c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Srbija: Vlada je “stregla” Srbiski Rio Tinta kot v bifeju


Vlada je kot v bifeju postregla srbski ‘Rio Tinta’ in druga rudarska podjetja, je povedala Ljiljana Bralović iz združenja Suvoborska greda. A kot je poudarila, bodo državljani branili svojo državo, vodo in celotno naravo. “Svoje naravne danosti bomo branili tako pred tujimi kot domačimi okupatorji. Nikomur ne bomo na strani, saj smo ponosen narod že od Nemanjičev.« , pravi Bralović. Za naš portal je prebrala tudi pismo podpore bratov čez Drino. Poudarja, da so jim to poslali njegovi soborci od Mostarja do Banja Luke.

V pismu piše:

»Vsi, ki živimo na teh območjih, imamo skupno dobro, ki je izjemnega pomena za naše biološko preživetje, in to je voda. Je reka Drina, ki se v svojem spodnjem toku izliva v bogat barski ekosistem in nas nagrajuje s svojimi podzemnimi tokovi zdrave in pitne vode. Območje mesta Bijeljina leži v ogromnih podzemnih bazenih naravne, žive in zdrave vode, ki nam daje življenje na tem območju in omogoča neoviran razvoj. Enako je v Semberiji z levega brega Drine, enako pa je tudi na desnem bregu v Podrinju, Mačvi, Sremu in dalje po Drini do Save in Donave.

Drina je čezmejna reka, ki nas povezuje, a tudi ločuje. V letih in skupni zgodovini se je večkrat izlila iz svoje struge, zadnjič pa ob velikih poplavah leta 2014. Takrat je bila v Krupnju strupena jalovina, katere jez je počil in iztekel strupeno blato, polno težkih kovin in kislin, najprej v reko Jadar, nato pa v Drino,« še opozarjajo v pismu.

Kot poudarjajo, je šlo za veliko nevarnost, ki so jo povzročale divje vode, ki pa do danes ni rešena, tako da bo v primeru novih velikih poplav prišlo do ponovnega izliva.

Danes nam znova grozi nova nevarnost, tokrat z nepredvidljivimi posledicami.Rudarsko podjetje “Rio Tinto”, ki načrtuje izkopavanje na bregovih Drine, je priznano kot podjetje, ki ne spoštuje okoljskih standardov, uporablja izjemno umazano. tehnologijo predelave rude, ki je v zadnjih 30 letih po svetu povzročila več okoljskih katastrof. Ameriški center za biološko raznovrstnost je objavil zemljevide projektov Rio Tinta in njihovih okoljskih posledic, vključno z veliko okoljsko katastrofo v Papui Novi Gvineji, ki je povzročila lokalni upor in državljanska vojna “uničenje 46.000 let stare aboridžinske kulturne dediščine v Avstraliji in onesnaženje odmevov v Indoneziji, ki je ogrozilo življenja okoliškega prebivalstva,” se spominjajo.

Okoljski protest blokad v Preljini Foto: Ljubica Sokič / Nova.rs

Tehnologija predelave litija vključuje uporabo izjemno strupenih materialov, predvsem žveplove kisline, ki se segreje na 250 stopinj. Po strokovnih ocenah bi to povzročilo uničenje gozdov, rek, rastlinstva in favne v polmeru 50 kilometrov okoli rudnika, posledice pa bi se čutile v polmeru 200 kilometrov od rudnika. Medtem ko popolno okrevanje države po zaprtju rudnika traja več kot 500 let, piše v pismu.

»Danes vam pošiljamo pismo podpore v vašem boju proti Projektu Jadar in rudniku litija, jutri pa nam boste poslali tudi pismo v našem boju za Ozren, Majevico in vsa območja izjemnih naravnih lepot, ki jih ogrožajo onesnaževanje.

Zaradi vseh teh ugotovitev, kot okoljski civilni aktivisti, kot posamezniki, kot predstavniki Zveze državljanov in nevladnih organizacij, neformalnih skupin državljanov in vsi, ki se borimo za zdravo naravo in trajnostni razvoj regije, v celoti podpiramo Zavezništvo. okoljevarstvenih organizacij Srbije in vseh drugih civilnih aktivistov, ki se borijo za zaustavitev onesnaževanja vode, tal in zraka zaradi rudarjenja litija z umazanimi tehnologijami”, piše v pismu. Podpisali so ga; Eko društvo Eko cesta Bijeljina, Eko društvo Ada, Bijeljina, Društvo občanov PEZ Renesansa, Bijeljina, Eko Gotuša, Fojnica, MZ Kruščica, Kruščica, Hrabre žene Kruščica, Kruščica, Sabina Sabic, ART LAB Sejfudin Hodžić, Zvornik, Društvo občanov “Za Doljanku”

Društvo občanov “Bjelava”, Foča in ReSTART BiH, Sarajevo.

Okoljski protest blokad v Preljini Foto: Ljubica Sokič / Nova.rs

“Režim ne želi preklicati vseh aktivnosti in razkriti dokumentov v zvezi z rudarjenjem litija v Srbiji, zato nadaljujemo z blokadami,” je za Novo povedal Bratislav Simović, eden od organizatorjev shoda v Preljini.

Poudarja, da bodo te dejavnosti preprečili, ne le v Jadru, ampak po vsej državi.

»Prav tako so nam sramotno odvzeli zemljišče za gradnjo avtocest Preljina Požega in Preljina Pojate, tako da se je veliko krajanov soočalo z ovirami lokalnih oblasti pri razlastitvi,« spominja Simović. Poudaril je, da iz zaplenjene in neplačane zemlje delajo deponije in posojila, torej gramoznice in izkoriščajo shoder za potrebe Moravskega koridorja.

Proti širitvi letališča v Ladjevcih se borijo tudi Simović in njegovi sovaščani.

“Gospodarsko je nerentabilno, na liniji proti Istanbulu je bilo pet potnikov in nameravajo opustošiti vasi in tega ne bomo dovolili,” je bil kategoričen Simović. Državljani so danes, ugotavlja, proti spremembi ustave. »V njem piše, da so sodišča neodvisna. Je ena od treh vej oblasti, ki so pod nadzorom, in v tej državi ima suverenost samo ljudstvo.

Zato bi moral izvoliti svoje predstavnike in vlado. Sodniki ne morejo in ne smejo biti samostojni,« je zaključil za Novo in dejal, da so državljani pri svojih zahtevah vztrajni in da ne bodo obupali.

Predsednica vlade Ana Brnabić je idealna funkcionarka SNS, saj ima kakovost, ki jo Vučić najbolj ceni – brez težav se strinja, kadar koli ji je za to dana možnost. Čeprav nekdanji vladi ves čas očita, da je Rio Tintu dovolila kopanje litija v Srbiji, odločitve vlade z njenim podpisom govorijo nasprotno.

Ne le, da se je Brnabicka osebno odpravila v London, da bi se “borila za novo investicijo”, kot je sama rekla, da bi se pogajala z direktorji Rio Tinto glede rudarjenja litija v dolini Jadra, ampak je sprejela tudi odlok srbskega Vlada o določitvi prostorskega načrta posebne namembnosti, za katero trdi, da “ne pomeni nič posebnega”.

Ta “nič posebnega” odlok je dovolil preoblikovanje zemljišč in nakup zemljišč v Jadranski dolini s strani Rio Tinto.

Poleg tega je Brnabićeva novembra 2020 podpisala Sklep o oblikovanju delovne skupine za izvedbo projekta Jadar, objavljen v Uradnem listu.

Delovno skupino vodi ministrica Zorana Mihajlović, naloga skupine pa je obravnavati najkompleksnejša vprašanja s področja izvajanja projekta Jadar ter podajati predloge, mnenja in strokovna pojasnila glede sodelovanja, analize izvajanja projekta in usklajevanje pristojnih organov in institucij.polno in pravočasno izvajanje operativnih vprašanj«.

Tudi če pustimo ob strani druge laži Ane Brnabić, je le izobraževanje te delovne skupine in interpretacija njene naloge zadosten dokaz, da je napredna vlada dala dovoljenje za realizacijo projekta Jadar, torej da lahko Rio Tinto kopa litij v dolina Jadra.

Ana Brnabić in napredna vlada sta zemljišče preuredili, torej dali Rio Tintu dovoljenje za odkup zemljišča, se nato neposredno dogovorili z direktorji Rio Tinta glede projekta in na koncu oblikovali delovno skupino za izvedbo projekta »Jadar«.

Že samo ti omenjeni dokazi zadostujejo za sklep, da Brnabičeva laže, kadar koli se omenja Rio Tinto. S šefom Vučićem se zavedata, kako zelo je ljudstvo jezno zaradi Ria Tinta, zato zdaj kot vedno podajata žogo na nekdanjo vlado. Bližajo se volitve in naprednjaki tarnajo od strahu, zato bodo naredili vse, da se bodo skušali izvleči iz brloga, ki so ga sami naredili.

Na srečo je resnico enostavno preveriti in državljani zelo dobro vedo, kaj počnejo naprednjaki. Vsi spin mojstri so neuporabni, ko so podpisi Ane Brnabić na papirju.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: