroženo življenje ljudi, navzočih na kraju.

V konkretnem primeru je v pripravah na asistenco policija sodelovala tako s sodnim izvršiteljem kot z občani in vsem omogoča uveljavljanje svojih zakonsko določenih pravic.

Glede na naša uradna pojasnila vas v interesu objektivno obveščene javnosti pozivamo, da čim prej objavite preverjene in uradne informacije, ki demantirajo vaše navedbe.

Lepo pozdravljeni.

Luka Perš

SKLEP SODIŠČA:

Prva stran sklepa tožbe (1)

NADALJUJ Z BRANJEM: SKLEP SODIŠČA

V AAG SE SPRAŠUJEMO KDO V SLOVENJI ŠE SPOŠTUJE SLOVENSKO USTAVO, SLOVENSKE ZAKONE  IN NATURO 2000.

POVEZAVE:

Zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije

ZMAGOVALEC ČRNE LISTE AAG ZA LETO 2018

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2019/01/24/zmagovalec-crne-liste-aag-za-leto-2018/

AAG poslal zahteve oz. prijavo v zvezi z gradnjo kanala C0, dostopno na:
https://alpeadriagreen.wordpress.com/2018/10/25/aag-poslal-zahteve-oz-prijavo-v-zvezi-z-gradnjo-kanala-c0/

AAG podal pritožbe za projekt MOL za kanal C0 na EU institucije, dostopno
na: https://alpeadriagreen.wordpress.com/2018/09/28/aag-podal-pritozbe-za-projekt-mol-za-kanal-co-na-eu-institucije/
AAG zahteva takojšnjo zaustavitev del na izgradnji kanala C0, dostopno na:
https://alpeadriagreen.wordpress.com/2019/02/13/aag-zahteva-takojnjo-zaustavitev-del-na-izgradnji-kanala-c0/

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!

 

 

 
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: