c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Globalno opozorilo- znanstvenikov: Zemlja ima 50-odstotno možnost, da bo v naslednjih petih letih presegla 1,5 stopinje Celzija


Nova napoved znanstvenikov iz Meteorološkega urada Anglije kaže, da je verjetnost, da bo planet presegel mejno temperaturo 1,5 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnjo, nad katero bi bila nepopravljiva škoda za zemeljske ekosisteme in uničujoči vplivi na življenje ljudi, živali in rastlin verjetnosti – narašča.

Verjetnost, da bo planet presegel 1,5 stopinje Celzija za segrevanje v enem od naslednjih petih let, je narasla na 50 odstotkov, z 20 odstotkov leta 2020 in 40 odstotkov lani, poroča The Guardian. Leta 2015 ni bilo predvidene verjetnosti, da bi se to zgodilo. Tega leta je povprečna globalna temperatura prvič dosegla eno stopinjo Celzija nad nivoji, izmerjenimi sredi 19. stoletja, poroča BBC News. Lani je bila povprečna globalna temperatura za 1,1 stopinje Celzija višja od temperatur, zabeleženih med letoma 1850 in 1900.

»Podatek 1,5C ni neka naključna statistika. To je prej pokazatelj točke, na kateri bodo podnebni vplivi postali vse bolj škodljivi za ljudi in celoten planet,« je dejal profesor Petteri Taalas, vodja Svetovne meteorološke organizacije, ki je objavila novo poročilo, kot poroča The Guardian. .

Obstaja tudi 93-odstotna verjetnost, da bo do leta 2026 presežen rekord iz leta 2016 za najbolj vroče zabeleženo leto.

“Dokler bomo še naprej izpuščali toplogredne pline , bodo temperature še naraščale,” je dejal Taalas, kot poroča BBC News. “Poleg tega bodo naši oceani še naprej postajali toplejši in bolj kisli, morski led in ledeniki se bodo še naprej topili, gladina morja se bo še naprej dvigovala in naše vreme bo postalo bolj ekstremno.”

Ker se podnebna kriza še naprej poslabšuje, bo tudi povprečna temperatura v naslednjih petih letih skoraj zagotovo višja kot v prejšnjih petih letih. 

“Eno leto preseganja nad 1,5C ne pomeni, da smo presegli ikonični prag Pariškega sporazuma , vendar pa razkriva, da se vedno bolj približujemo situaciji, ko bi lahko 1,5C presegli za daljše obdobje,” je dejal voditelj poročila dr. Leona Hermansona iz britanskega Met Officea, kot poroča France 24.

V naslednjih petih letih bodo učinki globalnega segrevanja verjetno bolj prizadeli arktično regijo kot preostali del planeta, so povedali znanstveniki, kot poroča BBC News. Temperaturne razlike od zgodovinskega povprečja bodo tam trikrat večje. 

“Ogrevanje Arktike je nesorazmerno visoko in to, kar se dogaja na Arktiki, vpliva na vse nas,” je dejal Tallas, kot poroča France 24.

Zaskrbljujoča je tudi letošnja napoved padavin, saj naj bi bile razmere bolj suhe v jugozahodni Evropi in Severni Ameriki, v Avstraliji, severni Evropi, severovzhodni Braziliji in afriški regiji Sahel pa naj bi bile bolj vlažne razmere.

“Možnost preseganja praga 1,5C, pa čeprav le za eno leto, je zaskrbljujoča,” je dejal dr. Andrew King z univerze v Melbournu, kot poroča The Guardian. »Naše emisije toplogrednih plinov so še vedno skoraj rekordno visoke in dokler se emisije ne znižajo na nič, bomo še naprej priča globalnemu segrevanju. Nujno je potrebno hitro in drastično zmanjšanje emisij.”

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: