c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EUROPA NOSTRA – program 7 NAJBOLJ OGROŽENIH – Plečnikov stadion v ožjem izboru med 14 najbolj ogroženimi


Nominacija Plečnikovega stadiona v program 7 najbolj ogroženih, ki jo je podalo Društvo arhitektov Ljubljane v sodelovanju z našo Civilno pobudo za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki,  je prestala prvo selekcijo, tako da je Plečnikov stadion uvrščen v ožji izbor 14 najbolj ogroženih.

Plečnikov štadion

V predstavitvi finalistov sporočila za javnost Europe Nostre je med drugim navedeno: “Izvedba aktualnih neustreznih razvojnih načrtov bi močno posegla v integriteto Plečnikovega stadiona. Stadion, ki je bil zgrajen leta 1925, je eden najstarejših objektov zgrajenih za športne in gimnastične namene v Sloveniji, in tudi eden najzgodnejših tovrstnih objektov v Evropi. Z opečnim zidom ograjena arena objekta na prostem ima obliko podkve povzeto iz starodavnih amfiteatrov, celoto pa poleg arene sestavljajo še v raščen teren vgrajene tribune, kolonada na vzhodni strani, tribune s stebri na zahodni strani in dva glasbena paviljona. Stadion je mojstrovina arhitekta Jožeta Plečnika. Plečnik je v veliki meri zaslužen za današnjo podobo mesta Ljubljana in velja za enega najpomembnejših arhitektov 20. stoletja v Srednji Evropi. Vsa Plečnikova dela v Ljubljani so proglašena za spomenike državnega pomena.

Do leta 2007 je bil stadion redno v uporabi. Novi lastnik načrtuje odstranitev skoraj vseh originalnih elementov spomenika in na njegovem mestu gradnjo novega stadiona. Načrtovane so tudi obsežne nove gradnje, kot so hotelska stolpnica, poslovni objekti in trgovski center.

Uvrstitev Plečnikovega stadiona v ožji izbor 14 najbolj ogroženih razumemo kot potrditev in priznanje našim skupnim prizadevanjem za ohranitev mojstrovine arhitekta Jožeta Plečnika.

Sedaj je med drugim naloga nominatorjev tudi, da to novico čim bolj razširimo po Sloveniji tudi po drugih komunikacijskih poteh, ne le po medijih. Pri tem pa vaju tudi prosim za pomoč in sicer tako, da novico posredujeta v objavo na spletnih straneh strokovnih društev oz. ustanov in posredujeta čim več osebam, ki so aktivne na družabnih omrežjih, seveda le, če menita, da je to sprejemljivo,.

V priponki vama pošiljam prevod izvirnega sporočila za javnost iz Europe Nostre, v katerem je natančneje predstavljena zgodovina ter delovanje organizacije in vseh 14 finalistov za program 7 NAJBOLJ OGROŽENIH 2020, ter uradno fotografijo – kolaž finalistov, ki jo lahko uporabite za opremo novice in povezavo do objave na spletni strani Društva arhitektov Ljubljana ter na novice na uradni spletni strani Europe Nostre.

Povezava na objavo novice na spletni strani DAL:
http://www.drustvo-dal.si/index.php?nav=719&sel_id=2808&jezik=SL

Povezava na objavo novice na spletni strani EUROPA NOSTRA:
https://www.europanostra.org/14-sites-shortlisted-7-most-endangered-2020/

ODSTOP DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE

za prihodnost naših otok - dohodnina1

ŠE DO 31.12.2019 LAHKO 0,5 OHODNINE NAMENITE NEVLADNIM ORGANIIZACIJAM.

Če nam želite pomagati, lahko del svoje dohodnine namenite prav nam, na naslov Alpe Adria Green mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave, c. Franceta Prešerna 26, 2470 Jesenice, davčna številka 78020239.
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: