c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Odstranitev jezov kaže na naraščajoče zanimanje za obnovo rek in s tem biodiverzitete


Odstranitev jezov se je izkazala za okoljsko najbolj učinkovit in stroškovno najučinkovitejši način obnove rek, ki prinaša široke koristi tako ljudem kot divji naravi. Zadnje poročilo o napredku evropske odstranitve jezov kaže povečanje odstranjenih ovir za 137 % v primerjavi s prejšnjim letom, kar potrjuje naraščajoče gibanje in zanimanje za obnovo rek v Evropi.

Odstranitev jezu za povrnitev koristi

Evropske reke so najbolj razdrobljene na svetu, kar povzroča izgubo biotske raznovrstnosti in zmanjšuje različne koristi, ki jih zdrave, prosto tekoče reke zagotavljajo ljudem. Zato je obnovitev najmanj 25.000 km rek v stanje prostega pretoka označena kot eden ključnih elementov strategije EU za biotsko raznovrstnost za leto 2030. Z več kot milijonom ovir na evropskih plovnih poteh je ponovna povezava in obnovitveni potencial odstranitve jezov je ogromen .

Obnova reke, ki temelji na odstranitvi jezov , je močno orodje za povrnitev zdravja sladkovodnih ekosistemov, hkrati pa zagotavlja velike spodbude za lokalne družbeno-ekonomske dejavnosti , kot sta turizem in rekreacija. Čas med odstranitvijo in popolnim okrevanjem reke je zelo kratek, pozitivni vplivi na ljudi in naravo pa so daljnosežni.

Čeprav je praksa odstranjevanja jezov še vedno v začetni fazi, letošnje poročilo o napredku, ki ga je izvedel Dam Removal Europe , kaže pozitiven trend tako v skupnem številu odstranitev kot pri številu evropskih držav, ki so poročale o odstranitvi ovir.

Postati mainstream

Novo objavljeno poročilo našteva najmanj 239 odstranjenih jezov v 17 evropskih državah leta 2021. 76 % ovir je bilo nizkih jezov in jezov, 24 % vseh pregrad pa je bilo višjih od 2 metra. Španija je vodilna država, saj je leta 2021 odstranila več ovir iz svojih rek (108) kot vse druge evropske države skupaj leta 2020 (101), vključno z najvišjim jezom, ki so ga odstranili leta 2021 (13 metrov). Iberska država vse hitreje odstranjuje ovire, kar dokazuje pomen zakona, ki uveljavlja razgradnjo zastarelih jezov.

Portugalska, Črna gora in Slovaška so zabeležile svojo prvo odstranitev. Na Finskem je bil razstavljen delujoči jez hidroelektrarn, saj proizvodnja energije ne odtehta velikega ekološkega, družbenega in gospodarskega vpliva, ki ga bo prinesla obnova reke.

Čeprav je tema odstranitve jezov v mnogih državah še vedno zelo sporna, je vse večje število držav, ki beležijo odstranitve ovir, obetajoč korak v pravo smer. Vsaj 150.000 starih, zastarelih in nesmiselnih ovir zamaši evropske reke in njen cilj odstranjevanja jezov je evropski cilj, da se v naslednjih nekaj letih uveljavi odstranitev jezov kot običajna praksa po vsej Evropi.

»Odstranjevanje jezov je najučinkovitejše orodje za obnovitev prosto tekočih rek, polnih rib. To orodje bi bilo treba izvajati povsod po Evropi, začenši s starimi in zastarelimi ovirami, ki niso v uporabi ali nimajo več ekonomske funkcije,« pravi Herman Wanningen, direktor Svetovne fundacije za migracijo rib.

Združevanje moči

Rewilding Europe se je pridružil  Dam Removal Europe  – vseevropski koaliciji organizacij – leta 2018. Skupaj z WWF ,  Svetovno fundacijo za migracijo rib ,  The Rivers Trust ,  European Rivers Network , The Nature Conservancy in Wetlands International , trenutno delamo na povečati evropski postopek odstranjevanja jezov. S postopkom od spodaj navzgor je Dam Removal Europe ustvaril nenehno rastočo evropsko mrežo in si prizadeva za celosten pristop k odpravljanju ovir.

Izidi letnega poročila o napredku bodo predstavljeni na 7. seminarju Dam Removal Europe “ Povezane reke ” v Lizboni (19.–21. maj), ki bo potekal v povezavi s svetovnimi praznovanji Svetovnega dneva migracije rib . Prav tako bo trenutek za razkritje zmagovalca nagrad Dam Removal Europe Awards z uradno slovesnostjo ob proslavi najbolj inovativne in navdihujoče odstranitve ovir v letu 2021.

Če pogledamo v bližnjo prihodnost odstranjevanja jezov v Evropi, lahko rečemo, da je razburljivo spremljati napredek v letu 2022 in opazovati, kako se uresničujejo pobude, kot je Program Open Rivers Program e , ki podpira 19 novih odstranitev jezov, ki odpirajo 386 km rek.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: