c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Nova čistilna naprava naj bi preprečila ponovno onesnaženje Rižane?


V AAG smo prejeli odgovor inšpekcije za okolje in prostor glede onesnaženja Rižane zaradi graditve drugega tira, zaradi naše prijave je morala družba 2TDK namestiti novo, zmogljivejšo čistilno napravo, ki naj bi preprečila ponovno onesnaževanje reke Rižane.

Poročali smo že, da je Inšpektorat za okolje in prostor potrdil nepravilnosti, ki jih je prijavil AAG, pri odvajanju odpadne vode z območja gradbišča za drugi tir oziroma izhodnega portala tunela T8, zaradi česar je aprila 2022 prišlo do onesnaženja reke Rižane in pogina rib. Investitorju, družbi 2TDK, je naložil odpravo nepravilnosti glede odvajanja odpadne vode, družba pa je morala namestiti objekt za zajemanje in čiščenje odpadne vode, ki nastaja na celotnem območju gradbišča.  

Kot pojasnjujejo v 2TDK, ki so ga podali za portal “REGIONAL” , gre za objekt, ki obsega usedalnik z lovilcem olj in s čistilno napravo dimenzij 25 x 7 x 3.5 metrov ter kapacitete 30 l, v katerega so speljane vse vode z gradbišča z izjemo morebitnih virov čiste hribinske vode. Od tam se nato po doseganju ustreznih parametrov vračajo v tehnološki proces oziroma spuščajo v okolje. “Objekt predstavlja celovit sistem, ki temelji na principu čiščenja odpadne vode z usedanjem v usedalniku ter filtriranju v lamelnem filtru ter regulaciji pH vrednosti obdelane vode.” 

“Ob izrednem dogodku v aprilu 2022, ko je prišlo do nepričakovano velikih dotokov čiste hribinske vode, je ta sprala usedline iz usedalnikov, kar je povzročilo onesnaženje, še preden je bila čista voda v predoru zajeta in preusmerjena mimo usedalnikov. Dogodek je pokazal potrebo po usedalnikih večje kapacitete nekoliko vstran od predora, ki omogočajo več časa za ustrezno reakcijo ob podobnih dogodkih ter potrebo po čistilni napravi večje kapacitete, kar je bilo z novo napravo zagotovljeno.”

Kot dodajajo, do podobnega dogodka ni več prišlo, čeprav je izkopano že 1500 m predora, torej je po njihovem mnenju šlo res za enkraten dogodek.

V AAG PA SMO SKEPNIČNI DO NJIHOVE IZJAVE IN BOMO ŠE NAPREJ NADZOROVALI NJIHOVO DELO!!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: