c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Čas je, da opustimo plastiko ter ustavimo onesnaževanje vod in morja


Mednarodna skupina znanstvenikov je nedavno napisala prispevek v reviji Science , v katerem trdi, da recikliranje ni dolgoročna rešitev za rastoče morje plastike , ki onesnažuje našo zemljo, reke, oceane , zrak, ki ga dihamo, in celo naš krvni obtok in pljuča . Znanstveniki trdijo, da je treba proizvodnjo plastike ne le regulirati, ampak dolgoročno omejiti in postopno opustiti.

Tudi če bi bolje reciklirali in poskušali čim več predolovati odpadke, bi še vedno v naravo izpustili več kot 17 milijonov ton plastike na leto. Če bo proizvodnja le še rasla in rasla, se bomo soočili z resnično sizifovsko nalogo.

V začetku tega leta so se voditelji in predstavniki 175 držav na okoljski skupščini Združenih narodov (ZN) v Nairobiju odločili sprejeti globalno pogodbo za odpravo onesnaževanja s plastiko, poroča spletna stran ZN. Cilj je sestaviti osnutek pravno zavezujočega sporazuma do konca leta 2024. Pogajanja naj bi se začela 30. maja 2022.

“Danes nobeno območje planeta ni ostalo nedotaknjeno zaradi onesnaženja s plastiko, od globokomorskih usedlin do Mount Everesta,” je dejala namestnica generalnega sekretarja Združenih narodov Amina J. Mohammed, ki je predsednica Skupine Združenih narodov za trajnostni razvoj. , je zapisano na spletni strani ZN. »Planet si zasluži resnično večstransko rešitev te nadloge, ki prizadene vse nas. Sporazum, ki govori od izvira do morja.”

Študija , je pokazala, da bi bilo treba za zmanjšanje onesnaženja s plastiko za 79 odstotkov v naslednjih 20 letih uporabiti vse razpoložljive rešitve, vključno z zamenjavo plastike za bolj trajnostne alternative ter izboljšanjem ravnanja z odpadki in recikliranje.

Eksponentno rastoča proizvodnja je res temeljni vzrok problema in količine plastike, ki smo jih do zdaj proizvedli, so že presegle planetarne meje. Če se tega ne bomo lotili, vsi drugi ukrepi ne bodo dosegli cilja, da bi bistveno zmanjšali izpust plastike v okolje.

Po programu ZN za okolje obstaja celo nov habitat morskih mikrobov : » plastsfera «.

Ker se plastika razgradi na stotine let, je pred nami ogromna naloga, da se spopademo s plastiko, ki že obstaja.

Ker plastika traja tako dolgo, vsak posamezen kos plastike, ki je bil kdaj izdelan, še vedno obstaja in bo obstajal še vsaj 500 let.

Po mnenju znanstvenikov so pomembni plusi za okolje in družbo, če postopoma zmanjšujemo proizvodnjo nove plastike.

Od plastike pridobimo nekaj koristi pa tudi veliko negativnih vplivov na okolje, naravo in zdravje ljudi. Zmanjšanje proizvodnje povečalo vrednost plastike, da jo bomo oporabili le tam kjer jo nemoremo nadomestiti z drugimi materiali, obenem pa bo spodbudilo druge ukrepe za zajezitev onesnaževanja s plastiko, pomagalo pri spopadanju zmanjšanja s podnebnimi spremembami in spodbujalo naš prehod na krožno in trajnostno gospodarstvo.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: