c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

POŽAR V KOČEVSKI TOVARNI MELAMIN


Po eksploziji 12.05.2022 v kočevski kemični tovarni Melamin je zahteva šet življenj. Vzrok tragičnega dogodka je najverjetneje človeška napaka zaposlenega v podjetju pri prečrpavanju surovine.

Do eksplozije je prišlo okoli 8.30. Eksplodiralo je na pritekališču, kamor so dostavili cisterne surovine, šlo je za snov epiklorhidrin.

Poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin je sporočil, da je več kot 15 gasilskih društev ukrotilo ogenj. Okoli 13. ure je intervencija prišla v drugo fazo, gasilci pa so po tem samo še izvajali le še sanacijska dela.

Kljub nevarnosti da bi prišlo do okoljske katastrofe do večjega onesnaženja ni prišlo. Zaradi požara je bilo zaznano preseganje pm10 delcev, bistveno pa je, da ni prišlo do iztekanja onesnažene vode, ki bi ogrozil širše področje v mestu. Nevarna tekočina je ostala v rezervoarjih podjetja in ni prišla v stik s podtalnico. Voda v Kočevju je pitna. Bili so sicer odvzeti vzorci zraka, vode, jemljejo se vzorci zemljine, vendar do kemejskih analiz AAG nimamo dostopa, da bi jih lahko komentirali. Analize bi morale biti javno objavlje ne pa so dostopne samo posvečenim. V Sloveniji se še vedno ne spoštuje aarhuška konvencija!!!

Samo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil, da po eksploziji in požaru v tovarni Melamin okoliškim prebivalcem priporoča, naj pridelke z vrtov, ki so bili izpostavljeni dimu in sajam, zavržejo, ker bi bili lahko onesnaženi. Prav tako priporočajo čiščenje vseh površin, kjer se igrajo otroci, tudi menjavo mivke v peskovnikih.

Po nesreči v Kočevju so prvi izsledki meritev pokazali, da v zraku ni povečanih koncentracij nevarnih snovi, ampak le dim in saje. Kljub temu na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje okoliškim prebivalcem svetujejo, naj bodo previdni. Taka so njihova priporočila: 

Čiščenje onesnaženih površin

“Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se tem območjem izognete, dokler niso očiščena,” svetujejo pri NIJZ. Obenem občanom priporočajo, da z z vodo in detergentom očistijo vse površine, ki jih je dosegel dim in so vidno onesnažene s sajami, med njimi so zunanje okenske police, klopi, mize, stoli, otroška igrala.

Pitna voda

Pri uporabi pitne vode je treba upoštevati priporočila upravljavca vodovoda. Župan Kočevja Vladimir Prebilič je sicer včeraj dejal, da je voda v občini normalno pitna.

Za lastnike kapnic velja, naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

Vrtovi in pridelki

Prebivalcem priporočajo, da vrtnine, ki so že primerne za uživanje, na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržejo, ker bi bile lahko onesnažene. Priporočajo tudi, da zavržejo koprene za prekrivanje vrtnin.

Otroci in igrišča

Pred igro otrok na travi prebivalcem svetujejo, naj travo pokosijo in zavržejo, v peskovnikih pa zamenjajo mivko. “Tlakovane površine, kjer se igrajo otroci, sperite z vodo,” še piše v priporočilih. Po igranju otrok zunaj pa naj bodo starši pozorni in naj nadzorujejo, da otroci ne dajejo rok v usta in da si po igri temeljito umijejo roke.

V zadnjem času je to že druga večja “nesreča” v kemiski industriji v sloveniji. Po mnenju AAG je zagotavljanje varnosti pri ravnanju z nevarnimi tekočinami in nevarnimi odpadki vprašljiva. Poleg nesreče v Kemisu je prišlo v preteksti, kljub našim opozorilom o neprimernosti lokacije in varovanja, tudi do požara v Ekolu v Kranju.

V AAG se sprašujemo, do kdaj bo ARSO in MOP tako z lahkoto izdajal okoljevarstvena dovoljenja in soglasja in s tem ogrožal ne samo življenja zaposlenih temveč tudi večje onasnaževanje okolja in s tem ogrožanje zdravja ljudi na lokacijah, na katerih so locirane te tovarne in naprave za predelavo nevarnih odpadkov. Izkušje so nas naučile da če le pride do inšpekcijskih pregledov delovanja objektov kjer se predelujejo nevarne kemiske snovi so ti le lepotnega značaja, končno besedo o primernosti pa ima še vedno politika.

PA PRAVIJO DA ŽIVIMO V PRAVNI DRŽAVI!!!!

Povezave:

V EKOLU V KRANJU ZAGORELO

Zahteva Alpe Adria Green za vstop v integralni postopek izdaje gradbenega dovoljenja za gradnjo objekta RECIKLAŽNI CENTER KEMIS

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: