c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Policija zopet s silo nad lastnike zemljišč na območju C0!


V sredo 23.11.2022 smo iz AAG na policijsko postajo Bežigrad in v vednost Državnemu Zboru RS poslali, da bi zaščitili vodne vire oz. barje ter postavili v bran lastnikom kmetijskih zemljišč prijavo o NASILNI vgrajevati cevi za fekalne vode preko pitne vode – kanal C0. Na našo prijavo se ni odzval nihče, še več 14.12. 2022 je policija zopet nasilno varovala gradbišče kanala C0 pred lastniki zemljišč in občani, ki nasprotujejo gradnji kanala C0. Policija je pri tem poškodovala eno osebo, ki so jo pridržali, kasneje pa pripeljali v KC. V AAG močno nasprotujemo gradnji kanalizacije na Barju, ki bi ogrozila pitno vodo za 300.000 ljudi, ter podpiramo lastnike zemljišč in člane AAG, ki se borijo proti kanalu C0.

Da bi se izognili očitkom, da novico objavljamo enostransko, objavljamo zapise in video posnetke treh medijev.

Peter Močnik – RTV SLOVENIJA

Na Ježici v Ljubljani spet vroče zaradi kanalizacijskega kanala

Na Ježici v Ljubljani so se zjutraj zbrali lastniki zemljišč in občani, ki nasprotujejo dokončanju zadnjih kilometrov kanala C0, ki bi povezal Vodice in Medvode s čistilno napravo v Zalogu in ki teče čez vodovarstveno območje. Enega človeka so pridržali.

Peter Močnik, Prvi

14. december 2022 ob 13:35
Zadnji poseg: 14. december 2022 ob 19:24
Ljubljana – MMC RTV SLO, Radio Slovenija, Televizija Slovenija

Kot navaja zagovornik lastnikov zemljišč Klemen Golob, je težava v tem, kako se postopek vodi. Kot pravi, ni ne zakonske podlage za intervencijo policije kot tudi ne veljavne odločbe, ki bi dovoljevala geodetsko odmero območja po zasebni lastnini, na katero vsi lastniki prav tako niso bili vabljeni. “Meritve se kljub temu opravljajo in pravilno bi bilo, da bi geodet lastnike obvestil, da bodo tega dne opravili geodetske odmere,” je prepričan.

Zastopnik MOL-a Primož Krapenc meni drugače: “Vabila niso potrebna. Z odločbami upravne enote se je služnost neposredno vzpostavila. Mi smo na tem mestu zgolj zato, da se prevzame še posest v skladu z odločbami, ki so bile izdane po nujnem postopku po zakonu o urejanju prostora.

Lastniki mestni občini očitajo nepravnomočnost odločbe o začasni služnosti na zemljiščih, saj so se nanjo pritožili. “Torej mora pred sodiščem prestati test zakonitosti in pravilnosti. Tega pa ni,” je poudaril Golob.

Da so odločbe upravne enote neposredno izvršljive in da zato ni treba izvajati nadaljnjega postopka ter pridobiti začasne odredbe, pa je zatrdil odvetnik občine Primož Krapenc, ki je prepričan, da ima občina pravno podlago za nadaljevanje del. “Žal ne gre drugače. To ni nikomur ljubo, da se dela nadaljujejo z asistenco policije, saj je sicer izvajalcem onemogočeno mirno nadaljevanje del,” je dodal.

Prikolice in traktorje, ki so jih lastniki zemljišč pripeljali na svoje parcele, so ob grožnjah policije, da jih bodo odstranili oni, nato odstranili sami.

Na policiji so sporočili, da so bila med izvajanjem asistence, ki so jo nudili policisti, zaradi kršitve javnega reda in miru uporabljena prisilna sredstva in pridržanje zoper osebo, ki je bila nato v postopku lažje poškodovana, a so ji zagotovili zdravstveno pomoč. Dodatne okoliščine pa še preiskujejo, je poročala TV Slovenija. Odvetnik Golob je zatrdil, da policija ne sme asistirati pri izvrševanju služnosti. Policija je pojasnila, da so asistenco nudili na zakonski podlagi, ki pravi, da policija lahko zagotavlja pomoč pri izvajanju javnih pooblastil, če pričakujejo upiranje.

VIR: https://www.rtvslo.si/

Andrej Žitnik – NOVA 24

Policija aretirala lastnika zemljišča na območju C0!

Policija je aretirala lastnika zemljišča na vodovarstvenem območju, kjer želi župan Janković graditi kanalizacijo.

Na vodovarstvenem območju C0 se trenutno dogaja bitka za pravno državo, čisto okolje in čisto pitno vodo. Vse to, kar so ves čas ječale nevladne organizacije, se je izkazalo za prazne besede. Zanimala jih je le oblast, navadne državljane pa so prepustili samim sebi in resnično totalitarni policiji. “Človek je bil sredi zime z obrazom v tleh, grozljivo. Nepopisno! Piše se leto 2022, to je Svoboda z dvema S-oma na začetku,” je bil zgrožena nekdanja poslanka SDS Mojca Škrinjar.

Kaj se danes dogaja na prizorišču C0? Dela se v posmeh vsem nadaljujejo. Temu se je uprla peščica tamkajšnjih ljudi in lastnikov zemljišč, ki ne bodo dopustili, da se kanalizacija na njihovih parcelah gradi brez ustreznih dovoljenj.

Policija je zlorabila svoja pooblastila, potrebnih listin za delo izvajalci niso pokazali, do lastnikov zemljišč popolnoma nespoštljivi
Danes je policija z izjavo, da “asistira” pri začetku merjenj za nov izkop po mojem mnenju zlorabila vsa pooblastila v imenu asistence, grobo je aretirala in s silo prijela človeka, lastnika zemljišča, ki je sedel na zasebni zemlji ob prikolici, ga pritisnila ob tla, ga vklenila in odvlekla v marico,” je zgroženo dejala Škrinjarjeva in pojasnila, da so bila vzrok za njihovo nedopustno ravnanje zahteve lastnikov zemljišč in ostalih, ki so bili tam prisotni, naj izvajalci del in MOL pokažejo listine oziroma dovoljenje za merjenje in izkop, “nobenih listin niso pokazali, zato sklepamo, da listin ni in da nimajo veljavnega gradbenega dovoljenja za izkop”. Na zahtevo lastnikov, naj pokažejo listine oziroma dovoljenje za merjenje, so jim izvajalci brezsramno odgovorili, “naj pa vložijo tožbo, ker so hodili po njihovi zemlji”!

Zgodila se je tudi aretacija lastnika zemljišča, ker se ni odstranil, ko so hoteli kopati in niso pokazali nobene listine. “Kanal C0! To je Svoboda – ječa Slovencev,” je objavila nekdanja mestna svetnica Mojca Škrinjar. Dragi državljani, to je nova “svoboda”, kot so nam jo obljubljali vladajoči pred volitvami.

Škrinjarjeva: Kanalizacija čez jezero pitne vode ne more teči!
“Zadeva je resnično grozljiva,” pravi Škrinjarjeva in v nadaljevanju pojasni, da je Zoran Janković načrtoval kanal C0 na način, da je obravnaval vsako parcelo posebej na celotni trasi, kar pa mu je omogočilo, da ni bil deležen zakonske besede, da mora pridobiti presojo vplivov na okolje, kot je bilo zahtevano s strani nekdanjega okoljskega ministra Andreja Vizjaka že v letu 2020. Ta je namreč takrat Škrinjarjevi v zvezi z izkopom kanala C0 odgovoril, da “bo moral investitor (to je Mestna občina Ljubljana) za dokončanje kanala C0 pridobiti spremembo gradbenega dovoljenja, v okviru tega postopka pa bo treba izvesti tudi presojo vplivov na okolje ob upoštevanju vseh veljavnih predpisov. Agencija RS za okolje je v predhodnem postopku že odločila, da bo treba za pridobitev gradbenega dovoljenja izvesti presojo vplivov na okolje. V tem postopku presoje bodo posledično obdelane vse možne tehnične rešitve in pogoji za umestitev kanala C0 na področju ljubljanske podtalnice”.

Foto: Alpe Adria Green

Po besedah nekdanje poslanke Janković presoje nima, pa tudi če bi se izvedla presoja vplivov na okolje na celotni trasi, Škrinjarjeva trdi, da “preprosto kanalizacija čez jezero pitne vode ne more teči”! in dodaja, da gre za kanalizacijo, ki je tam niti ena hiša ne potrebuje, saj na trasi ni niti ene hiše, ki bi jo potrebovala, “rešitev je na dlani, morali bi narediti čistilno napravo, preden se začne vodovarstveno območje”, je dejala.

Kje so zdaj Inštitut 8. marec in ostale organizacije za zaščito človekovih pravic?
Spletni uporabniki se sprašujejo, kam neki je poniknila ognjevita borka Nika Kovač, ki je še pred letom dni bíla svojo sveto vojno za vodo. Kje so vse tiste civilnodružbene organizacije, denimo Inštitut 8. marec, ki so se tako krčevito borile, da bi bila “usoda vode v naših rokah. Je šel ves trud po gobe?

VIR: https://nova24tv.si/

Policisti odpeljali vrtičkarja, ki je nasprotoval gradnji kanalizacijskega kanala

R.T. – SVET 24

Trdil je, da izvajalci del nimajo veljavnega gradbenega dovoljenja, ti pa pravijo, da je vse urejeno.

protest, policija, gradnja kanalizacijskega kanala

Policisti so odpeljali enega od lastnikov zemljišča, na katerem so načrtovana dela.

Konec novembra je ljubljanski župan Zoran Janković napovedal, da se bo nadaljevala gradnja povezovalnega kanalizacijskega kanala na vodovarstvenem območju, ki bo odpadne vode iz občin Medvode, Vodice in severnega dela Ljubljane odvedel do centralne čistilne naprave v Zalogu. Pričakovati je bilo negodovanje lastnikov zemljišč, kakšen protest, čeprav so na ljubljanski mestni občini pridobili vsa dovoljenja in tudi 68 odločb o začasni omejitvi lastninske pravice.

In res je prišlo do incidenta pred današnjim začetkom del. V mrzlem dopoldnevu so se uprli lastniki vrtičkov na tem območju. Nekateri med njimi so trdili, da izvajalci del nimajo veljavnega gradbenega dovoljenja za izkop in da niso prejeli odločb, izvajalci pa so vztrajali, da je vse urejeno. Najbolj vztrajnega, tega, ki je oviral kopanje, je morala na koncu odstraniti policija, ki je moškega tudi odpeljala na policijsko postajo.

Na občini zatrjujejo, da je kanal C0 med Ježico in Rojami ne bo ogrozil ljubljanskega vira pitne vode, saj so poskrbeli za vse zaščitne ukrepov. Kritiki pa trdijo, da poteka po ožjem vodovarstvenem območju s strožjim režimom varovanja in da bi v primeru nesreče odpadna voda lahko odtekla v podtalnico.

VIR: https://novice.svet24.si/

Povezave:

Ima Janković poleg onesnaževanja pitne vode v načrtu tudi gradnjo “mesta na Savi”?

Kanal C0 ali s policijo nad lastnike, 3.

V AAG prijavili nadaljevanje nasilne gradnje kanala C0 na policijo

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: