c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

POLNOČNI SHOD AVTOMOBILISTOV V PLANICI


V petek 13.05.2022 se je v Planico nekje od 21 ure dalje pričela iz korenške in italijanske strani valiti kolona starih in športnih avtomobilov – večinoma avstrijskih in italijanskih registrskih oznak. Že ob vožnji proti Planici so proizvajali neznanski hrup, ki se je širil v Rateče, proti Podkorenu in Italiji. Na ugibanje lokalnega prebivalstva o tem, kaj se v Planici dogaja, so člani AAG in Društva za Naravo – Jalovec s kolesom okrog 23 ure odšli preverit stanje. Zaradi navala avtomobilov, se je kolona proti Planici pričela pod tekaškim mostom. V Planici je bilo parkiranih okoli 250 avtomobilov, ki so ropotali in navijali gas ter v mirnem nočnem okolju povzročali neznosen hrup. Bloudkova velikanka je bila osvetljena, kar dokazuje da je pri tem dogotku sodeloval tudi Nordijski center Planica, rampa je bila dvignjena in tako so bili avtomobili parkirani tudi do parkirišča in pred objektom Čaplja. Okrog 50 avtomobilov je bilo parkiranih pred glavno rampo, na okoliških travnikih, na (sicer zaprtem) levem parkirišču tik pred vstopom v Planico ter na kolesarski stezi. Vozniki so se s slednjimi z nezaslišano hitrostjo in hrumenjem vozili iz Planice do Ledin in nazaj.

Ob 23.15 je bila o tem dogajanju obveščena policija na 113.

V petek 13.05.2022 so se iz Društva za Naravo – Jalovec ob 8.00 za poročilo obrnili na PP Kranjska Gora, ki pa jiminformacij v zvezi s poročilom niso mogli podati. Izvedeli so le, da je bila policijska patrulja na kraju dogodka, ko so se avtomobili že vračali iz Planice.

V Društvo za Naravo – Jalovec in AAG obsojamo take dogodke, saj so vplivi na naravo velikanski.

Planica je ledeniška dolina, ki leži v Triglavskem narodnem parku. Zaradi občutljivega ekosistema Julijskih Alp in z vplivom na TNP, bi morala imeti še poseben režim varovanja. Že tako je vpliv na naravo in okolje velikih planiških prireditev izjemen, očitno pa tak nastaja tudi v času, ko teh prireditev ni. 

Vse foto: SPLETNA KAMERA V PLANICI – https://planica.panomax.com/

Enak dogodek se je ponovil naslednji dan v soboto 14.05.2022. Tudi tokrat so avti ropotali in navijali gas ter v mirnem nočnem okolju povzročali neznosen hrup. O dogotku so člani Društva za Naravo – Jalovec in AAG obvestili policijo.

O dogotkih smov AAG obvestili inšpekcijo za okolje in prostor RS, MOP in TNP

Odgovor TNP, ki smo ga prejeli 18.05.2022 na prijavo svetlobnega in hrupnega onesnazevanja v Planici

Javni zavod Triglavski narodni park se zahvaljuje za seznanitev o posredovani prijavi svetlobnega in hrupnega onesnazevanja 13. in 14. maja 2022 v Planici.

Nordijski center Planica z vso infrastrukturo (skakalniski kompleks, objekti, prometne povrsine) je urejen zunaj zavarovanega obmocja Triglavskega narodnega parka. Kljub temu pa tako obratovanje centra kot prireditve na obmocju centra vplivajo na stanje narave in okolja. Poleg mnozicnega obiska (na meji s parkom) najvecjo obremenitev povzroca prav hrup. Ceprav je vir hrupa zunaj parka, se obremenitve s hrupom zaradi konfiguracije ozke ledeniske doline Planice s Tamarjem zaznavajo vse do zatrepa in vrhov nad dolino. Hrup tako glede jakosti kot frekvenc zvoka negativno vpliva na klasifikacijske vrste (predvsem na posamezne zivalske vrste: motnje v naravnih ciklih zivali – pri prehranjevanju, paritvi, migracijskih poteh in drugih vedenjskih vzorcih) ter na naravo nasploh, prav tako pa tudi na kakovostno dozivljanje narave. Na potrebna skrbna ravnanja ob tekmovanjih in prireditvah je upravljavec narodnega parka organizatorje ze veckrat opozoril.

Prav tako je velik problem svetlobno onesnazevanje naravnega okolja. Umetno osvetljevanje povzroca poslabsanje razmer za zivalske vrste, ki so aktivne v vecemem in nocnem casu (zmanjsanje obmocja teme, obcutljivost posameznih vrst na svetlobo) oziroma so del prehranjevalnega spleta. Umetna svetloba zaradi spremenjene naravne razsvetljenosti nekatere zivalske vrste privlaci (pozitivno fototakticne vrste) ali odbija (negativno fototakticne vrste) ter lahko povzroci njihovo dezorientacijo. Zivalim na vplivnem obmocju, ki so aktivne v nocnem casu, se to obdobje skrajsa zaradi svetlobnega onesnazevanja, zato imajo manj casa za prehranjevanje, razmnozevanje, spremenjeno je tudi njihovo vedenje. Svetlobno onesnazevanje najbolj negativno vpliva na ptice, netopirje in zuzelke (npr. nocne metulje). Do sedaj, razen ob decembrskih tekmah 1. 2020, ki so odvijale v popoldanskem casu, s svetlobnim onesnazevanjem narodnega parka v vplivnem obmocju Planice ni bilo obremenjeno.

Upravljavec narodnega parka spodbuja tiste dejavnosti v zavarovanem obmocju, kine povzrocajo dodatnih obremenitev okolja in narave s hrupom, ter omogocajo spoznavanje in dozivljanje obmocja narodnega parka kot obmocja tisine, kar je tudi eden od glavnih ciljev in namenov narodnega parka.

Svetlobno onesnaževanje, ki ga povzroča javna nočna razsvetljava, ima škodljive posledice za biotsko raznovrstnost, zdravje ljudi in podnebje!

To je eden od vzrokov za erozijo biotske raznovrstnosti :

  • Nočne žuželke privlači svetloba luči in se vrtinčijo okoli nje, dokler niso izčrpane. Ob stiku s steklom, ki ga segreje žarnica, lahko zažgejo in umrejo. So lahek plen plenilcev, kot so netopirji, ki se hranijo okoli svetilk. Po podatkih ANPCEN (Nacionalno združenje za zaščito neba in nočnega okolja) je bilo opaženo močno zmanjšanje nočnega opraševanja (-62 %).
  • Ptice selivke, ki se orientirajo po zvezdah, so dezorientirane in izgubljene zaradi svetlečega haloja, ki skriva zvezde.
  • Lucifugozne vrste (ki bežijo pred svetlobo) vidijo, da se njihov habitat skrči in razdrobi, kar omejuje območja oskrbe s hrano in srečanja med gnezditveno sezono.
  •  Tako nočne kot dnevne vrste potrebujejo kakovostno temo, da zagotovijo procese svojega biološkega cikla.
  • Več kot 60 % sesalcev in nevretenčarjev ter 90 % dvoživk po vsem svetu je nočnih. V Franciji je 95 % metuljev moljev (vir: ANPCEN)
  • Biološka aktivnost rastlin, ki so podvržene razsvetljavi, je motena (fotosinteza, kalitev, cvetenje itd.)

Vpliva na zdravje ljudi:

tako kot pri favni in flori tudi človeško telo potrebuje menjavo dneva in noči, da dobro deluje. Vsiljiva svetloba zunanje razsvetljave spremeni kakovost in količino spanja ter moti izločanje melatonina, hormona, ki se izloča ponoči.
Osvetlitev z LED diodami vpliva na vid.

Poraba energije za razsvetljavo vpliva na podnebje:

Proizvodnja umetne svetlobe, pa tudi dobava, oprema in transport svetlobnih sistemov vodijo v emisije toplogrednih plinov. Izgublja se tudi električna energija: moč razsvetljave in število uličnih svetilk je previsoka glede na potrebe, osvetlitev območij malo ali malo obiskanih ponoči …


Čeprav obstajajo določeni ukrepi za omejevanje vpliva svetlobnega onesnaževanja in glede na trenutno podnebno izredne razmere in spoštovanje prihodnjih generacij, je bistveno zmanjšati umetno razsvetljavo, kolikor je mogoče, ali jo celo odpraviti, da bi na francoskem ozemlju razvili vedno več črnih okvirjev in neosvetljenih območij.

Na primer, ni potrebno
Ali je treba osvetliti ceste, ko so avtomobilski žarometi dovolj?
Osvetlitev spomenikov in naravnih znamenitosti bi lahko odstranili.
Odstranite ulične luči, ki se samodejno prižgejo ob mraku in zori, ker je še vedno vidljivost.
Osvetljeni panoji niso potrebni.
Itd…

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: