c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

"Ena bitka je dobljena, cilj je prepovedati gradnjo mHE v celotni Srbiji"


Sprejetje osnutka novega prostorskega načrta mesta Pirot, na podlagi katerega bo v naslednjih 15 letih onemogočena gradnja malih hidroelektrarn na Stari planini, so predlagali okoljski aktivisti, hkrati pa pa nadaljujejo boj, da bo prepoved veljala za celotno ozemlje Srbije.

Čeprav je ocena  osnutka  novega prostorskega načrta Pirota, ki preprečuje gradnjo malih hidroelektrarn na ozemlju te občine, kot pozitiven korak, Iva Marković iz pobude “Pravica do vode” še vedno izraža bojazen, da se bodo nekatere naložbe v MHE na Stari planini izvedle.

– Namreč, nekateri investitorji so že dobili dovoljenje za gradnjo mHE v tem delu Srbije, vprašanje pa je, ali bodo njihove naložbe vključene v novi prostorski načrt ali zanje ne bo veljavno. Vprašanje je, ali bodo vlagatelji, ki vložijo zahtevo za gradnjo mHE v obdobju do sprejetja lokalnega prostorskega načrta, torej dokler ne prejme soglasja pristojnega ministrstva, oproščeni njegovega ukrepanja, ko gre za male hidroelektrarne. Bojim se, da nekateri investitorji morda še vedno uporabljajo “luknje” v postopku in začnejo svoje projekte – pravi Iva Marković.

Po njenih besedah ​​je odločitev lokalne samouprave v Pirotu majhna zmaga za aktiviste, ki nasprotujejo gradnji malih hidroelektrarn, a da boj, ki poteka na ozemlju celotne Srbije, še vedno traja in da je cilj ustaviti gradnjo vseh majhnih hidroelektrarn.

– V pobudi “Pravica do vode” menimo, da so male hidroelektrarne, zlasti proizvodne, z ekonomskega in energetskega vidika nepomembne. Po drugi strani povzročajo veliko škodo naravi in ​​reki, zato jih država sploh ne bi smela prepoznati kot proizvodne zmogljivosti za pridobivanje električne energije – navaja Iva Marković.

Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologijo in trajnostni razvoj (CEKOR) tudi meni, da so aktivisti proti gradnji mHE na Stari planini zmagali, da pa je treba z določenimi izjemami zakonsko preprečiti gradnjo takšnih objektov po vsej Srbiji.

Majhne hidroelektrarne, predvsem pridobivanje, ne prispevajo skoraj ničesar glede električne energije in škoda, ki jo povzročijo pa je veliko večja. MHE ne bi smeli graditi, tj. Država ne sme dovoliti tujim in domačim zasebnim vlagateljem. Edina izjema bi morale biti majhne hidroelektrarne na nivoju mlinov ( video ), ki bi bile zagotovo pretočne in njihovo gradnjo bi lokalna skupnost realizirala v korist. Dejstvo, da nasprotujemo gradnji majhnih hidroelektrarn, ki hkrati uničujejo reke, še ne pomeni, da smo proti proizvodnji električne energije iz hidropotenciala. Nasprotno, naklonjeni smo gradnji vsaj nekaj večjih reverzibilnih hidroelektrarn v Srbiji kot pomembnih virov za proizvodnjo električne energije – poudarja Kalmar.

Okoljski aktivist in podpredsednik Stranke svobode in pravičnosti Dejan Bulatović prav tako pozdravlja odločitev lokalne samouprave v Pirotu, da na območju te občine v naslednjih 15 letih ne bodo zgradili malih hidroelektrarn.

“Verjamem, da bi se moral boj proti mHE nadaljevati. Jasno je, da so škodljivi za naravo in reke in da bi se morali kot taki prenehati graditi na ozemlju celotne Srbije. Zato ni dovolj omejiti, da jih ne bo mogoče zgraditi v nekem prihodnjem obdobju, ampak jih je treba na celotnem ozemlju Srbije v celoti zavrniti z ustreznimi odločitvami, ki bi v celoti preprečile njihovo vzgojo” – pravi Bulatović, ki se je tudi udeleži protestov na Stari Planini in protestiral proti gradnji mHE v tem zaščitenem nacionalnem parku.

Po drugi strani pa je Slobodan Danas Ružič, direktor svetovalne družbe Energy Saving Group, povedal, da vsi, ki nasprotujejo gradnji malih hidroelektrarn v Srbiji, delujejo “škodljivo”.

“Kot take so prav tako škodljive kot ljudsko gibanje v obdobju prve industrijske revolucije, ki je uničilo stroje, da bi poskušalo zaščititi delovna mesta. Zato je pobuda o prepovedi gradnje mHE v Srbiji popolnoma napačna. Lokalna samouprava v Pirotu ni sprejela ukrepov za zaustavitev gradnje zaradi spoznanja, da naj bi mHE škodovala, pač pa zaradi pritiskov, ki jih je utrpela. Nasprotniki gradnje mHE iz nevladnega sektorja absolutno ne razumejo razvoja električne energije, niti njihova opažanja o MHE niso natančna in strokovna. Povsem jasno je, da zgodbo o škodljivosti gradnje MHE v Srbiji širi Avstrija, država, v kateri je zgrajenih približno 5000 malih hidroelektrarn. Po drugi strani jih je pri nas zgrajenih le približno 150, zato država, ki je maksimalno izkoristila svoje zmogljivosti za gradnjo mHE, zdaj začenja, da jih ne bi zgradili v Srbiji.

Po njegovih besedah ​​bo Srbija v naslednjih 20 do 25 letih ostala brez premoga, iz katerega večinoma proizvaja električno energijo.

Da Srbija v tistih razmerah ne bo postala popolnoma odvisna od uvoza, je treba okrepiti energetsko učinkovitost in zgraditi obnovljive vire energije, vključno z majhnimi hidroelektrarnami, saj nam bo vsaka kilovatna ura električne energije, pridobljene iz domače proizvodnje, dragocena” – zaključuje naš sogovornik.

AAG je vseskozi podpirala iniciative, ki so se zavzemale za prepoved gradnje malih hidroelektrarn na Stari planini sama ali pa preko društva “Vojvodinska zelena iniciativa” , ki je povezana v združenje AAG internacional.

Video AAG – Vojvodinska zelena iniciativa – zelena patrola

Povezave:

Prosvjedni skup za zaštitu rijeka Stare planine u Srbiji

Dan sa prijateljima na Rudinjskoj reci

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
%d bloggers like this: