c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Kako izgleda energijsko neodvisna hiša? “Stroški padejo do 60 odstotkov”


Okoljevarstvenik iz Eko Kvarnerja in član UO AAG INT. ORG. Vjeran Piršić je pokazal, kako je videti njegova energijsko neodvisna hiša na otoku Krku, na katero je namestil toliko sončnih kolektorjev, da proizvede toliko energije za potrebe celotnega gospodinjstva.

»Za razliko od naše učiteljice Ljube v Zagrebu imam baterijski sistem za shranjevanje energije. Energija, ki je zbrana zdaj, mi bo na voljo čez noč. Torej, dobrodošli v energetsko neodvisni hiši Piršić,« je dejal.

Pravi, da trenutno proizvede dvakrat več energije, kot jo potrebuje, zato jo del shrani v baterije, delno pa pomaga HEP-u pri oskrbi turistov.

»Moram reči, da tukaj na Kvarnerju zaposleni v Elektroprimorju ne delajo težav pri priklopih kot v Istri, Zagrebu, Dalmaciji in Slavoniji. Gre le za organizacijo in dobro voljo,« je dejal.

Pravi, da sta glavna težava pri vgradnji solarne dokumentacije papirologija in birokracija, a se to počasi spreminja.

»Včasih si potreboval 66 dovoljenj, zdaj pa samo tri papirje. Težav ni več, ampak samo kažemo, kako neorganizirana država smo. Državljanom nihče ne daje pravih informacij, resnica pa je taka: Ljudje, dajte panele in toplotne črpalke in vam ne bo treba več kupovati nafte in plina. Stroški padejo do 60 odstotkov. Tudi brez baterijskega sistema se lahko grejete skoraj vso zimo. Namestitev je stala približno 100.000 kun, sklad za varstvo okolja pa je v hribih pripravljen povrniti do 40 odstotkov, na otokih pa 60 odstotkov. Dajmo ljudem informacijo, da jim ni treba biti odvisen od fosilnih goriv,« je dejal Piršić.

Druga težava je, pravi, ta, da kmalu ne bomo imeli delavcev.

»Delavci v ladjedelnicah izgubljajo delo in v enem tednu jih lahko premestimo na montažo teh plošč. To so pridni delavci in če Bog da, bodo ladje spet delale, zlahka jih vrnejo na smetišče. Imeli bomo cenejše fotovoltaične elektrarne, a problem je v projektih. Tranzicija ni naključen dogodek, ampak mora biti skrbno zasnovan projekt. Ključno je, da čim več energije hranimo in delimo lokalno,« je dejal.

#skupajsmoAAG #togetherAAG #заједносмоAAG #заедносмеAAG

#zajednosmoAAG #insiemesiamoAAG

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.