c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

PREJELI SMO: JAVNA RAZPRAVA BREZ REKLAME


VSAKA PODROBNOST Z STANJEM V SLOVENIJI ZGOLJ NAKLJUČNA!!!

Javna razprava brez reklame

Interesi vlagateljev pred človekovimi pravicami

Globoko zakoreninjena nevednost in lenoba

Pokrajinski sekretariat za urbanizem in varstvo okolja je poskušal organizirati javno razpravo o drugi študiji o presoji vplivov na okolje dela bodoče tovarne pnevmatik kitajskega Linglonga v Zrenjaninu. Javna obravnava naj bi potekala na Pokrajinskem zavodu za varstvo narave, kjer po besedah ​​vršilca ​​dolžnosti pomočnika pokrajinskega sekretarja Nemanje Ercega ni bilo mogoče sprejeti vseh predstavnikov zainteresirane javnosti in medijev. Javna razprava pomeni možnost, da se vsi zainteresirani državljani in mediji lahko udeležijo javne razprave. Kljub temu da so zainteresirani državljani in mediji vztrajali pri preložitvi javne obravnave, ko ni pogojev za njeno izvedbo, pa je organizator za več občanov izvedel “javno obravnavo”. Težave z organizacijo javnih obravnav so se še stopnjevale od razglasitve pandemije Covid 19.

_________________________________________________________________________

ZAKON O DRŽAVNI UPRAVI SRBIJE PREDSTAVLJA, DA JE JAVNO ZASLIŠANJE ORGANIZIRANO, KADAR JE UREDITEV ŠTEVILKE POMEMBNO SPREMENJENA ALI KADAR JE JAVNOST POSEBNO ZANIMENA: Javna obravnava traja najmanj 20 dni, rok za oddajo predlogov pa ne sme biti krajši od 15 dni

_________________________________________________________________________

To je bil povod za pogovor z Mirkom Popovićem, programskim direktorjem Regulatornega inštituta za obnovljivo energijo in okolje (RERI).

Če lokalna skupnost projektu nasprotuje, pojdite kam drugam!

CI VOJVODINA-ZELENA PATROLA AAG: Kako pomembno je sodelovanje javnosti pri odločanju o okolju?

Mirko Popović: – Sodelovanje javnosti je najpomembnejše! To je v prvi vrsti naša pravica, ne le možnost. In odrekanje pravic je hkrati odrekanje svobodi. Zame je odpoved svobodi odpoved skupnosti, odpoved svobodi je odpoved virom in njihova predaja tistim, ki jih očitno neracionalno upravljajo v okviru, ki opredeljuje korupcijo in neodgovornost. Tako je sodelovanje javnosti najpomembnejši korektivni instrument, zlasti v državah in družbah, ki se niso dovolj naučile, da je okolje naše skupno dobro. V zadnjem času obstaja veliko zanimanje državljanov in združenj za sodelovanje v postopku odločanja. Namesto da bi se zaradi tega veselili, javni organi storijo vse, da državljanom preprečijo sodelovanje v teh procesih. Hkrati javne obravnave omogočajo državljanom, da so obveščeni o projektih, ki se bodo gradili v njihovih skupnostih. Poleg tega obstaja dialog med državljani, lokalno skupnostjo, nosilci projektov in javnimi organi. Bistveno sporočilo je: Če lokalna skupnost projektu nasprotuje, pojdite kam drugam! Projekt mora ne le izpolnjevati ta formalna merila, temveč ga je treba vključiti v lokalno skupnost, ker vlagatelj sam postane del te lokalne skupnosti. Moral bi biti del skupnosti in ne sovražnik skupnosti. Tu imamo državo in vlagatelje, ki pogosto delujejo kot sovražniki lokalne skupnosti, v kateri želijo izvajati projekte.

Javni organi se na izziv ne morejo odzvati

CI VOJVODINA-ZELENA PATROLA AAG: – Kako so videti javne razprave v Srbiji?

Mirko Popović: – Javne razprave v Srbiji imajo vse elemente birokratske upravne oblike, v kateri je edini cilj izpolniti to obliko. In to – še posebej – nam kažejo nedavni primeri med krizo, ki jo je povzročila pandemija Covid 19, ko se javni organi na ta izziv ne morejo odzvati. To dokazujejo primeri, ki smo jih v zadnjih mesecih videli v Zrenjaninu in Novem Sadu, na primer javna razprava za tovarno pnevmatik “Ling Long”. Kar samo njihovo ime pove, so javne obravnave javne. Ko je nekaj javno, državljanu ni mogoče preprečiti, da bi pri tem sodeloval. Če ni pogojev, javne obravnave ne bi smeli načrtovati ali izvesti. Vprašanje je: Kaj je tako nujno? Kam hitijo vlagatelj in javni organi? Zato je interes vlagateljev postavljen pred, torej pred interes države, da zaščiti temeljne človekove pravice svojih državljanov. interesov državljanov pred pravno državo. Ni večje pravice od osnovnih človekovih pravic! Noben gospodarski interes ni pomembnejši od spoštovanja človekovih pravic. In zdaj imamo interese vlagateljev zaščitene in temeljne človekove pravice poteptane. Želimo samo izvrševanje zakonov. Zagovarjam našo pravico do življenja v urejeni družbi. Ne smemo odnehati. Naslednjič nas ne bi smelo biti 50, ampak 150. Državljani bi morali pokazati, da so neomajno zavezani zaščiti svojih pravic: pravice vedeti in pravice sodelovanja v postopku odločanja! Obnašanje javnih oblasti kaže na globoko zakoreninjeno nevednost in lenobo, državljani pa so ravno žrtve takšnih razmer.

___________________________________________________________________________ Morda najbolj drastičen primer je javna razprava glede načrta območja s posebnim namenom za termoelektrarno Kolubara B.

prostornog plana termoelektranu Kolubara B na ugalj

Zaradi epidemioloških razlogov v Lazarevcu niso javni organi napovedali števila udeležencev javne razprave, razpravo so morali preložiti. Da bi mesec dni pozneje organizirali javno razpravo v Beogradu, tako da bi zjutraj objavili obvestilo za javnost in še isti dan izvedli javno razpravo. Ta primer je zdaj na upravnem sodišču.

FOTOGALERIJA:

– Javno razpravo brez javnosti je “ščitila” policija

Građani sprečeni da učestvuju na Javnoj raspraviMirko Popović iz RERI-ja za Zelenu patroluGrađani, koji su došli na Javnu raspravu, ostali su ispred zatvorenih vrataDušan Kokot iz Građanskog preokreta obaveštava građane da se neće održati Javna rasprava jer organizator nije u mogućnosti da obezbedi da svi zainteresovani uđu na rBez razloga, policija je štitila zaposlene u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirodeJavna rasprava pod budnim okom policije

TEKST IN FOTO: CI VOJVODINA-ZELENA PATROLA AAG

ŠE DO 31.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020,   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

Donate-page-001

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: