c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

IZJAVA ZA JAVNOST UO AAG: OKOLJSKE NVO V JAVNEM INTERESU PRIKAZANE S STRANI POLITIKE KOT VIRUS, KI GA JE POTREBNO ZATRETI


codid-19

Nekateri v tej državi smatrajo, da so okoljske organizacije virus za državo, zato jih je potrebno uničiti oziroma čimbolj onesposobiti, kar potrjuje dejstvo, da se pogoje za delovanje okoljskih NVO v javnem interesu sprejema skupaj s protikoronskim zakonom! (Slika je simbolična)

1. Politika zaradi svojih interesov in interesov lobijev spreminja zakonodajo za pridobitev statusa NVO v javnem interesu na področju okolja in narave v sklopu protikoronskega zakona, s čimer se v AAG ne strinjamo, saj s tem posega v pridobljene pravice ter določa pogoje za nazaj

V AAG podpiramo, da bi vse okoljske NVO v Sloveniji morale delovati pod enotnimi finančnimi merili in enotno osnovno zakonodajo, ki bi morala vsebovati tudi delovanje NVO v javnem interesu. Prav tako tudi podpiramo dodatne pogoje (bodisi v številu članstev, predpisanih denarnih prispevkih v obliki članarin), ki bi utrdil status organizacij v javnem interesu ter pravic, ki izhajajo na podlagi takega statusa, vendar morajo biti predpisane na način, da jih organizacije lahko s svojim delovanjem dosežejo in ne na način, ko zaradi poteka časa za nazaj, tega ne morejo več doseči. V AAG smo prepričani, da sta Vlada RS in DZ RS s sprejetjem dodatnih pogojev za vključevanje v postopke na področju varstva okolja in narave sprejela predpise, ki imajo učinek veljave za nazaj, zaradi zamere politike proti nekaterim okoljskim NVO, s tem da sedaj onemogočajo delovanje skoraj vseh NVO, ki so si status v javnem interesu s področja okolja in narave pridobile zakonito po veljavni zakonodaji. V Ustavi RS je zapisano, da je Slovenija pravna država. Eno izmed bistvenih načel pravne države je načelo prepovedi retroaktivnosti veljave pravnih aktov in tudi načelo zaupanja v pravo. V nevladnih organizacijah moramo tako, kot vsi subjekti države, vedeti vnaprej, katere pogoje moramo izpolnjevati za pridobitev posameznih statusov, drugače je vse delo, ki so ga člani v NVO, državljani Republike Slovenije, opravili prostovoljno (brezplačno), zaman! 

2. NVO so v svojem delovanju avtonomne

V AAG ne mislimo politiki pošiljati podatkov o prisotnosti naših članov na občnem zboru, saj imajo naši člani pravico sami odločiti, kdaj AAG objavi ali posreduje njihove podatke tretji osebi, v tem primeru Ministrstvu za okolje in prostor. Podatke o aktivnih članih lahko politika izrabi kadarkoli, ni rečeno, da jih bo ravno ta vlada, lahko jih bi izrabila naslednja vlada, pa naj bo to desna, leva, rdeča ali pa katerekoli druge barve že. Barva vlade, ki vodi Slovenijo, nam v AAG ni mar, mar nam je samo za čisto okolje, ohranjeno naravo in posledično za zdravje ljudi, posebno pa otrok! 

V zadnjem času politika okoljske NVO predstavlja tudi kot največje in nesmotrne porabnike državnih sredstev, ki so namenjeni društvom in zavodom, čeprav se v večini NVO večino dela opravlja prostovoljno in brezplačno. V Sloveniji pa politika in gospodarstveniki ne razumejo, da lahko kdo delo naredi tudi, če za njega ne dobi plačila! V mnogih državah EU pa prostovoljstvo znajo vrednotiti, politikom v Sloveniji pa je to tabu tema!

3. Nujnost civilnega nadzora pri posegih v okolje in naravo

Čudi nas dejstvo, zakaj politika pusti na miru največje kršitelje okoljevarstvene zakonodaje. V AAG vedno znova ugotavljamo, da je pisanje in dokazovanje kršitev na področju delovanja neekoloških podjetij ali uničevanje narave velikokrat zaman, saj na primer pristojni inšpektorati vnaprej javijo njihov prihod, tako se lahko kršitelji pripravijo in poslujejo nekaj ur “ekološko”, oziroma po zakonodaji, ki pa ni ravno ekološka! V AAG se praviloma odzovemo samo na prošnje po pomoči pri reševanju problemov prekomernega poseganja v okolje, na katero nas opozorijo bodisi posamezniki ali pa že oblikovane civilne iniciative. Ti problemi močno vplivajo na kvaliteto bivanja in zdravje posameznikov, ki so podvrženi prekomernemu poseganju v njihovo življenjsko okolje. Na žalost pa je večina teh posameznikov že skušala reševati probleme pri pristojnih državnih institucijah, vendar žal neuspešno. Zato je nujno potrebno, da je okoljskim NVO pravno dopuščena in sistemsko urejena možnost izvajanja osnovne funkcije civilne družbe – civilni nadzor nad odločitvami nosilcev oblasti!

4. Nižanje okoljskih standardov pri poseganju v okolje in naravo

Pod različnimi argumenti kriznih situacij (bodisi pandemijskih, ekonomskih, gospodarskih) politika sprejema spremembe okoljske zakonodaje, ki prinašajo nižanje standardov zaščite okolja in narave. Tak primer je tudi predlog »Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje« in pa pretekle uredbe na področju, zraka, tal, hrupa.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

42. ČLENA PROTIKORONSKE NOVELE

proti-koronskega zakon – 42.ČLEN – IZVLEČEK

a) če je nevladna organizacija organizirana v statusni obliki društva mora imeti najmanj 50 aktivnih članov, pri čemer se šteje, da je član aktiven, če je tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino;

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: