c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Sajenje dreves spodbuja nastanek oblakov – in učinkovito hladi planet


Nova študija preučuje hladilni učinek oblakov, ki jih povzročajo listavci pod pritiskom podnebnih sprememb.

gozd - oblaki

Nova študija kaže, da je pogozdovanje ščiti Zemljo z zelenimi listi in proizvaja oblake, ki prav tako varujejo planet pred sončnimi žarki. Zdi se, da je to preprosto, toda če sadimo gozdove, bi to lahko ohladilo podnebje-bolj, kot se je prej mislilo.

Raziskovalci z so odkrili, da številni podnebni modeli ne upoštevajo oblakov, ki jih povzročajo gozdnata območja, kar ima za posledico nižje temperature. Drugi znanstveniki so bili zaskrbljeni, da drevesa v sredozemskih regijah – zmernih območjih med tropskimi in polarnimi območji – ne bi bila učinkovita pri nadzoru podnebja, ko pozimi izgubijo listje.

Pokazali so, da če pomislimo, da se oblaki pogosteje pojavljajo na gozdnatih območjih, je sajenje dreves na velikih površinah ugodno bi jih bilo treba izvajati v podnebne namene.

Nekateri znanstveniki so dvomili v korist ponovne zasaditve gozdov v sredozemskih regijah zaradi albeda – sposobnosti zemeljske površine, da odbija sončno svetlobo – ko listavci v hladnih letnih časih izgubljajo listje. Raziskovalci pa poudarjajo, da teorija zanemarja pomemben premislek.

Študija kaže, da zmanjšan albedo več kot izravnajo znatni oblaki, ki jih ti gozdovi ustvarjajo, ko listnata drevesa sproščajo vlago v ozračje.

Glavna stvar je, da nihče ni vedel, ali je sajenje dreves na srednjih širinah dobro ali slabo zaradi problema albeda.

Ko oblaki prehajajo med soncem in Zemljo, povzročajo hladilni učinek na temperature. Po tej raziskavi imajo oblaki visok albedo – podobno snegu in ledu -, vendar so bili v številnih študijah, ki preučujejo naravno blažitev podnebnih sprememb, v veliki meri znižani.

Združili so satelitske podatke o oblakih z modeli, ki ocenjujejo interakcijo med rastlinami in ozračjem. Ekipa se je naučila, da so hladilni oblaki in povečana absorpcija ogljikovega dioksida bolj koristni od sončnega sevanja, ki ga absorbirajo gozdnata območja.

Avtorji so pozvali k previdnosti pri obravnavi pogozdovanja določenega območja. Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, kako in kaj je treba narediti z regijo pred začetkom sajenja dreves.

Ne moremo razmišljati samo o podnebnih spremembah, ampak moramo upoštevati tudi druge dejavnike, na primer biotsko raznovrstnost in dejstvo, da je zemljišče potrebno tudi za proizvodnjo hrane. Prihodnje študije bi morale še naprej obravnavati vlogo oblakov, vendar bi se morale osredotočiti na bolj specifične regije in upoštevati njihovo gospodarstvo.

Toliko stvari je povezanih v zemeljskem sistemu. Narava interakcij med, na primer vodnim krogom in podnebjem, pomeni, da če spremenite eno stvar, je zelo težko predvideti, kako bodo to vplivali na druge dele sistema.

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: