c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Dan okoljskega dolga je letos že 28 julija


Dan okoljskega dolga za leto 2022 je datum, ko človeštvo eno leto porabi vse obnovljive vire planeta in je letos že 28. julija. Skoraj vse države Jugovzhodne Evrope imajo v tem pogledu slabše rezultate od svetovnega povprečja. Slovenija je presežni dan dosegla 18. aprila. Srbija bo v rdečih številkah od 8. julija, nacionalni presežni dan po globalnem datumu pa ima le še Albanija.

Dan okoljskega dolga označuje datum, ko je človeštvo porabilo vse biološke vire v tekočem letu, ki jih Zemlja lahko obnovi. Letos prihaja datum prej kot kadarkoli prej, 28. julij, en dan prej kot leta 2021, kar je v skladu s trendom od začetka pobude in izračuna leta 1971.

Jugovzhodni Evropi gre slabše od svetovnega povprečja

Človeštvo trenutno uporablja naravne vire 1,75-krat hitreje, kot jih lahko ekosistemi planeta obnovijo. Okoljski odtis skoraj vseh držav Jugovzhodne Evrope je nad svetovnim povprečjem.

Podatki za leto 2022 kažejo, da ima Slovenija prvi nacionalni dan prekoračitve v regiji, in sicer 18. aprila. Črna gora je sredstva porabila 17. maja, sledita Hrvaška in Bosna in Hercegovina 29. maja ter Ciper 31. maja.

V Bolgariji je raba virov nekoliko bolj trajnostna. Njegov datum je bil letos 9. junij. Sledita Romunija, 11. junij, in Turčija, 22. junij. Severna Makedonija je presegla zmogljivost 6. julija, v Albaniji pa datum pade na 3. november, najkasneje na Balkanu.

Izračuni kažejo, da je srbski nacionalni dan prekoračitve padel na 8. julij.

Na svetovni ravni je bil prvi Katar, in sicer 10. februarja, medtem ko je Benin najbližje izkoriščanju obnovljivih virov od vseh zajetih držav, saj je njegov dan ekološkega dolga, kot mu tudi rečemo, 26. december.

Datumi odražajo odstopanja

Organizacija Global Footprint Network (GFN), ki določa Dan okoljskega dolga, je izpostavila, da je globalno neravnovesje odraz opustošenja ekoloških virov in kopičenja odpadkov , predvsem pa prisotnosti ogljikovega dioksida v ozračju. Datum je določen z lestvico ekološkega odtisa in biokapaciteta.

Biokapaciteto ene države sestavljata biološko produktivna zemlja in voda, medtem ko se ekološki odtis meri s povpraševanjem prebivalstva po hrani rastlinskega izvora, mesu in ribah, izdelkih iz vlaken, lesu, pa tudi po prostoru za urbano infrastrukturo in gozdove, ki absorbirajo. emisije ogljikovega dioksida iz fosilnih goriv, ​​glede na GFN.

AAG se pridružuje mnenju organizacije GFN, ki poudarja, da bi prepolovitev izpustov ogljika v energetskem sektorju globalni datum zamaknila za 93 dni. Ogljični odtis predstavlja 61 % ekološkega odtisa človeštva.

Povezava:

Neslavni dan ekološkega dolga za Slovenijo je bil letos 18.04.2022

#skupajsmoAAG #togetherAAG #заједносмоAAG #заедносмеAAG

#zajednosmoAAG #insiemesiamoAAG

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: