c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Znanstveniki so opozorili, da je zamenjava fosilnih goriv z lesom "lažna rešitev" za podnebje


sečnja vse po čaz

Znanstveniki z vsega sveta, več kot 500, so voditeljem Evropske unije, ZDA, Japonske in Južne Koreje poslali pismo, v katerem pozivajo, da se biomasa ne obravnava več kot podnebno nevtralen vir energije in naj se ustavi subvencioniranje kurjenja lesa za proizvodnjo energije.

Prehod s fosilnih goriv na lesno biomaso pri proizvodnji energije je “napačna rešitev”, ki otežuje doseganje podnebnih ciljev in škoduje biotski raznovrstnosti, opozarjajo znanstveniki v pismu, poslanem predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen, ameriškemu predsedniku Joeju Bidenu, japonskemu premierju Minister Yoshihide Suga in južnokorejski predsednik Moon Jae-inu.

Praksa sekanja celotnih dreves za proizvodnjo energije v zadnjih letih je povzročila sproščanje ogljikovega dioksida, ki bi sicer ostal ujet na drevesih, opozarjajo znanstveniki.

“Drevesa so bolj vredna kot mrtva, tako za podnebje kot za biotsko raznovrstnost. “Da bi v prihodnosti dosegli cilje podnebne nevtralnosti, bi morale vaše vlade delati na ohranjanju in obnavljanju gozdov, namesto da bi jih sežigale,” piše v pismu.

Ogromno povečanje poseka dreves za proizvodnjo energije je posledica državnih subvencij

Ogromno povečanje poseka dreves za proizvodnjo energije je skoraj v celoti posledica državnih subvencij v Evropi, Severni Ameriki in vzhodni Aziji, politični voditelji pa lahko to prakso ustavijo, spremenijo položaj in zaščitijo biotsko raznovrstnost in podnebje, pravijo avtorji.

Kar zadeva EU, podpisnice menijo, da bi morala v svojih okoljskih standardih in sistemu trgovanja z emisijami prenehati obravnavati izgorevanje biomase kot podnebno nevtralno dejavnost.

Zahvaljujoč državnim subvencijam podjetja fosilna goriva nadomeščajo z lesom, ki povečuje globalno segrevanje, namesto da bi se usmerili v sončno in vetrno energijo, kar bi resnično privedlo do zmanjšanja ogrevanja, piše v pismu.

EU letno zagotovi 7 milijard evrov subvencij za kurjenje lesa, kar je povzročilo skok uporabe peletov s 17 milijonov ton leta 2013 na 26 milijonov ton leta 2018. Če se nič ne naredi, obstaja bojazen, da se bo ta velika rast še pospešila, saj evropske elektrarne na premog razmišljajo o prehodu na kurjenje lesa kot energenta, piše eden od podpisnikov, profesor Jean-Pascal van Ypersele, nekdanji podpredsednik predsednik Medvladnega sveta za podnebne spremembe (IPCC).

Pogozdovanje traja predolgo, da se nadomesti škoda, povzročena s sečnjo

Ponovno pogozdovanje in opustitev fosilnih goriv lahko sčasoma privede do nadomestila za sečnjo povzročenih emisij, vendar znanstveniki v pismu opozarjajo, da pogozdovanje zahteva čas, ki ga svet nima več, če se želi spopasti s podnebno krizo.

ogrevanje_izpusti

Tudi kurjenje lesa skozi dimnike oddaja več ogljikovega dioksida kot fosilna goriva, še piše v pismu.

ŠE DO 01.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020,   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

Donate-page-001

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: