c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

ZZ pristojne poziva k odločnemu ukrepanju za zaščito zdravja prebivalcev Anhovega


(STA/ VB) – Zdravniška zbornica Slovenije je pristojne danes v luči zgodbe o onesnaženju pitne vode pozvala k odločnemu ukrepanju za zaščito zdravja prebivalcev Anhovega. Po njihovem prepričanju je nedopustno, da je objekt za ravnanje z odpadnimi vodami zgrajen tako, da lahko pride do mešanja s pitno vodo. Pozivajo tudi k ugotavljanju kazenske odgovornosti.

voda-iz pipe ni pitna

V zbornici so v sporočilu za javnost zapisali, da v skladu s 36. členom kodeksa zdravniške etike – v njem piše, da socialni, ekonomski in okoljski dejavniki vplivajo na zdravje, bolezen in izide zdravljenja, zdravnik pa se tega zaveda in na to opozarja – z zaskrbljenostjo spremljajo nove in nove okoljske katastrofe, ki se dogajajo prebivalcem Anhovega in so povezane s tamkajšnjo industrijo.

Zadnja takšna zgodba je povezana z onesnaženjem pitne vode. Do tega je prišlo 24. julija zjutraj, potem ko je, kot je ob pregledu ugotovila inšpekcija, zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit Slovenija industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili, a voda še danes ni varna za uporabo.

Na zdravniški zbornici opozarjajo, da je inšpekcija za okolje in naravo inšpekcijski pregled v Eternitu opravila šele 31. julija, to je sedem dni po dogodku, z rezultati nadzora pa javnost še ni bila seznanjena.

Analiza vode, ki jo je odvzel krajan Bogomir Bavdaž iz pipe v kuhinji 24. julija zjutraj pa je po navedbah zbornice pokazala, da vzorec v petih od šestih parametrov ni bil skladen in da so ta neskladja zelo velika, količina rakotvornega kroma v vodi pa da je za več kot osemkrat presegla dopustne meje.

Ugotovljene presežene vrednosti za določene snovi po mnenju zbornice gotovo niso edine nevarne snovi v analizirani pitni vodi, saj do danes ni znano, kaj vse je bilo v odpadnih vodah in je zato posledično mogoče iskati v onesnaženi pitni vodi.

Prav tako po navedbah zbornice ni znano, ali je odpadna voda v vodovod odtekla enkrat ali je odtekala dlje časa, zato ni jasno, kako dolgo so bili tamkajšnji prebivalci izpostavljeni onesnaženi vodi ter kakšna je verjetnost, da ji bodo znova.

“Koncentracija nekaterih izmerjenih snovi v vodi predstavlja hudo grožnjo za zdravje; ne govorimo o dolgotrajni izpostavljenosti malim koncentracijam snovi kot pri sežigu odpadkov, pač pa gre v tem primeru za izpostavljenost krajanov Anhovega visokim koncentracijam nevarnih snovi in to v kratkem obdobju, kar lahko vodi do hujših zdravstvenih okvar,” so opozorili v zdravniški stanovski organizaciji.

Zato okoljsko in zdravstveno ministrstvo ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozivajo, da takoj odločno ukrepajo in zaščitijo zdravje prebivalcev. “Nedopustno je, da je objekt odpadnih vod zgrajen tako, da je tako mešanje vod sploh mogoče,” so ogorčeni in pristojne pozivajo, da takoj sprožijo tudi vse postopke ugotavljanja morebitne kazenske odgovornosti vseh vpletenih.

Občina Kanal ob Soči je sicer v sredo prejela dodatne zahteve NIJZ, ki jih mora izpolniti pred ponovno uporabo pitne vode iz vodovoda v Anhovem. Poteka izpiranje vodovoda, nato bo treba opraviti še usmerjeno kemijsko analizo vzorca, odvzetega na pipi uporabnika.

milan-krek_thumb.jpg

Direktor NIJZ Milan Krek podpira prizadevanja krajanov Anhovega in občanov kanalske občine širše. Vodno onesnaženje je označil za dogodek, ki nikakor ne more kar tako izzveneti, potrebno je najti odgovornega in ga, če se bo to smatralo za upravičeno, privesti pred sodišče, saj je, kakor je poudaril, onesnaženje pitne vode v kazenskem zakoniku opredeljeno kot kaznivo dejanje. Krek je glede ukrepov in pomislekov glede obstoječega vodovoda poudarja, da je zagotovitev vode iz drugega vira apel NIJZ-ja občini, ki tukaj z vodo upravlja.


ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: