c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

DAN ZEMLJE 2021


10 NAČINOV ZA PRAZNOVANJE DNEVA ZEMLJE OD DOMA

Dan vrtnice

Vsak 22. april praznujemo dan Zemlje! V  AAG verjamemo, da je skrb za naravo, rastline in zemljo bistvena za naše zdravje in da je vsaka od nas odgovorna zase! Ne glede na to, ali gre za zdravilni sprehod po gozdu, nabiranje odpadkov (med hojo!) ali  pa nakup bolj prijaznih izdelkov Zemlji –  tukaj je 10 načinov, kako lahko pomagate skrbeti za svoj planet .

51. OBLETNICA DNEVA ZEMLJE

Dan Zemlje 2021 bo zaznamoval 51. obletnico tega praznika. Običajno se dnevu Zemlje vsako leto dodeli druga tema ali področje, na katerega se osredotočamo; letošnja tema je ” Obnovite našo zemljo .”

Večina dogodkov ob dnevu Zemlje sega od čiščenja rek in odstranitve invazivnih rastlin. Ker v letošnjem  aprilu  za mnoge med nami še vedno obstaja ukrep socialne distance v izogib širjenja epidemije COVID 19 , je letošnji  Dan Zemlje postal digitalni. Virtualni dogodki, kot so okoljevarstvena  predavanja in filmi, bodo na dan Zemlje (četrtek, 22. aprila) dostopni širom svetovnega spleta.

Seveda pa socialna distanciranost ne pomeni, da ne smete oditi iz stanovanj  in uživati ​​v naravi in svežem zraku, če le  to počnete odgovorno! Narava ni od(pre)povedana! 

KAJ JE DAN ZEMLJE?

Ste se kdaj vprašali, kako se je začel Dan Zemlje? Prvi dan Zemlje je bil 22. aprila 1970, ko sta aktivista iz San Francisca ločeno pozvala ljudi, naj se pridružijo demonstracijam na lokalni ravni. Mnogi prebivalci planeta zemlja, ki so se spopadali z nevarnimi težavami v zvezi s strupeno pitno vodo, onesnaževanjem zraka in učinki pesticidov, se je podalo na prosto in skupaj protestiralo.

Prvotno je bil za dan zemlje  izbrano pomladno enakonočje (20. marca 1970), naknadno pa je bil spremenjen in sedaj je uradni datum 22. april.  (Glede na to, da se datum spomladanskega enakonočja s časom spreminja , je morda stvari bolj zapleteno, če gremo za astronomski dogodek in ne le za koledarski datum.)

Danes dan Zemlje dan ni namenjen samo večji ozaveščenosti o okoljskih problemih, temveč postaja tudi priljubljen čas za številne skupnosti, da se zberejo, da pospravijo odpadke, posadijo drevesa ali preprosto razmislijo o lepoti narave. Spodaj na strani smo pripravili seznam dejavnosti in projektov, s katerimi lahko izboljšate svoje lokalno okolje!

10 DEJAVNOSTI IN IDEJE OB DNEVU ZEMLJE

Praznujte dan Zemlje s spoštovanjem in spoštovanjem naravnega sveta. Tu vas bo letos navdihnilo nekaj idej. 

1. PODPRITE NAŠE OPRAŠEVALCE! 

Na svoj vrt pripeljite domače čebele in druga opraševalna bitja. Eden od načinov za to je izbira pravih rastlin. Potrebujete ideje?

 • Poiščite in zasadite rastline, ki privlačijo žuželke .
 • Izvedite več o domačih čebelah  (super opraševalcih!) In naredite zanje panj
 • Ali pa si oglejte, kako narediti čebelam prijazen življenjski prostor na vrtu, vključno s čebelami prijaznimi rastlinami. 
zidar-čebela-na-roži.jpg

2. OČISTITE PLASTIKO V SOSESKI ALI LOKALNEM PARKU

Eden najboljših načinov za povezavo z Zemljo je čiščenje! Pojdite na sprehod z vrečko za smeti in pomagajte očistiti vse plastike, ki jih najdete. Morda poznate bližnji jarek, ki je onesnažen s smeti, ki ga je treba pomladno očistiti! Začeli boste spoznavati, da plastika prežema vse vidike našega življenja. Toda, ko se svet prebuja od odvisnosti, kako enostavno je odreči plastiko, medtem ko gojimo in shranjujemo več lastne hrane? Ne pozabite reciklirati tiste plastike, ki jo lahko. 

cleanup_full_width.jpg

3. ZAMENJAJTE IZDELKE ZA KUHINJO IN GOSPODINJSTVO!

Pogovorimo se o bio izdelkih za kuhanje in čiščenje, ki se dotikajo hrane, ki jo jemo, pa tudi naše kože. Skoraj vsi bio izdelki so biološko razgradljivi in. Pomislite na 100-odstotno reciklirano aluminijasto folijo, brez kemikalij pergamentni papir za peko, kompostirne vrečke iz krompirjevega škroba in celo črnila na rastlinski osnovi za njihovo embalažo.

4. POSADITE DREVO!

Obožujemo svoja drevesa! Zajemajo ogljik, hladijo pregreta mesta, koristijo kmetijstvu, podpirajo opraševalce, zmanjšujejo tveganje za prenos bolezni in spodbujajo lokalno gospodarstvo. Ste vedeli, da zasaditev enega hrasta prinese več vrst žuželk in ptic kot celotno dvorišče rastlin? Pogovorite se s svojo lokalno vlado o sajenju več dreves in avtohtonih vrtnih gred v javnih prostorih ali razmislite o tem, da bi sami zasadili svojo lastnost!

Drug način za spremembo je odstranitev natisnjenih katalogov semen ali rastlin. Ko po pošti prejmete neželen katalog (še posebej tiste ogromne!), Se obrnite na pošto in prosite za nalepko, ki jo prilepite na poštni nabiralnik. S tem preprečite, da  vam pošta dostavlja reklame.

saditev-drevo.jpg

5. UPORABITE DIVJE CVETOVE IN DOMAČE RASTLINE

Divji cvetovi in ​​avtohtone vrste niso le lepe, temveč privabljajo domače in koristne žuželke, ki izboljšujejo zatiranje škodljivcev in opraševanje – kar pomeni večje cvetje in večje letine. Poskusite na svoj vrt vsako leto preprosto dodati nekaj avtohtonih rastlin in presenečeni boste nad razliko – prinesli bodo tako opraševalce kot ptice!

wildflowers.jpg

6. ZMANJŠAJTE, PONOVNO UPORABITE, RECIKLIRAJTE NA VRTU

Skrb zase in naravo pomeni, da ste manj potratni in tudi prihranite denar. Kdo bi se s tem lahko prepiral? Če ste vrtnar, je tu le nekaj idej:

 • Kupujte v razsutem stanju, ko veste, da boste potrebovali veliko zgornje plasti zemlje, zastirke, komposta ali drugih materialov. S tem se zmanjšajo plastične vrečke. Številni vrtni centri bodo prinesli celo na vaše dvorišče.
 • Znova uporabite, reciklirajte ali vrnite stare plastične lonce in pladnje. 

7. USTAVITE PESTICIDE IN KEMIKALIJE NA VRTU

Večina začetnikov vrtnarjev, ki jih srečamo, želi začeti gojiti brez kemikalij ali pesticidov – na način, ki deluje in celo prihrani denar. Velik del tega je zgolj osredotočanje manj na rastlino in bolj na zdravje tal, ki rastlino podpirajo. Če je s hranili bogata z organskimi snovmi, rastline uspevajo. 

 • Ne potrebujete kemikalij, da se znebite nadležnih vrtnih škodljivcev: Spremljevalne zasaditve, naravna zdravila in privabljanje plenilcev na vaš vrt vam lahko prihranijo denar in tudi rastline.
 • Nekateri hrošči in žuželke  so dobre za zemljo na vrtu!
 • Uporaba organskega gnojila za rastline je enostavno iz plevela in vode. Ali se sliši nenavadno, če gnojilo za rastline uporabljamo z drugimi rastlinami? Narava deluje tako!
 • Vrtnarske in kmetijske metode, kot so neobdelava tal, gojenje pokrovnih pridelkov zunaj sezone in kolobarjenje (in paša) pomagajo ohranjati organske snovi v tleh.
dekleta-paradiznik-shutterstock_440076301.jpg

8. PRIHRANITE VODO!

Zapravimo veliko vode. Izogibajte se prekomernemu zalivanju rastlin in izboljšajte njihovo zdravje, tako da veste, koliko vaš vrt resnično potrebuje . Izogibajte se zalivanju vrtne zelenjave in rastlin od zgoraj, kar vabi na glivične bolezni. Voda na nivoju tal.  

 • Na vrtovih, gredicah, drevesih in drugih neobrajenih površinah razmislite o namestitvi sistema za kapljično namakanje  ali cevi z namakalnimi luknjami, ki vodo spusti naravnost v tla, kamor želite. Če morate uporabiti brizgalke, jih postavite na časovnike.
 • Nabirajte svojo deževnico s strehe, žlebov in neba s sodom za dež . Če imate nizko ležeče območje, razmislite o zasaditvi deževnega vrta, ki zajema odtok, filtrira onesnaževala in zagotavlja hrano in zavetje za metulje, ptice pevke in druge prostoživeče živali.
vodna cev_0.jpg

9. POMISLITE NA SVOJO PREHRANO!

Približno ena tretjina hrane, ki jo vsako leto pridelamo, letno odpade! Običajno se to zgodi, ko kupimo hrano. Kako se izogniti odpadkom v svojem življenju (in prihraniti denar)? Pa tudi, kako lahko izboljšamo svojo prehrano, da bo bolj zdrava za nas same (in za planet)? Eden od načinov je skrbeti za svoj “živilski odtis”, ki je rezultat vsega, kar potrebujete, da hrano s kmetije ali trgovine pripeljete na svoj krožnik.

farm-4217983_1280_full_width.jpg

10. SODELUJTE Z OTROKI!

Ljubezen do narave in rastlin prenesite na otroke. Zunaj je veliko priložnosti za praktično učenje. Otroci, ki pridelujejo zelenjavo, jedo tudi zelenjavo.

vrt-otroci-zaklopke_604273937.jpg

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

ŠE DO 31.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: