c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

PODATKE RAZISKAVE BO TREBA POGLEDATI SKOZI NOVEJŠA OČALA: "Ne bi si drznil igrati ruske rulete z vrtčevskimi otroci in prvo triado"


Javnosti so bili predstavljeni  rezultate nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in prekuženosti prebivalstva s koronavirusom. RTV Slovenija je poročala, da po do zdaj znanih podatkih raziskava ne kaže velike razširjenosti virusa. Primorski mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar ostaja previden, ko gre za analizo podatkov in rahljanje ukrepov. “Težko je karkoli zanesljivega reči kot to, da seveda nismo prekuženi. Svet se je razdelil. Imunologi, mikrobiologi in epidemiologi ne pridemo skupaj. Podatke bo potrebno pogledati skozi novejša očala,” pravi Pretnar.

32658815_10215096580822082_8054780846579646464_o(2)

Gorazd Pretnar AAG – Foto AAG

Država je k odvzemu vzorca povabila 3.000 prebivalcev Slovenije, za odvzem brisa in krvi se jih je odločilo 1368. Rezultate raziskave bodo javnosti predstavili jutri, po poročanju RTV Slovenija pa ne kaže velike razširjenosti virusa. Mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar predvsem upa, da bodo rezultati, ki jih bodo dali v javnosti, konkretni in ne samo številke. Kot dodaja, jih bo potrebo pogledati skozi ‘novejša očala’.

“Kažejo se obrisi, da ta virus okuži krvno-žilni sistem oziroma stene žil. Raziskovalce zdaj čaka druga naloga, da ugotovijo, v čem je razlika med temi, ki so hudo zboleli in temi, ki niso hudo zboleli. Vsaka raziskava odpre pet novih vprašanj in tukaj jih bo sto,” pravi Pretnar.

otrok1

Sicer za Slovenijo Pretnar meni, da smo v primerjavi s preostalim svetom zmagovalci v boju z epidemijo. Število novih okužb je upadlo oziroma se njihovo število drži sorazmerno. Opozarja pa na previdnost v prihodnjih dneh in osebno meni, da je za vstop v vrtce in šole še malce prezgodaj:

“Ne morem se znebiti občutka, da je kapital stisnil šolsko ministrstvo, ker zahteva starše v službah. Ves čas se je govorilo, da so otroci najmanj prizadeti. Po drugi strani pa tisti otroci, ki zbolijo, zbolijo za hudim vnetjem krvno-žilnega sistema. Ne bi si drznil igrati ruske rulete z vrtčevskimi otroci in prvo triado.”

ZAŠČITNA MASKA

Pretnar ocenjuje, da smo pred veliko preizkušnjo. Prihaja čas poletnih počitnic, ko bo zelo pomembno ‘koga bomo spustili v državo in na kakšen način’. Lahko se namreč zgodi drugi val epidemije. Bolezen covid-19 se še vedno primerja z gripo, ki se običajno vsako leto vrne med populacijo jeseni.

“Glede na to, da smo videli covid-19 tudi v toplih krajih, se ne bi zanašal na to zadevo. Res je, da smo v toplem času več zunaj, si izberemo prostor v naravi, na vrtu in je že s tem precej onemogočena širitev virusa. Drugi val je odvisen predvsem od ukrepov. Če se jih bomo držali kot sedaj, ni nujno, da ga dobimo. Če se bomo preveč sprostili, pa je ta možnost bistveno večja,” dodaja Pretnar.

šola maska

Na podlagi odvzetih brisov v vseslovenski raziskavi so 25. aprila dokazali eno novo okužbo, pri eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.

Kot je dejal minister za zdravje, Tomaž Gantar, je raziskava bolj ali manj potrdila predvidevanja. Ob tem je pojasnil, da je s 95-odstotno verjetnostjo prekuženost med dvema in štirimi odstotki. Kar je po ministrovih besedah relativno malo, pomeni pa tudi, da je vsak trideseti prišel v stik s koronavirusom.

VIR:  REGIONAL OBALA

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

42. ČLENA PROTIKORONSKE NOVELE

proti-koronskega zakon – 42.ČLEN – IZVLEČEK

a) če je nevladna organizacija organizirana v statusni obliki društva mora imeti najmanj 50 aktivnih članov, pri čemer se šteje, da je član aktiven, če je tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino;

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: