c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Masaker zaradi podnebnih sprememb na Marmoladi v Dolomitih (Italija)


Zgodilo se je na odseku, ki od Pian dei Fiacconi vodi proti Punta Penii, številke tragedije so začasne. Plaz zadel dve vrvi pohodnikov. Reševalne akcije so zelo otežene zaradi visokih temperatur na višini. Išče se več deset pogrešanih oseb.

AGI – Noč pada na Canazei. Tam zgoraj, v temi in v najbolj absolutni tišini, ki diši po smrti, je Marmolada, ‘kraljica Dolomitov’, nepogrešljiva gora, ki jo ves svet zavida Italiji in ki jo danes na dan kolesarske Maratone dles Dolomites , se je spremenila v ‘Marmolado strahu in smrti.

Sedem planincev je potrjeno mrtvih, osem hudo poškodovanih (več kot eden je hospitaliziranih v resnem stanju), hospitaliziranih v štirih bolnišnicah, Trento, Bolzano, Belluno in Treviso, približno dvajset ljudi je bilo evakuiranih in rešenih, nekaj pa jih je še vedno pogrešanih. To so delne številke.

Nekateri pravijo, da jih je tam zgoraj v temi Marmolade še najmanj deset pogrešanih, drugi reševalci gredo celo na trikrat večjo številko. Marmolada se je stopila, vztrajna rekordna vročina teh dni je povzročila zrušitev terminalnega seraka, kar je povzročilo ogromen plaz, ki je zasul najmanj dvajset pohodnikov , ki so izbrali znamenito goro, ki sega med tri province, Trento, Bolzano in Belluno, v iskanje tistega minulega alpinizma pa tudi ‘pobega’ iz razgretega dolinskega dna (steber je dosegel 38 stopinj).

Gorski simbol alpinizma v osrčju Dolomitov, Unescov seznam svetovne dediščine, simbol svobode, katerega Toni Valeruz pozna vsak centimeter, ekstremni smučar iz Fasse, sposoben epskih podvigov po zasneženih stenah s smučmi. Med ropotom, ropotom in nejevero redkih prič se je nenadoma utrgal plaz snega, ledu in kamenja. Do zrušitve je prišlo okoli 13.40, minuta plus minuta minus.

Serak se topi z vršne kapice oziroma vrha pod Punta Rocca na območju Trentina . Plaz se je usul približno dva kilometra in zasul vse, predvsem pa vse, ki so bili po običajni poti proti ali nazaj s 3343 metrov vrha (Punta Penia).

Reševalna akcija je potekala hitro, a tudi oteženo zaradi velike nevarnosti zrušitve drugih kosov ledu, ki so ostali nestabilni tako zaradi prejšnjega zrušitve kot tudi zaradi visokih temperatur (stolpec živega srebra je bil okoli 10 stopinj). Na kraju je posredovalo šest helikopterjev, helikopterji Suem di Pieve di Cadore, Dolomiti Emergency iz Cortine, civilna zaščita regije Veneto in center za letalske storitve.

Posredovanje moških je bilo množično, od osebja Alpskega in Speleološkega reševanja Trentina in Veneta s pasjimi enotami, gasilske brigade, policije, karabinjerjev in Guardia di Finanza, ki so prihajali tudi iz bližnjih provinc Bolzano, Belluno in Benetke. Bazni tabor za koordinacijo operacij je bil takoj postavljen v vojašnici gasilske brigade Canazei, kjer domuje tudi gorsko reševanje, in na trgu pred drsališčem ‘Gianmario Scola’ v Albi, ‘gnezdu’ hokeja Falcons of Fassa. .

Na visoki nadmorski višini je bilo območje očiščeno z Daisy Bell, ki omogoča načrtno sproščanje snežnih plazov in s tem čim večjo preprečitev nevarnosti za operaterje . Kasneje je posredoval helikopter Trentino Emergenze, opremljen z Arvo na krovu in s pritrjenim zvoncem Recco, tehnologijo za iskanje pogrešanih oseb, ki je pritrjena na helikopter in omogoča zaznavanje signalov z odsevnih površin in elektronskih naprav.

Zvečer je bilo na Passo Fedaia, enem od izhodišč za izlete po Marmoladi, parkiranih šestnajst avtomobilov, najverjetneje last žrtev in pogrešanih. Raziskave naj bi se nadaljevale v ponedeljek zgodaj zjutraj, če bo vreme dopuščalo. Pljuča ledenika Marmolada bodo medtem za eno noč ohranjala šibke upe, da bodo znova našli znake življenja.

Kot glavne krivce za to veljajo visoke temperature v višinah, o čemer se strinjajo tisti, ki goro poznajo osebno, saj so tam odraščali, tisti, ki se z njo ukvarjajo iz znanstvenih razlogov, in nazadnje tisti, ki so poklicani v politiki. to, da bi našli rešitve.

Nazadnje se pravilnik omejuje na navedbo: “Včeraj je bil na Marmoladi – je na Twitterju zapisal predsednik dežele Veneto Luca Zaia – dosežen temperaturni rekord: približno 10 stopinj na vrhu). Sporočila sožalja so prispela tudi od Italijanskega premierja Maria Draghija.

Messner: “Tam ni več ledu”

“Na Punta di Rocca sem se že večkrat povzpel, a že vrsto let nisem bil tam. Tam je ledu že skoraj konec, ledu ga ni več. Ti seraki padejo seveda zaradi gravitacije, ampak pravi, prvotni vzrok so podnebne sprememe oz. globalna vročina, ki povzroča taljenje ledenikov in povečuje verjetnost, da se serak odlepi. Reinhold Messner je AGI povedal o zrušitvi seraka na Marmoladi.

Zrušitev se je zgodila na odseku, ki od Pian dei Fiacconi vodi do Punta Penia po običajni poti, ki vodi na vrh. Del kape Punta Rocca se je odlomil, kar je povzročilo plaz mešanega snega, ledu in kamenja ter se zrušilo po običajni trasi Marmolade. Reševalne akcije so zelo težke. “Ker ledu skoraj ni več, je dodal Messner, serak ne sme biti zelo velik. Kar se je zgodilo tam, se dogaja vsak dan na vseh ledenikih.”

Mnenje izvedenca

Kar se je zgodilo na Marmoladi, kjer je odcep seraka preplavil dve skupini izletnikov, je “dogodek, ki se bo ponovil”, kar so določile visoke temperature. “Že tedne – pojasnjuje Renato Colucci, glaciolog Cnr – so bile temperature na visokih nadmorskih višinah v Alpah precej nad običajnimi vrednostmi, medtem ko je bilo lansko zimo malo snega , ki zdaj skoraj ne ščiti več ledeniških bazenov. ekstremna vročina zadnjih dni , s tem vročinskim valom iz Afrike, je verjetno proizvedel veliko količino tekoče vode iz ledeniške taline na dnu tistega kosa ledenika, ki je pravzaprav “trebuh”: v resnici je to ali doba ulica, ki se imenuje Pancia dei Finanzieri “.

Zrušitev se je zgodila »v najslabših razmerah za tovrstne odmike, ko je toliko toplote in v dnu teče veliko vode. Ne moremo še trditi, ali gre za spodnji ali površinski odmik ledenika, vendar se zdi doseg zelo pomemben, sodeč po prvih slikah in prejetih informacijah.”

Poleg tega, dodaja Colucci, sta ozračje in podnebje “zlasti nad 3500 metri nadmorske višine v popolnem neravnovesju zaradi ‘novega’ podnebja, ki ga doživljamo, zato se bodo ti dogodki na žalost verjetno ponovili v prihodnjih letih in tudi za to poletje moramo biti čim bolj pozorni.”

#skupajsmoAAG #togetherAAG #заједносмоAAG #заедносмеAAG

#zajednosmoAAG #insiemesiamoAAG

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: