c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EKO PATRULJA AAG – Deponija pepela v Postojni


Pred prvomajskimi prazniki smo prejeli v naši mednarodni okoljski organizaciji Alpe Adria Green več pritožb občanov Postojne o dovažanju odpadkov pepela od 28.3 dalje na območje kraja, kjer živi nekaj tisoč prebivalcev v neposredni bližini.

Domnevno pepel dovažajo  iz kotlovnic Energetike Dolenc doo Postojna, na parcele št: 1846/1, 1808/8, ter 1826 vse k.o. Postojna.

Podjetje Energetike Dolenc doo Postojna. je po Standardni klasifikaciji registrirana za primarno dejavnost D35.300 – oskrba s paro in vročo vodo.

Glede na vetrovno področje kjer živijo, je prosto odlaganje prahu, oz. saj, izrazito moteče in zaskrbljujoče za zdravje ljudi, ki živijo v neposredni bližini, pa tudi prebivalce celotnega mesta Postojna. Pepel so na to območje prepeljali vsaj 8X.

Pepel je skladiščen na odprtem prostoru, v popolnoma neposredni bližini špornega igrišča n stanovanjskega naselja.

Vse od nedelje popoldne, 28.03. 2020, veter prah raznaša daleč na okoli. Le nekaj 100 metrov je gosto naseljeno področje, v neposredni bližini so travniki in njive, kjer kmetje pridno obdelujejo kmetijske površine. Prah se je naselil praktično po vsem, po stanovanjskih objektih, cestah, avtomobilih, zelenjavi …

Iz fotografij, s katerimi naša Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green razpolaga, je razvidno, da je na deponiji, ki je na treh parcelah, več kot tisoč kubikov pepela.

Ko bo začelo deževati, bo v potokih odnašalo pepel na vse strani in v odtoke in vodotoke. Že zdaj se vidijo odcedne vode, pa je suša..

Da preverili resničnost navedb smo v AAG 04.05.2020 izvedli na zgoraj navedenih lokacijah EKO-PATRULJO AAG.

Ugotovitve:

1) To območje v postojni se nahaja na kraškem območju in da dež izpira pepel direktno v podtalnico od tam pa po vsej verjetnosti v vodne vire.

2) Prah iz kupov pepela odnaša veter v stanovanjska naselja, kjer ogroža zdravje ljudi. Nevarnost je še še večja, ker so v času ukrepov zaradi epidemije z koronavirosom družine v glavnem doma.

3) Ker gre za kraško območje, kjer živijo številne živali in se jim je njihov naravni prostor z umestitvijo nelegalne deponije, opažamo, da so živali zaradi hrupa in prahu postale nemirne in se vedno bolj približujejo gosto poseljenim naselju.

4) Ker gre za Kraško področje lahko z gotovostjo trdimo, da gre ekološko katastrofo. Ker gre območje, kjer niso predvidena skladiščenja nenevarnih odpadkov, najmanj pa pepela, ki ga veter raznaša vseposod, med dugim ga vdihavajo tudi otroci.

Zaključek:

AAG ostro nasprotujemo temu početju in od vseh zgoraj naštetih institucij zahtevamo, da nemudoma prepovedo vsakodnevno vožnjo težkih kamionov, ki na odprto travniško parcelo dovažajo pepel in iz prostora zahtevajo odstranitev pepela ali ga na stroške povzročitelja odstranijo same. Prostor je poponoma neprimeren za skladiščenje pepela saj so po javno dostopnih podatkih dejanske rabe (parcelah št: 1846/1, 1808/8, ter 1826 vse k.o. Postojna) navedena predvsem kot kmetijska zemljišča ne pa kot deponija. Če že država uveljavlja omejitve pri epidemiji je vaša dolžnost, da zaščitite družine pred nevarnosti, ki prihajajo zaradi ekološke neosveščenosti posameznikov!

AAG je na podlagi prejetih informacij prijavil 06.05.2020 zadevo inšpekcijskim službam. Za prijavo in EKO-PATRULJO AAG je izvedel povzročitelj, zato je le nekaj ur zatem 06.05.2020 pričel zakrivati dokaze

”Sanacija” kupov pepela je 06.05.2020 potekala ves dan, najprej z bagerjem, ki so kupe najprej splanirali, nato pa prekrili z zemljo skopano v okolici, lahko pa je tudi prekrita z ostanki baliranega sena.

Z tako »sanacijo« bodo samo pospešili onesnaženje podtalnice.

Lokacija odlaganja:

clip_image004clip_image006

clip_image008

Fotogalerija:

clip_image010clip_image012clip_image014

clip_image016clip_image018

clip_image020clip_image022

“SANACIJA” odlagališča pepela 06.05.2020

IMG_4899IMG_4902IMG_4897IMG_4896IMG_4895IMG_4894IMG_4903IMG_4906

Povezava:

Danes do trinajstih  od 12:06 dalje – avtor: Sabrina Mulec

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

42. ČLENA PROTIKORONSKE NOVELE

proti-koronskega zakon – 42.ČLEN – IZVLEČEK

a) če je nevladna organizacija organizirana v statusni obliki društva mora imeti najmanj 50 aktivnih članov, pri čemer se šteje, da je član aktiven, če je tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino;

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG 

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: