c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

22.03.2022 – Svetovni dan voda – podzemne vode


Letos praznujemo svetovni dan voda, z poudarkom na podzemne vode:

narediti nevidno vidno

Podzemna voda, ki predstavlja približno 99 % vse tekoče sladke vode na Zemlji, ima potencial, da družbi zagotovi ogromne družbene, gospodarske in okoljske koristi in priložnosti. Podzemna voda že zagotavlja polovico količine vode, ki jo za domačo uporabo črpa svetovno prebivalstvo, vključno s pitno vodo za veliko večino podeželskega prebivalstva, ki jim vode ne dobavljajo prek javnih ali zasebnih sistemov oskrbe, in okoli 25 % vse vode, odvzete za namakanje. Vendar je ta naravni vir pogosto slabo razumljen in posledično podcenjen, slabo upravljan in celo zlorabljen.

Podzemna voda je osrednjega pomena za boj proti revščini, za varnost hrane in vode, za ustvarjanje dostojnih delovnih mest, za družbeno-ekonomski razvoj ter za odpornost družb in gospodarstev na podnebne spremembe. Zanašanje na podzemno vodo se bo le povečalo, predvsem zaradi vse večjega povpraševanja po vodi v vseh sektorjih v kombinaciji z vse večjimi razlikami v vzorcih padavin.

Poročilo ZN opisuje izzive in priložnosti, povezane z razvojem, upravljanjem in upravljanjem podzemne vode po vsem svetu. Njegov cilj je vzpostaviti jasno razumevanje vloge, ki jo ima podzemna voda v vsakdanjem življenju, njenih interakcij z ljudmi in možnosti za optimizacijo njene uporabe, da bi zagotovili dolgoročno trajnost tega večinoma razpoložljivega, a krhkega vira.

Sprostitev celotnega potenciala podzemne vode bo zahtevala močna in usklajena prizadevanja za njeno trajnostno upravljanje in uporabo. In vse se začne tako, da postane nevidno vidno.

Izdaja Poročila  Združenih narodov o razvoju svetovnih voda (UN WWDR 2022) za leto 2022 z naslovom „Podzemna voda: narediti nevidno vidno“ opisuje izzive in priložnosti, povezane z razvojem, upravljanjem in upravljanjem podzemne vode po vsem svetu.

Povezava na poročilo

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: