c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Poslovil se je okoljevarstvenik Božo Dukić


božo3

Poslovil se je okoljevarstvenik Božo Dukić, dolgoletni član upravnega odbora Alpe Adria Green. 

Božo Dukič se je rodil 18.9.1950 v Šentrupertu, po poklicu pa je bil pravnik. Svoje življenje je posvetil  uporabi trajnostih virov energije ter ohranjanje okolja in narave. Ker je bil v življenju akter prenekatere zgodbe, je iztočnic o tem, kdo je bil Božo Dukič, mnogo.

Pri AAG je vodil 20 let komisijo za energetiko, njegov podpis nosi prva vgrajena geosonda v Sloveniji v Kranju. Zahvaljujoč Božutu, dvorec Lanthieri za ogrevanje in hlajenje izrablja energijo reke Vipave, energija morja pa ogreva in hladi hotel Salinera v Strunjanu. Morda se bo zaradi prizadevanj z energijo morja nekoč ogrevala vsa Izola. Šola v Hruševju pri Postojni je prva slovenska šola, ki se ogreva z energijo po Božotovem »receptu«. Sledilo ji je prek sto vrtin z vgradnjo geosond, med drugim na Jesenicah sanitarno vodo  dveh stanovanjskih blokov ogreva toplotna črpalka.

»Objekt samo pogledam in v grobem takoj ocenim, kaj bi se dalo narediti, da ne bi več kuril nafte,« je v obrambo obnovljivim virom povedal Božo. Prizadeval si je, da bi Slovenija postala energetsko neodvisna, zato je deloval tudi kot tajnik v zavodu ZENS.

V AAG smo z njim izgubili ne samo enega izmed ustanovnih članov društva, temveč tudi prijatelja, ki te nikoli ni pustil na cedilu, zato se poslavljamo od tebe z naslednjimi besedami:

Pot je vedno pot,

pot se nikoli ne konča,

pot vedno vodi tja,

kjer je še ena pot.

Poti življenja si potniki

uberemo sami. 

Potujemo skozi življenje

in potujemo tudi potem.

Veliko je križišč 

in veliko stran poti,

vendar vsi pripotujemo 

tudi na zadnjo pot.

Nihče ne ve kdaj,

ni trdno zarisana

in nima znaka nazaj.

Verjamem, da so tam poti,

ki niso izgubljene

in vodijo naprej vse nas,

le stopiti je treba nanje.

Zato Božo potuj,

potuj še naprej,

pot naj ti bo mirna in spokojna.

Na svidenje.
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: