c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Ekološka katastrofa: množičen pogin rib v Malem Grabnu


V Malem grabnu v Ljubljani je v soboto 23.08.2022 prišlo do novega primera množičnega pogina rib, je poročala Televizija Slovenija. Predsednik ribiške družine Barje Bojan Pregovnik je povedal, “Tega se ne da nadomestiti, teh rib se kupiti ne da. Ta tokokrog je končan, kar pomeni, da naslednjih od 10 do 15 let ne bo nobene ribe v Malem grabnu.

V soboto so vse do polnoči člani ribiške družine Barje iskali krivca za pogin. Javno podjetje Vodovod in Kanalizacija Snaga ni odgovorno za pogin, je dejal Pregovnik. Najverjetneje gre za razlitje kemikalij, ki se je začelo ob Poštno-logističnem centru Ljubljana na Cesti v Mestni Log. 

26.07.2022 smo dobili obvestilo, da je poginila celotna populacija rib!!!

Mali graben je sicer pomembno drstišče sulca, podusti in drugih rib. Poginile pa so tudi zaščitene ribe, kot sta nežica in pisanica. Pregovnik je ob tem dejal, da bi bili zelo zadovoljni, če bi izsledili storilca, a najpogosteje ti ostanejo neodkriti.

Mnenje AAG:

V kolikor oblast ne bi ščitila onesnaževalcev vseh vrst in bi prilagodila našo zakonodajo evropski v poglavjih za mejne vrednosti ( mejne vrednosti so načeloma v Sloveniji višje kot jih določa posamezna direktiva v EU, pa naj si bo to pri koncentracijah v zemlji, vodi ali zraku) ter inšpekcijskih služb, ki svoje delo opravljajo slabo, bi bilo takih primerov manj.

Novi ZVO2 je napisan predvsem za zaščito onesnaževalcev ne pa za zaščito narave, okolja in zdravja ljudi. AAG je podal pripombe na 45 straneh vendar niti ena ni bila upoštevana. To kaže kako so vlade( desne, leve ali kaj vmes) in državni zbor pripravljeni sodelovati z nevladnimi organizacijami odnosno z civilno družbo, ki delujeje na področju varstva okolja in narave.

 

#skupajsmoAAG #togetherAAG #заједносмоAAG #заедносмеAAG

#zajednosmoAAG #insiemesiamoAAG

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: