c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

PROTI ODPRTJU KAMNOLOMA GRIŽA ZBRANIH 775 PODPISOV: Od MO Koper zahtevajo, da jim prizna status udeleženca v postopkih OPPN


regionalobala – 18.02.2021 ob 16:30

Kot smo že poročali so prebivalci Kubeda, Kortin in Črnega Kala proti ponovnemu odpiranju nekdanjega Kamnoloma Griža. V ta namen so se organizirali v civilno iniciativo in do včeraj jim je uspelo zbrati 775 podpisov domačinov. Od Mestne občine Koper zahtevajo, da se jim prizna status udeleženca v postopkih urejanja in razvoja OPPN Griža pri Rižani, da preprečijo izrabo naravnih virov z miniranjem, odlaganje, zbiranje in predelavo gradbenih odpadkov in odprtje asfaltne baze.

Pripombe na OPPN Griža pri Rižani je Civilna iniciativa Kamnolom Griža na koprsko občino posredovala včeraj. Kot so že večkrat ponovili, podpirajo sanacijo in zapiranje kamnoloma ter njegov sonaravni razvoj.

Civilna iniciativa Kamnolom Griža je na policijo podala tudi prijavo suma storitve kaznivega dejanja vpisa lažnega podatka v uradno listino ter potrditve in uporabe le-te zoper eno ali več odgovornih oseb na koprski občini. Prijava se nanaša na podatek, da naj bi investitor imel rudarsko pravico.

Šentjursko podjetje VOC Ekologija namreč namerava še 12 let minirati, nato pa sanirati območje z vgradnjo trajnih viškov materiala, vzpostaviti regijski center za gradbene odpadke in urediti asfaltno bazo.

Pred katastrofo za reko Rižano so že posvarili člani Ribiške družine Koper, oglasili pa so se tudi v mednarodnem društvu za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green (AAG), kjer pravijo, da se slovenske občine običajno odločijo za skrajšan postopek OPPN zaradi zavarovanja okolja in narave, ne pa zaradi reševanja vlog posameznih podjetij. AAG zahteva, da se jim v nadaljevanju postopka prizna status stranskega udeleženca.

Koprski župan Aleš Bržan je že pred dnevi dejal, da o prostoru ne moreta odločati samo stroka in politika, ampak da je potrebno rešitev najti skupaj s krajani. Sklepa o pripravi OPPN Griža pa, da ne bo podpisal, dokler ne bodo preverjena vsa izhodišča.

Povezava:

Pripombe AAG na OPPN za območje kamnoloma Griža pri Rižani

ŠE DO 01.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020,   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

Donate-page-001

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: