c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Pesticidi v hrani: objavljeno zadnje poročilo EFSA


Novo poročilo EFSA, ki združuje analize pesticidov iz 30 držav, prikazuje svetlo in temno sliko o tem, kaj prihaja na našo mizo. Če 40,3 % analiziranih vzorcev vsebuje ostanke vsaj enega pesticida, je le 4,1 % preseglo zakonske omejitve. Seznam analiz, opravljenih v Italiji, uvršča hruške, fižol in pomaranče na vrh seznama

Manj analiz kot v zadnjih letih, zaradi izrednih razmer Covid in razmer, ki kažejo, kako je cilj, da na mizo ponudimo hrano, ki je brez pesticidov , predvsem pa ne vsebuje več pesticidov hkrati , še vedno oddaljen cilj za Evropo.

To je povzetek poročila EFSA o analizah pesticidov, opravljenih v državah EU. Iz 50 in polomljenih strani se izkaže, da je bilo 88.141 vzorcev živilskih izdelkov analiziranih na ostanke pesticidov iz 30 držav poročevalk. V primerjavi z letom 2019 se je število zmanjšalo za 9,3 %.

Na splošno je bilo 94,9 % analiziranih vzorcev v letu 2020 v zakonskih mejah , 54,7 % jih ni vsebovalo količinsko merljivih ostankov, medtem ko je 40,3 % analiziranih vzorcev vsebovalo ostanke, ki ne presegajo zakonskih omejitev.

Skupno se je presežna stopnja MRL (največje dovoljene ostanke) povečala s 3,9 % v letu 2019 na 5,1 % v letu 2020.

Kaj je bilo najdeno

Poleg situacije v zvezi z etilen oksidom predvsem v sezamovih semenih, ki je mobilizirala meje vseh evropskih držav, evropsko poročilo navaja prisotnost klorpirifosa v 327 vzorcih nad najvišjo mejo dovoljenih ostankov. Ta pesticid, ki ogroža zdravje predvsem otrok (velja za zelo tveganega za razvoj možganske dejavnosti) in je od 16. aprila 2020 prepovedan za uporabo v EU (z nenehnimi razširitvami nekaterih držav EU), je bil ugotovljen predvsem v vzorcih sladke paprike . iz Turčije, grozdni listi (predvsem iz Egipta), posušen fižol (predvsem z Madagaskarja), granatna jabolka(predvsem iz Turčije), krompir (predvsem iz Grčije) in čaj (predvsem iz Kitajske). Večina prekoračitev je prišla iz tretjih držav.

Učinek koktajla

V skladu z veljavno zakonodajo EU ostaja prisotnost več ostankov v vzorcu skladna, dokler vsak posamezen nivo ostanka ne preseže mejne vrednosti, določene za vsako aktivno snov. V bistvu Evropa še vedno ne namerava omejiti tistega, kar je običajno opredeljeno kot učinek koktajla , torej povečanje nevarnosti različnih molekul, ki so hkrati prisotne v živilu, četudi vse v zakonitih odmerkih.

V 27 % testiranih vzorcev so poročali o več ostankih, pri čemer so primeri, kot je jagoda neznanega izvora , dosegli do 35 različnih pesticidov . Toda italijanski peteršilj , analiziran v Nemčiji s 24 različnimi učinkovinami , v tej žalostni lestvici ne izgleda slabo . Ali celo italijanske hruške s 14 sodobnimi ostanki.

Poleg tiste, ki je navedena v zgornji grafiki, ki se nanaša na nepredelana živila, je bila največja pogostost večkratnih ostankov v vzorcih predelane hrane ugotovljena pri vinu (3 %), pomarančnem soku (0,3 %), pšenično polnozrnate moke (0,3 %), mak (0,3 %) in paprika v prahu (0,3 %).

Glifosat

Glifosat je trenutno odobren za uporabo v EU do 15. decembra 2022. Ponovna ocena je v teku. Leta 2020 so ga iskali v manj kot 20 % analiz , ki so jih izvedle države, in so ga našli v 2 % vzorcev , v 0,6 % primerov je bilo ugotovljeno, da je nad dovoljenimi ravnmi ostankov.

Metabolit tega pesticida, Ampa , je bil namesto tega analiziran v 4.534 vzorcih hrane in 242 vzorcih krme. V krmi je bil kvantificiran v 31 vzorcih (12,8 %). V hrani je bil kvantificiran v 0,2 % vzorcev.

Najbolj onesnaženi s pesticidi? Iz Turčije

Glede na državo izvora kontaminiranih vzorcev so bili tisti, ki so pokazali kontaminacijo nad 10 % neskladnosti, grozdni listi in podobne vrste iz Turčije (55,6 %), čili iz Vietnama (50 %), paprika iz Vietnama (50 %). %), granatna jabolka iz Turčije (38 %), čili iz Indije (33 %), pomaranče iz Turčije (27 %), mandarine iz Turčije (26 %), zeleni fižol iz Dominikanske republike (25 %), čili iz Ugande ( 14 %), sladka paprika iz Turčije (14 %), sezamova semena iz Indije (12 %) in limone iz Turčije(11%).

Jasno je, da so med uvoženimi izdelki najbolj ogroženi turški, vendar bi morda bilo koristno videti klasifikacijo nemškega organa, ki je analiziral vzorce iz vsaj 29 različnih držav izvora. V povprečju je bilo odkritih 4,8 različnih učinkovin na vzorec, nemški vzorci pa so bili boljši s 3,8 učinkovinami na vzorec.

Podrobnejši pogled na države izvora z najvišjo stopnjo preseganja (> 10 %) pokaže, da sta Italija in Francija državi EU, iz katere prihaja sadje in zelenjava, v kateri so izmerjene največje preseganje praga pesticidov.

Med rastlinami, ki so predstavljale kritično raven pesticidov, nemške oblasti navajajo:

ohrovt iz Nemčije z ostanki acetamiprida , lambda-cihalotrina in nikotina;

  • romanska solata iz Španije z ostanki klorata;
  • bučke iz Turčije, z ostanki fostiazata;
  • melona iz Turčije, z ostanki fostiazata;
  • melona iz Italije z ostanki metomila .

V upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS opozarjajo na odpoklice škodljivih živil, ki jih tržijo trgovske verige. Zadnje med odpoklicanimi živili (s 1. aprilom) so brezglutenske testenine znamke Felicia.

Spet odpoklic kopice živil z vsebnostjo alergenov, pesticidov, bakterij v Sloveniji!

O odpoklicu in dodatnem deklariranju živila je distributer brezglutenskih testenin obvestil upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (uprava za varno hrano) iz previdnosti. Živilo italijanskega proizvajalca Andriani ni primerno za potrošnike, ki so občutljivi na alergen gorčice, je pa živilo še vedno varno za ostale potrošnike.

S prodajnih polic se umika GEA bio olje črne kumine (roki uporabe 10.2.2023, 21.4.2023 in 27.7.2023) zaradi možne prisotnosti ostankov pesticida klorpirifos. Tako uprava za varno hrano kot Zveza potrošnikov Slovenije opozarjata naj potrošniki ne uporabljajo-zaužijejo navedeni proizvod dobavitelja in proizvajalca Tovarne olja Gea d.o.o.  

Prodajalec podjetja E.Leclerc, Rudninis d.o.o. je seznanil upravo za varno hrano o izvajanju odpoklica Fraich’up pice s štirimi siri (rok uporabe oktober 2022) zaradi prisotnosti bakterije Escherichia coli. Proizvajalec izdelka je Buitoni/Nestle.

Presežna vrednost aflatoksinov je bila ugotovljena v bio manj mastnem kakavu v prahu (150 gramov)  proizvajalca Chocolates Torras, S.A iz Španije, ki ga prodaja Mar Medica iz Krškega.

Zaradi prekoračene mejne vrednosti ohratoksina A (mikotoksina) so odpoklicane  rozine (500g) blagovne znamke ECO+ z rokom uporabnosti 9.september 2022. Živilo ni primerno za uživanje.

Zaradi oseb s preobčutljivostjo na sojine beljakovine je bilo odpoklicano živilo veganski namaz natur bio blagovne znamke  Green Heart. Posredniki Biotopic d.o.o. iz Celja, Bioprodajalni Norma v Mariboru in Celju ter Verasio d.o.o iz Celja izvajajo odpoklic serij 039, 046 in 054 z rokom uporabe 6., 13 in 21. april 2022. Živilo, ki se trži kot proizvod brez soje, a vsebuje sojine beljakovine (!?), ne predstavlja tveganja za običajnega potrošnika.

Začimbna mešanica sumak blagovne znamke OZ ANTEP (rok uporabnosti  najmanj do 31. julija 2023) nemškega proizvajalca WBZ Nord GmbH je odpoklicana, ker vsebuje nedovoljeno barvilo (sudan IV). Uprava za varno hrano obvešča, da kupci živila ne zauživajo, glede vračila pa naj se obrnejo na mesto nakupa oziroma posrednika Atlas Group d.o.o.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: