c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Na prostem skladiščen pepel iz toplarne ‘prekril’ Zalog, odvoz obljubljajo v kratkem


AVTOR  Anja Kralj – 24ur.com

Zaskrbljeni prebivalci ljubljanskega Zaloga so zadnje tedne opažali večje količine prahu, ki so ga povezali z začasnim odlagališčem elektrofiltrskega pepela podjetja ML Surovine d.o.o. Tam skladiščijo odpadke iz Toplarne Ljubljana. Inšpekcijski nadzor je pokazal, da so odpadke res skladiščili napačno – v razsutem stanju in na prostem. V podjetju zatrjujejo, da gre za nenevarne odpadke in priznavajo, da je pepel res raznašalo naokoli, za kar pa se krajanom opravičujejo. Kot pojasnjujejo, se zaradi epidemije covida-19 in sprejetih ukrepov, ki so ohromili gospodarstvo, občasno pojavljajo večje količine tega odpadka. Obljubljajo, da se bo odvoz odpadkov začel v kratkem.

Foto EKO PATRULJA AAG – od 17 – 21. 04.2020 je bil kup pepela nepokrit

DSCN0472

Foto EKO PATRULJA AAG  – 22.04.2020 – Po pritožbah so kup pepela prekrili!

Zaskrbljeni lokalni prebivalci Zaloga so zadnje tedne v svoji okolici začeli opažati vse več prahu, za katerega so domnevali, da prihaja z deponije podjetja ML Surovine d.o.o., kjer skladiščijo odpadke iz Toplarne Ljubljana.

Na nas se je obrnil tudi bralec iz ljubljanskega Zaloga, ki je pred kratkim opazil, da se v njegovi okolici pojavlja nenavadno veliko sivega prahu: “V drugi polovici meseca aprila 2020 sem pri sebi opazil, da nekoliko težje diham, imam glavobole in se slabo počutim. Sicer sem astmatik, a v tem primeru je bilo drugače, saj ko sem zamenjal okolico in šel v hišo, sem brez zdravil in posredovanj pričel normalno dihati, počutje pa se je nekoliko izboljšalo. Preventivno sem v dvojnem odmerku jemal tudi zdravilo. Na prostem, izven hiše, se je pojavil tudi čuden vonj, na okenskih policah, avtu, balkonu pa se je pojavil siv umazan prah (ki ni cvetni). Potem smo postali malce bolj pozorni na okolico, kjer živimo in ugotovili, da se v naši neposredni bližini odlaga pepel (prah), ki se v sončnih in vetrovnih dnevih (ki jih je zadnje čase veliko) dviguje z deponije.” 

Na družbenih omrežjih so se o podobnih izkušnjah razpisali tudi v Turističnem društvu Zalog, ki pa se na naša vprašanja še ni odzvalo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.OMOGOČI PIŠKOTKE

O  problematiki so lokalni prebivalci tako že pred prvomajskimi prazniki obvestili nevladno organizacijo Alpe Adria Green, ki je na teren poslala svojo eko patruljo.

Čeprav je iz ocene odpadka razvidno, da naj bi bila skladiščena pepel in žlindra iz Energetike Ljubljana nenevarni odpadek, so v nevladni organizaciji prepričani drugače. Po ogledu so med drugim zapisali, “da podjetje ML Surovine d. o. o., Ljubljana, elektrofiltrski pepel iz Toplarne Ljubljana skladišči na odprtem prostoru. Veter prah raznaša daleč naokoli. Le slabih 100 metrov iz naselja gosto poseljenih montažnih hiš ima svoje vrtičke preko 2500 ljudi, v neposredni bližini so travniki in njive, kjer kmetje pridno obdelujejo kmetijske površine. Prah se je naselil praktično povsod, po stanovanjskih objektih, cestah, avtomobilih, zelenjavi …  S fotografij, ki jih je posnela EKO-Patrulja  Alpe Adria Green, je razvidno, da je na deponiji nekaj tisoč kubikov prahu. Na severni strani so že prebili ograjo travnika bivše klavnice. Ko bo začelo deževati, bo v potokih odnašalo pepel na vse strani in v odtoke in vodotoke. Že zdaj se vidijo odcedne vode, pa je suša. Deponija je popolnoma odprta. Prostor je popolnoma neprimeren za skladiščenje pepela in žlindre, zato smo zahtevali preklic okoljevarstvenega dovoljenja in odstranitev že več kubikov navoženega pepela in žlindre s tega območja.” 

Prah in 'deponija pepela' v Zalogu -1

Prah in 'deponija pepela' v Zalogu -1

Prah in 'deponija pepela' v Zalogu -1

Prah in 'deponija pepela' v Zalogu -1

Vse FOTO: 24ur.com –  Prah in ‘deponija pepela’ v Zalogu -1Prah in ‘deponija pepela’ v Zalogu -1

Inšpekcijski nadzor pokazal, da so bili odpadki res neprimerno skladiščeni

Na ministrstvu za okolje in prostor smo zato preverili, ali je podjetje pravilno skladiščilo odpadke, za kakšne odpadke gre in kako bi jih moralo skladiščiti.  In nadzor je pokazal, da so bili ti res skladiščeni neprimerno.

Kot so nam pojasnili, ima “na navedenih parcelah družba ML Surovine d. o. o., pridobljeno potrdilo o vpisu v evidenco zbiralcev odpadkov, ki ga je izdala Agencija RS za okolje. Kot je določeno v potrdilu, lahko zavezanec skladišči do 1500 ton vseh nenevarnih odpadkov, med drugim tudi elektrofiltrski pepel (10 01 01), a izključno znotraj pokritega in zaprtega objekta, katerega površina je betonsko utrjena in vodoodporna.” 

28. aprila so v zvezi z ravnanjem z odpadki v zbirnem centru v Zalogu opravili tudi inšpekcijski pregled. Ugotovljeno je bilo, “da zavezanec na lokaciji predhodno skladišči elektrofiltrski pepel v razsutem stanju na prostem. Elektrofiltrski pepel je odložen na betonski površini in prekrit s plastično folijo. V času nadzora je bilo na zunanji površini odloženega okoli 1300 ton elektrofiltrskega pepela. Predhodno skladiščenje pepela na prostem je v nasprotju z zavezančevim načrtom zbiranja odpadkov, na podlagi katerega mu je bilo izdano potrdilo o vpisu v evidenco zbiralcev odpadkov. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je inšpektor zavezancu izdal odločbo, ki pa je zavezanec še ni prevzel. Podrobnejša pojasnila vam do njene vročitve ne moremo razkrivati,” so pojasnili na MOP.

ML Surovine: Odvozi se bodo začeli v kratkem, težave s skladiščenjem zaradi epidemije covida-19

Za odziv smo se obrnili tudi na ML Surovine, kjer pravijo, da je do težav s skladiščenjem prišlo zaradi epidemije covida-19 in zaradi ukrepov, ki so ohromili gospodarstvo.  V podjetju priznavajo, da je prišlo do raznašanja pepela in to obžalujejo. “Začasno/predhodno skladiščen pepel smo pokrili s folijo, izjemno obžalujemo, da je do raznašanja pepela prišlo in se krajanom in drugim okoliškim prebivalcem opravičujemo. Vseskozi si prizadevamo, da bi naše delovanje povzročalo čim manj imisij in emisij, ne glede na zakonsko določene. Sproti tudi sprejemamo smiselne ukrepe za zmanjševanje obremenitev na okolje in okolico, ki izvira iz delovanja družbe, še posebej tistih, ki bi izvirali iz omenjenega elektrofiltrskega pepela, npr. mokrenje, pokrivanje s folijo itd.,”  je pojasnil direktor Aljoša Alkhatib.

Ta je zagotovil, da ne gre za nevarne oziroma celo radioaktivne odpadke, kot  jim očitajo po družbenih omrežjih. Gre za pepel lesnih sekancev, zagotavlja.

Dodal je, da ” gre za elektrofiltrski pepel, ki je nenevaren odpadek,  za katerega predhodno skladiščenje ima družba ustrezna dovoljenja oz. je vpisana v ustrezne registre pri ARSO. Zaradi epidemije covida-19 in ukrepov, sprejetih s tem v zvezi, ki so ohromili oz. celo ustavili gospodarstvo, se občasno pojavljajo nekoliko večje količine navedenega odpadka od tiste, ki je navedena v OVD. Dogovori s končnimi prevzemniki bodisi za namen odlaganja bodisi za uporabo za tamponske cone za zasipavanje pri polaganju cevi potekajo in se bodo odvozi začeli v kratkem.”  

A zakaj se ti odpadki zdaj sploh skladiščijo na tej deponiji in koliko jih je? V podjetju odgovarjajo, da “ne gre za deponijo, temveč prostor predhodnega skladiščenja, v tem trenutku je zaradi zgoraj pojasnjenih razlogov v predhodnem skladiščenju približno 3000 ton. O navedenem se je prejšnji teden prepričala tudi inšpekcija za okolje.” 

Na vprašanje, kako bodo postopali, da situacijo čim prej rešijo, pa so odgovorili: “Kot rečeno, vršimo pogovore glede trajnega odlaganja in pospešujemo projekte za ponovno uporabo, obenem se bo začel odvoz skladiščenih količin. O tem bomo krajane in okoliške prebivalce seznanili v najkrajšem času.”  

Za pojasnila smo se obrnili  tudi na  Energetiko Ljubljana, a na odgovore še čakamo.

Inšpekcija preverja skladiščenje pepela v Zalogu

Andraž Rožman – Dnevnik

Okoljska inšpekcija preverja, ali podjetje ML Surovine, ki v Zalogu začasno skladišči pepel in žlindro iz ljubljanske toplarne, deluje v skladu s predpisi. Pred dnevi je podjetje odpadke skladiščilo na prostem, čeprav dovoljenja za to nima.

Prebivalci Zaloga so pred dnevi zaskrbljeno poročali, da veter na njihove vrtove in balkone prinaša vse več pepela. Domnevali so, da pepel prihaja z odprte deponije na Agrokombinatski cesti v lasti podjetja ML Surovine. Odzvala se je okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, na prizorišču analizirala stanje in na več naslovov poslala pritožbo z domnevo, da gre za elektrofiltrski pepel iz ljubljanske toplarne (TE-TOL). Ta je pred meseci vznemiril že prebivalce Moravč in Trbovelj, kamor tega odpadka ne dovažajo več. V torek se je odzvala okoljska inšpekcija in obiskala ML Surovine. Inšpekcijski postopek še poteka.

Nedovoljeno skladiščenje na prostem

Podjetje ML Surovine lahko zbira in skladišči 1500 ton nenevarnih odpadkov. Podjetje v Zalogu odpadke predhodno skladišči (torej ne gre za odlagališče) in jih zatem odpelje drugam, praviloma na gradbišča, kjer se pepel uporablja kot gradbeni material. Kot so nam sporočili z agencije za okolje, pa ML Surovine nimajo dovoljenja za predhodno skladiščenje na prostem (kar razkrivajo fotografije Alpe Adrie Green), ampak le v zaprtem prostoru. Potem ko so prebivalci Zaloga povzdignili glas, je podjetje odpadke prekrilo. Direktor ML Surovine Aljoša Alkhatib je povedal, da zaradi epidemije niso mogli tako hitro odvažati odpadkov kot sicer, zato so jih skladiščili tudi na prostem. Dodal je, da jih bodo odpeljali prihodnji teden in da načrtujejo gradnjo hale, tudi ta projekt pa je po njegovih besedah upočasnil novi koronavirus.

zlindra-21.4.2020-3_thumb.jpg

Foto: EKO-PATRULJA AAG

Podjetje ML Surovine res skladišči pepel iz ljubljanske toplarne, kot domneva Alpe Adria Green, a Alkhatib trdi, da ne tudi elektrofiltrskega pepela. Skladiščijo lahko le odpadke pod klasifikacijsko številko 10 01 01, to so pepel, žlindra in kotlovni prah, razen elektrofiltrskega pepela in kotlovnega prahu iz kurilih naprav na olje, ki spadata pod drugo klasifikacijsko številko in sodita med nevarne odpadke. Pod drugi klasifikacijski številki spadata tudi elektrofiltrski pepel iz kurilnih naprav na premog in elektrofiltrski pepel iz kurilnih naprav na šoto in neobdelan les, ki sta uvrščena med nenevarne odpadke. Kot nam je povedala predsednica trboveljske civilne iniciative Nasta Doberlet Bučalič, so v Trbovljah, kamor sicer niso odvažali le pepela iz ljubljanske toplarne, skladiščili tudi ta dva odpadka.

Nevaren ali nenevaren odpadek?

»Menimo, da v Zalogu skladiščijo elektrofiltrski prah iz toplarne, ki je nevaren odpadek. To so dokazali v Trbovljah. Naloga inšpekcije je, da ugotovi, za kakšne odpadke gre,« je povedal predsednik Alpe Adria Green Vojko Bernard. V Energetiki Ljubljana pravijo, da gre za odpadek, ki nastaja kot posledica izgorevanja premoga in lesnih sekancev. Dodajajo, da je analiza, ki jo je naročila občina Trbovlje, potrdila, da je odpadek nenevaren.

Nekateri strokovnjaki opozarjajo na nevarnost elektrofiltrskega pepela. Vodja centra za klinično toksikologijo in farmakologijo na UKC Ljubljana Miran Brvar je lani poleti v oddaji Radia Slovenija na temo odlaganja pepela v Trbovljah razložil, da je sestava elektrofiltrskega pepela sicer odvisna od načina kurjenja, a da večinoma vsebuje rakotvorne težke kovine, kot so živo srebro, svinec, kadmij, arzen in kobalt, ki lahko povzročijo tudi nekatere druge bolezni. In da so v tem pepelu tudi radioaktivni izotopi. »V člankih v glavnem velja, da je to nevaren odpadek in se ga vsi bojijo,« je tedaj dejal in razložil, da je problematična tudi uporaba elektrofiltrskega pepela v gradbeništvu.

ML Surovine od toplarne, ki jo upravlja Energetika Ljubljana, pepel in žlindro prevzemajo od 4. decembra lani. Do 9. marca je bilo v Zalog prepeljanih 4868 ton pepela in žlindre, za kar je Energetika plačala dobrih 170.000 evrov. Od takrat imata občinsko in zasebno podjetje sklenjen sporazum za prevzem 4000 ton pepela in žlindre v vrednosti dobrih 160.000 evrov, v tem času so v Zalogu prevzeli nekaj manj kot 1500 ton pepela v vrednosti dobrih 60.000 evrov. Do junija lani je pepel in žlindro iz toplarne prevzemal moravški Termin, od julija do decembra pa HSE iz Trbovelj.

Povezava:

EKO-PATRULJA AAG V ZALOGU RAZKRILA ODLAGALIŠČE NEVARNIH ODPADKOV PEPELA IN ŽLIDRE

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

42. ČLENA PROTIKORONSKE NOVELE

proti-koronskega zakon – 42.ČLEN – IZVLEČEK

a) če je nevladna organizacija organizirana v statusni obliki društva mora imeti najmanj 50 aktivnih članov, pri čemer se šteje, da je član aktiven, če je tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino;

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG 

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

 
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: