c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

DEKANČANI USTANOVILI CIVILNO INICIATIVO: “Treba se bo dogovoriti glede odškodnin”


REGIONAL- UREDNIŠTVO – T.K.

Sredi novembra letos so v Dekanih ustanovili Civilno iniciativo (CI) Dekani – izgradnja 2. tira. Kot poudarjajo, so se nakopičile težave, ki jih pristojni rešujejo prepočasi. Ker že samo gradbišče ni ustrezno urejeno, pogosto stoji na magistralni cesti tudi po 10 poltovornjakov naenkrat, ki čakajo na vstop na gradbišče, s tem pa ustvarjajo nevarnost za preostale udeležence v prometu. A težav je še veliko več.


Fotografija izgradnje predora T8 – smer Koper iz oktobra 2021

Čeprav gradbišče drugega tira obratuje neprestano, torej 24 ur dnevno, regionalna cesta ob gradbišču nima javne razsvetljave niti ni dovolj označena s prometno signalizacijo“Pogrešamo prometne znake za zmanjšanje hitrosti in druge znake, ki opozarjajo na gradbišče,” pravijo v CI Dekani – izgradnja 2. tira in nadaljujejo:

“Ne izvaja se sistemsko pranje podvozij vozil, ki zapuščajo gradbišče, zato ustvarjajo nepotrebno prašenje, puščajo blato in kamenje na cesti, ki se prav tako nezadostno čisti. Čistilec opravi kratek krog in se vrne na gradbišče, namesto da bi čistil vse do Bivja, material s cestišča pa se pušča kar ob cesti.”

CI Dekani: Tovornjaki z gradbišča zavijajo proti Rižani, kar je kršitev dogovora

Poleg tega, izpostavljajo v civilni iniciativi, tovora na polpriklopnikih ne zaščitijo s ponjavami in drugimi sredstvi proti prašenju. Prav tako šoferji tovornjakov z gradbišča zavijajo v smer proti Rižani, kar predstavlja kršitev dogovora.

Izvajanje monitoringa

Hrup zaradi del in miniranja se ni zmanjšal, krajani pa nimajo podatkov o meritvah hrupa in prašenja. Vsak čas bo z delovanje pričela betonarna, a še vedno ni postavljena zaščitna ograja pred onesnaževanjem, opozarjajo v CI. Potreben je hitrejši odvoz izkopnega materiala na deponijo. Predvsem pa se je potrebno zaradi negativnih vplivov na življenje krajanov ob gradbišču dogovoriti s Krajevno skupnostjo (KS) Dekani glede odškodnine.

Ustanovitev CI Dekani, ki se je povezala s CI Katinara in KS Škofije, je podprlo več kot 100 krajanov. Odzivali se bodo na neustrezno početje na gradbišču 2TDK in o tem obveščali vlado, resornega ministra, primorske poslance, predsednika države ter pristojne inštitucije, od inšpektoratov do zdravstvenih služb in policije, napovedujejo. Povezali so se tudi z mednarodno okoljevarstveno organizacijo Alpe Adria Green. Ob tem poudarjajo:

Med izkopavanji predorov je bilo odkritih 25 kraških jam.

CI Dekani: Od MOK pričakujemo pravno pomoč

“Na 2TDK smo vložili zahtevo za dostop do informacij javnega značaja v zvezi s celotno gradbiščno dokumentacijo, izvedenimi meritvami, postavitvijo Telekomove bazne postaje na gradbišču in zapisnikov nadzora. Od 2TDK pričakujemo sestanek z vodstvom v najkrajšem možnem času in sestanek z nadzornikom gradbišča T8 Dekani.”

Od koprske mestne občine (MOK) v CI pričakujejo pravno pomoč v zvezi s projektom izgradnje plinovoda Ajdovščina–Lucija, ureditev križišča ob gradbišču T8 Dekani in lokalne ceste ob potoku Sokolovec, izpolnitev obljub glede pridobitve prostorov nekdanje betonarne na Vardi in izgradnjo krožišča ter umestitev obvoznice do športnega parka Dekani.

Glavni cilj CI Dekani je, da 2TDK izvaja vse potrebne ukrepe za najmanjši možni negativni vpliv na življenje krajanov, njihovo premoženje ter kakovost zraka in vode. Aktivno želijo sodelovati z odgovornimi za gradnjo na MOK in 2TDK, izvajalcem del in nadzornimi inštitucijami ter županovo komisijo. Želijo, da se pri izgradnji drugega tira upoštevajo okoljevarstvena določila, da so seznanjeni z meritvami za zaščito zdravja krajanov in da se pospešijo nekateri prometni projekti v njihovi krajevni skupnosti.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: