c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Sta stranka SMC in minister Počivalšek padla v past?


Tomaž Ogrin1

Tomaž Ogrin – strokovni sodelavec AAG

Stranka SMC ima deset poslanskih glasov. Torej je lahko jeziček na tehtnici pri sprejemanju zakonov in domnevamo lahko, da je večina vstop v novo koalicijo tudi razumela tako. S čimer bi lahko preprečila za prebivalstvo nesprejemljive predpise. Kot je bil Zujf na primer in potem nikoli izpolnjena obljuba, da dobimo po koncu krize vsi ves denar nazaj.

Po Ustavi RS ima oblast ljudstvo. Ki je izvolilo predstavnike, da ga zastopajo. SMC je imela izjemno priložnost, da si ravno s služenjem ljudstvu pridobi nazaj ugled izpred let, ko je imela 36 poslancev. Ampak nekdo je poskrbel, da te priložnosti ne dobi, in je izkoristil koronske izredne razmere.

Kako oslabiti SMC? Virusno. Zadolžimo predsednika SMC, gospodarskega ministra, za nabavo kritične zaščitne opreme v izrednih razmerah virusne epidemije. In je padel v past. Lahko bi odklonil, saj so drugi strokovno primernejši za to. Sploh ministrstvo za zdravstvo, z bolnišnicami, kjer točno vedo, kaj potrebujejo in kje to dobijo. Treba jim je bilo samo pomagati.

Seveda so bile na trgu kaotične razmere, kot zatrjujejo vpleteni. Verjamemo. Vendar je potem nerazumljivo, kako si je Počivalškov sekretar Aleš Cantarutti, kot podrobno piše Mladina (št. 19), dovolil sabotirati dobavo medicinske zaščitne opreme iz Kitajske na visokem nivoju, ki jo je organiziral svet za razvoj pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU), s tem da se predsedniku sveta SAZU zlaže, da je ponudba s 23. marca neizvedljiva, ker opreme ne ponuja slovensko podjetje. V kriznih, izrednih in kaotičnih razmerah je za sabotaže takojšnja uporaba kazenskega zakonika nujna. Potem se je začela past vedno bolj zapirati, padalo je in še pada po ministru, posredno v javnosti po stranki SMC, šefi iz ozadja pa so ostali za zaveso.

Vendar to ni bila edina past. Naslednja je bila drugi interventni zakon za zmanjšanje posledic epidemije. Vanj so podtaknili člene (najbolj 42. člen) za zatiranje civilnih iniciativ in društev, ki zastopajo javni interes, ko se prebivalci različnih delov Slovenije borijo za čisto okolje in zdravje (72. člen ustave RS) in ohranjeno naravo. Vse troje je pomembno tudi za turizem kot gospodarsko panogo, še posebno zdaj, ko je pridobivanje prihodka iz njega v krizi.

Poslanci SMC niso pred obravnavo zahtevali, da gre to ven, drugače ne bodo podprli zakona. Za zakon jih je od 85 poslancev glasovalo 52, med temi vseh deset iz SMC. S tem so dobili za vrat težak mlinski kamen, ki jih vleče iz parlamenta. Prebivalci in volilci zdaj vedo, da SMC ni na njihovi strani. To je bila zelo kratkovidna poteza z dolgimi posledicami. Zmagal je betonprimitivizem. Tudi kolesarji nas na to opozarjajo. Volitve so blizu.

c0-9

A to še ni vse. Obeta se jim še en mlinski kamen. Stranka Zmaga Jelinčiča SNS je vložila amandma na zakon o ohranjanju narave (ZON), spet po skrajšanem postopku, s katerim hočejo, podobno kot pri okolju, še v obravnavi narave omejiti javni interes. Če bo SMC spet podprla protiljudske amandmaje SNS in podobne spremembe za krepko zmanjšanje participacije javnosti, je gotova. In to je tudi namen vseh treh pasti. Poslanci se ne zavedajo, koliko so čisto okolje, zdravje, narava, pitna voda (virusno-fekalni kanal C0), kmetijska zemlja, čudovite krajinske lepote, prostotekoče reke in potoki dolgoročno pomembni slovenskemu človeku. To je še edini primarni vir, s katerim prednjačimo v Evropi, in je tudi gospodarsko zelo pomemben, kot kažejo raziskave.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

42. ČLENA PROTIKORONSKE NOVELE

proti-koronskega zakon – 42.ČLEN – IZVLEČEK

a) če je nevladna organizacija organizirana v statusni obliki društva mora imeti najmanj 50 aktivnih članov, pri čemer se šteje, da je član aktiven, če je tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino;

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: