c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Bodo ustavili postopek za oddajo letališča Bovec v najem?


Mariša Bizjak- Radio Koper

Kot smo že poročali, so v organizaciji Alpe Adria Green v začetku decembra na bovško občino poslali zahtevo za ustavitev postopka za najem in upravljanje letališča Bovec, ki po njihovem mnenju povzroča prekomeren hrup.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Zdaj so na občino prinesli 353 podpisov občanov, ki zahtevajo obravnavo zahteve na prvi naslednji seji občinskega sveta. Po naših informacijah je sicer pogodba z dosedanjim upravljavcem – družbo Aviofun, ki se je tudi edina prijavila na javni razpis, že podpisana.

Kot pravi eden od 353 podpisnikov Jernej Stritih, so se za zbiranje podpisov odločili, ker so prepričani, da bi morala občina pred podpisom pogodbe opraviti javno razpravo in zaščititi interese občanov glede varstva okolja in hrupa: “Najpomembneje je to, da se postavijo omejitve glede velikosti letal, časa letenja. Bojimo se, da ta nova pogodba lahko pomeni bistveno povečanje prometa na letališču, kar bi pa zelo poslabšalo kvaliteto življenja v Bovcu in v okoliških vaseh ter izkušnjo za goste.”

Bovški župan Valter Mlekuž je razočaran: “Ko sem danes zjutraj videl te podpise, kdo je podpisan, moram reči, da sem bil šokiran. Verjamem, da so bili ti ljudje zavedeni. Vprašanje, kaj jim je bilo predstavljeno, kaj podpisujejo. Danes me že kličejo, da bi radi prišli preklicati svoje podpise. Vse varovalke smo vnesli v pogodbo. V njej je režim obratovanja, ki ga mora vsako leto pred začetkom potrditi občinski svet, torej urnik letenja, hrup, tudi vzdrževanje, vlaganje. Tam smo naredili letališče z evropskimi sredstvi, naj ga zdaj zapremo?”

Podpisniki najprej pričakujejo, da bodo njihovo pobudo uvrstili na naslednjo sejo občinskega sveta. Stritih pravi: “Najbrž bomo takrat videli, kako naprej. Mislim, da lahko župan odstopi od podpisa in izpelje eno resno javno razpravo o tej pogodbi in kaj pomeni za razvoj Bovca, če pa ne bo pripravljen, je pa seveda možnost tudi referendum.

Jaz bom pa s tem referendumom vezal svoj mandat oz. svoj odstop,” odgovarja Mlekuž, ki je prepričan, da je v ozadju politika oz. prihajajoče lokalne volitve.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: