c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Po hrupnem zbiranju avtomobilov v Planici Policija v “poostren nadzor”???


STA- 20.05.2022

Policija pri nadaljnji preiskavi dogajanja v Planici, kjer se je minuli konec tedna v večernih urah zbralo večje število avtomobilistov in povzročalo hrup, ni ugotovila elementov javnega zbiranja. Bodo pa policisti preko sezone bolj poostreno nadzirali tudi ta segment.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, pri petkovem in sobotnem dogajanju v Planici, ko so okoljevarstvene organizacije na območju v poznih večernih in nočnih urah naštele kar 250 vozil, niso ugotovili elementov javnega zbiranja. Zato tudi niso ugotovili morebitnega prekrška s tega področja.

Postopek so končali z ukrepi, ki so jih izvedli na licu mesta. Proti petim udeležencem so ukrepali zaradi naglega speljevanja in povzročanja hrupa iz vozil. Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green pa je prijavo dogodka podala tudi na Inšpektorat RS za okolje in prostor.

Kot so pojasnili na inšpektoratu, vsako pobudo za izvedbo inšpekcijskega nadzora evidentirajo in rangirajo glede na opisano kršitev v pobudi. Ko je pobuda na vrsti, se začne inšpekcijski postopek, v katerem se preveri in ugotovi dejstva in zbere dokaze. Sicer pa imajo pristojnost za ukrepanje po zakonu o ohranjanju narave tudi Policija, kmetijska inšpekcija in naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka (TNP).

Kot so izpostavili v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green, so vplivi takšnih dogodkov na naravo velikanski. Planica je namreč ledeniška dolina, ki leži v TNP in bi morala tudi zaradi občutljivega ekosistema imeti še poseben režim varovanja.

Med postopkom so policisti o dogajanju v Planici obveščali tudi javni zavod TNP in predstavnike Nordijskega centra Planica. Kot je pojasnil vodja nordijskega centra Jelko Gros, je šlo za samoorganizacijo lastnikov vozil, ki so se nenajavljeno pripeljali v Planico, pri čemer so bila vsa vozila tuje registracije.

“Tovrstna dogajanja ne sodijo v Planico, sodijo na dirkališča. Vendar je samo organiziranost nemogoče predvideti in preprečiti,” je izpostavil Gros. Na Policijski upravi Kranj pa so napovedali, da bodo prek sezone bolj poostreno nadzirali ta segment.

Pripis: V AAG menimo, da policija in okoljevarstvena inšpekcija nočeta okrepati, proti prikritemu organizatorju, ki je prižgal luči v Nordiskem centru in čezmejnemu organizatorju, ki je usmeril več kot 250 vozil v Planico! V kolikor bi se tak dogodek dogodil v astriskem narodnem parku, policija ne bi samo oglobila nekaj posameznikov, verjetno bi podali tudi kazenske ovadbe ali pa bi jih vsaj pridržali v priporu do razjasnitve dogotka!

Povezava: POLNOČNI SHOD AVTOMOBILISTOV V PLANICI

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: