c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

OSNUTEK PREDPISA O “SMRADU” VERJETNO ŽE LETOS


Mala Mežakla20

Foto: EKO PATRULJA AAG – MALA MEŽAKLA

Ministrstvo za okolje in prostor RS je v svojem odgovoru na naše vprašanje z 15. 5. 2019 ki smo ga poslali v  dopis, v katerem smo zahtevali takojšnje sprejetje ustrezne zakonodaje na Vladi in v Državnem zboru RS s področja obvladovanja smradu. Po dveh mesecih smo prejeli odgovor iz Ministrstva za okolje in prostor v katerem so nam zagotovili, da bodo, z namenom vzpostavitve sistema za obvladovanje obremenjenosti zunanjega zraka z neprijetnim vonjem v Sloveniji je ministrstvo 30. maja 2017 sklenilo pogodbo z zunanjim izvajalcem za izdelavo Strokovnih podlag za vzpostavitev sistema za obvladovanje obremenjenosti zunanjega zraka z neprijetnim vonjem. V strokovnih podlagah bo opredeljena sprejemljiva raven izpostavljenosti neprijetnim vonjavam ter predlagana najprimernejša metodologija za normativno urejanje vonja. Za potrebe izpeljave četrte faze projekta, ki je trenutno v teku in obsega svetovanje pri pripravi osnutka predpisa, je bil rok za izdelavo strokovnih podlag iz 30. marca 2019 podaljšan na 11. november 2019. Na podlagi izdelanih strokovnih podlag bo ministrstvo do konca leta 2019 pripravilo predlog predpisa, ki bo vzpostavil sistem za obvladovanje obremenjenosti zunanjega zraka z neprijetnim vonjem.

Ker v AAG nismo prejeli do konca leta 2019 dopisa iz MOP v zvezi z našim pomladanskim dopisom, smo na MOP poslali ponovni dopis ali so zunanji izvajalci zaključili delo. V AAG pričakujemo, da bo predpis o “SMRD-u” sprejet v letu 2020 S tem predpisom  bomo imeli zakonske  podlage, da lahko prijavimo kršitelje.  S tem bomo, v kolikor ne bodo “cokla” zopet inšpekcijske službe, vzpostavili nadzor in v največji možni meri preprečili prekomerno izpostavljenost prebivalcev neprijetnemu vonju.

Iz MOP smo  8. 1. 2020 naslednji odgovor:

MOP odgovor na dopis AAG smrad-page-001

V AAG bomo strokovne podlage preučili in posredovali eventualne pripombe na MOP.  Strokovne podlage si lahko ogledate na spletni strani ministrstva.

Povezav1:

PETICIJA: ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!

Odgovor MOP na dopis AAG v zvezi z sprejetjem zakonodaje s področja obvladovanja smradu

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: