c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Leto 2022 je bilo drugo najtoplejše leto za Evropo: Kopernikovo leto


Novi podatki službe Evropske unije za podnebne spremembe Copernicus razkrivajo, da je bilo leto 2022 drugo najtoplejše leto v zgodovini v Evropi in peto na svetovni ravni.

Novi podatki službe Evropske unije za podnebne spremembe Copernicus razkrivajo, da je bilo leto 2022 drugo najtoplejše leto v zgodovini v Evropi in peto na svetovni ravni.

  • Leto 2022 je bilo še eno leto podnebnih ekstremov, s številnimi rekordi visokih temperatur in naraščajočimi koncentracijami toplogrednih plinov v ozračju.
  • Globalno segrevanje že vpliva na številne regije po svetu in pričakuje se, da se bodo ekstremni vremenski pojavi stopnjevali.
  • Države morajo uvesti prilagoditvene rešitve za spopadanje s podnebnimi spremembami in prenehati z običajnim poslovanjem, da bi dosegle cilj Pariškega sporazuma.

Vreme kar naprej podira rekorde

Storitev Copernicus Climate Change Service (C3S), ki jo izvaja Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi v imenu Evropske komisije, je objavila svoje Poudarke globalnega podnebja 2022 . Gre za povzetek preteklih letnih temperatur, koncentracij toplogrednih plinov ter pomembnih podnebnih in vremenskih dogodkov, ki so pokazali, da je bilo v Evropi in po svetu podrtih več visokotemperaturnih rekordov , medtem ko so drugi ekstremni dogodki, kot so suše in poplave, prizadeli velike regije. .

Evropa je doživela svoje drugo najtoplejše leto v zgodovini, ki ga je preseglo leto 2020 in le malo toplejše od let 2019, 2015 in 2014. Poletna sezona je bila najbolj vroča v zgodovini, medtem ko je bila jesen tretja najtoplejša. 

Na svetovni ravni je bilo leto 2022 peto najbolj vroče leto, vendar le z zelo majhno razliko, glede na nabor podatkov C3S ERA5 . Drugi pogosto uporabljeni nizi temperaturnih podatkov bodo leto 2022 verjetno uvrščeni nekoliko drugače. Doslej so najbolj vroča leta na svetovni ravni leta 2016, 2020 oziroma 2019 oziroma 2017 – zadnjih osem let je bilo osem najtoplejših v zgodovini. 

Koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju so se povečale za približno 2,1 ppm, podobno kot v zadnjih letih. Koncentracije metana v ozračju so se povečale za skoraj 12 ppb, kar je več od povprečja, a pod rekordnimi vrednostmi zadnjih dveh let. 

Vincent-Henri Peuch, direktor službe za spremljanje atmosfere Copernicus, je dejal: »Spremembe koncentracije so posledica človeških in naravnih dejavnikov. Naša nenehna prizadevanja za zmogljivost podpore operativnemu preverjanju emisij CO2 in CH4 bodo zagotovila izjemno uporabna orodja za natančnejšo oceno učinkovitosti ukrepov za blažitev podnebnih sprememb.«

Globalno segrevanje vpliva na svetovno prebivalstvo 

Ekstremni vremenski dogodki so prizadeli številne regije po vsem svetu. Dolgotrajni vročinski valovi so spomladi prizadeli Pakistan in severno Indijo ter poleti osrednjo in vzhodno Kitajsko, medtem ko so v Pakistanu avgusta zaradi ekstremnih padavin prišlo do obsežnih poplav.

Dolgotrajni in intenzivni vročinski valovi so prizadeli tudi zahodno in severno Evropo, medtem ko je vztrajno nizka količina padavin v kombinaciji z visokimi temperaturami in drugimi dejavniki povzročila obsežno sušo . Skupne emisije požarov v naravi so bile poleti najvišje v zadnjih 15 letih v EU in Veliki Britaniji ter v 20 letih v Franciji, Španiji, Nemčiji in Sloveniji.

Februarja je led na Antarktičnem morju dosegel najnižji najmanjši obseg v 44-letnem satelitskem zapisu in dosegel rekordno ali skoraj rekordno nizke vrednosti v šestih mesecih. To je le nekaj primerov, kako globalno segrevanje vpliva na vreme po vsem svetu, pri čemer se pričakuje, da se bodo ekstremni dogodki še stopnjevali.

Spreminjanje poslovanja kot običajno in prilagajanje novi realnosti

Poročilo je še dodaten dokaz, da moramo prenehati z običajnim poslovanjem, če želimo izpolniti cilje, določene v Pariškem sporazumu. Države po vsem svetu morajo oblikovati in izvajati strategije prilagajanja , da bodo pripravljene na vremenske pojave.

Glede na ERA5 je bila letna povprečna temperatura 0,3 °C nad referenčnim obdobjem 1991–2020, kar je približno 1,2 °C višje od obdobja 1850–1900, ki se običajno uporablja kot približek za predindustrijsko dobo. Tako je leto 2022 osmo leto zapored s temperaturami za več kot 1 °C nad predindustrijsko ravnjo.

»Leto 2022 je bilo še eno leto podnebnih ekstremov v Evropi in po svetu. Ti dogodki poudarjajo, da že doživljamo uničujoče posledice segrevanja našega sveta,« je dejala Samantha Burgess, namestnica direktorja službe Copernicus Climate Change Service. »Najnovejši podnebni poudarki 2022 iz C3S zagotavljajo jasne dokaze, da bo za izogibanje najhujšim posledicam morala družba nujno zmanjšati emisije ogljika in se hitro prilagoditi podnebnim spremembam.«

ZBORNIK E-NOVIC ALPE ADRIA GREEN – HRAST 2022 V PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.