c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Suhorca ne bo vodni vir za primorsko


AAG pozdravlja sklep delovne skupine za oskrbo Istre z vodo, ki je sprejela predlog, da se prekine postopek priprave državnega prostorskega načrta Padež/Suhorca. Dolgoročno naj bi poiskali drug prostor za akumulacijo, prej pa obljubljajo druge ukrepe.

Do prihodnjega poletja načrtujejo uresničitev treh projektov. V Klaričih nameravajo zgraditi četrto vrtino. Z vgradnjo širših cevi med Rodikom in Cepki bi povečali pretočnost povezave med rižanskim in kraškim vodovodom. Obnoviti želijo povezavo čez Miljske hribe s tržaškim vodovodom, od koder bi se lahko oskrboval Ankaran.

Video in komentar : Franc Malečkar AAG – 21. avg. 2021

Civilna iniciativa Ohranimo Brkine je izvedla 21. avgusta 2021 PROTESTNI POHOD ZA OHRANITEV SUHORCE IN PADEŽA, ker vladni predlog reševanja vodooskrbe Istre “ne drži vode”. Na območju nameravane zajezitve je na zunanji strani ovinka je potok razgalil nariv v plasteh sovdana, na notranji se odlaga prod in vejevje, ki ga prenašajo visoke vode.

Naj spomnimo, da smo v Alpe Adria Green vse skozi , opozarjali ministrstvo za okolje in prostor in imeli številne pripombe. Največ se jih nanašalo na neupoštevanje predlaganih alternativnih rešitev vodnih virov, degradacijo narave z izgradnjo jezu v velikosti bohinjskega jezera in vpliv na Unescovo dediščino Škocjanske jame ter na slabo kakovost pitne vode, ki jo pripravljajo iz stoječih voda. Opozarili smo še, da je Suhorca premalo vodnata za take projekte. Taka akumulacija, kot je bila predvidena s seboj prinaša mikrobiološke probleme, najmanj parazita Giardia in Cryptosporidium, ki za klor nista občutljiva. Za odstranitev je potrebna ultrafiltracija vode, ki pa je projekti niso predvidevali (predvidena je le bilo prečrpavanje surove neobdelane vode prek Brkinov do vodarne Rižanskega vodovoda).

Povezava: UO AAG pričenja z obravnavo predloga odgovornih v RS, da potok Padež namenijo kot rezervni vodni vir za priobalne občine

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: