c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Na Osapski reki se je pojavila pena


Krajani in Zeleni zahtevajo takojšnje ukrepe in analize vode

Osapska reka je vsaj po barvi sodeč še vedno hudo »bolna«. Na začetku februarja smo poročali o neobičajnih, sivo-belih barvah pritokov Osapske reke, na katere je opozorila dolinska občinska svetnica Zelenih Tiziana Cimolino v sosednji Italiji. Takrat je fotografirala od prahu in morda cementnih snovi belo obarvan hudournik Jurkovec, ki teče ravno po gradbišču drugega tira Divača-Koper in se izteka v Osapsko reko in dalje v Jadransko morje. Prvotno, nič kaj spodbudno stanje, se je danes še poslabšalo, daj se na Osapski reki tačas pojavlja celo pena po večjem delu toka, za kar so okoljevarstveniki in krajani upravičeno zaskrbljeni.

Treba je vedeti, da domačini iz Gabrovice in Ospa že mesece opozarjajo na sivo-belo vodo, ki teče po strugah potokov: snov v vodi pušča usedline na kamenju in bregovih, prah pa je viden tudi na zelenju in drevesih ob bregu. Nevladna organizacija Alpe Adria Green ocenjuje, da priteka voda iz betonarne na gradbišču in ugotavlja, da so snovi v njej nedvomno škodljive za vse organizme, ki živijo v vodi. Pa tudi za živali, ki se v potokih napajajo – teh, pravijo domačini – ni več na spregled.

Foto galerija: Vse foto AAG Trst

Povezava:

EKO PATRULJA AAG ODKRILA ONESNAŽEVANJE HUDOURNIKA PODRAVJA

ZBORNIK E-NOVIC ALPE ADRIA GREEN – HRAST 2022 V PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: