c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EKO PATRULJA AAG ODKRILA SREDI KRANJA ODLAGALIŠČE ODPADKOV


Eko Patrulja je ugotovila, da na dvorišču komunalnega podjetja Komunala Kranj raste kup odpadkov (fotogalerija – spodaj), ki se vsak dan veča. Verjetno gre za odpadno plastiko in embalažo. Trenutno je kup visok cca 6m in je viden med vožnjo po cesti Kranj – Brnik. Da Kranj nima svoje deponije je že dolgo poznano. Kup odpadkov ogroža požarno varnost okoliških prebivalcev, saj se nahaja sredi naselja. Poleg tega pomeni tudi sanitarno nevarnost zaradi ostankov hrane v odpadkih. Na podlagi videnega bomo zadevo predali inšpekcijskih službam, da ugotovitvijo morebitno nezakonitost odlaganja odpadkov na tej lokaciji.

odpadki kranj16

AAG bo v okviru svojih možnosti ukrepal vendar bo zaradi trenutne situacije v državi in hitrosti reševanja podobnih zadev na inšpekcijskih službah, ta kup odpadkov tam še kar  nekaj časa.

Slovenija ima le sežigalnico v Celju, ki zadošča zgolj za lokalne potrebe in večino svojih odpadkov vozi na sežig v tujino. V AAG nam je to poznano, poznano pa nam je tudi, da obstaja neformalna raziskovalna skupina za uplinjanje organskih materialov, s katero že vrsto let sodeluje tudi AAG.

Skupina se ukvarja uplinjanjem odpadkov, pri tem pa pridobijo sintezni plin (proizvodnja elektrike) brez problematičnih izpustov: cca do 5 % ostankov (pepel) in kondenzna voda. Vse to je tudi že eksperimentirano dokazano in testirano o čemer obstaja relevantno poročilo. V konkretnem primeru je možno takoj pristopiti k izdelavi pisnega poročila, s katerim bi se opredelilo vse okoliščine procesa, da se odločevalci natančno seznanijo o celotnem tehnološkem postopku in časovnici izdelave demonstracijskega modela, s katerim se odpravijo vse razvojne težave pred redno proizvodnjo sistema uplinjanja.

Tehnologijo uplinjanja je na več državnih organih in ministrstvih že predstavil prof.dr.Peter Novak.

Nesporno je v Sloveniji skladiščenje tovrstnega odpada velik problem in je morda sedaj možnost, da odprete rabo sredstev Podnebnega sklada za financiranje predlaganega razvojnega projekta za Mestno občino Kranj v kolikor to ni mogoče pa v kateri drugi občini, saj je ta problem vseslovenski. Vsekakor uplinjanje odpadkov pomeni tudi zmanjševanje izpustov TGP.

Potrebno je takoj pristopiti k rešitvi »začasne deponije« v Kranju in vzporedno takoj pričeti delati na trajni rešitvi odpadkov doma.

FOTOGALERIJA:

odpadki kranj12odpadki kranj13

odpadki kranj14

odpadki kranj19odpadki kranj18

Vse fotografije: AAG

Gorenjski_glas_smeti kranj

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: