c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Kanal C0 poteka tudi po parceli, ki ni zajeta v gradbeno dovoljenje, lastnikom pa z ograjami onemogočajo kmetovanje


Odvetnik, ki zastopa lastnike zemljišč na območju sporne gradnje povezovalnega kanala na vodovarstvenem območju, nam je povedal, da so v torek na predlog lastnikov potekale geodetske meritve meja dveh parcel. Ugotovilo se je, da približno 300 metrov zgrajenega kanala poteka po parceli, ki ni zajeta v gradbeno dovoljenje in za kar ni sklenjen noben pravni posel. Več informacij bo na voljo jutri. Medtem pa lastnikom zemljišč zapirajo dostop do zemljišč ter odstranjujejo mejnike.

“Takole so nam zaprli dostop do parcel po celotni dolžini. Mečejo ven mejnike. Geodet brez prisotnosti lastnika in zakoliči mejo. Jankovičevi varnostniki nas napadajo na zasebnih zemljiščih. Zemljo odvažajo drugam. Leta bodo potrebna, da bo zemlja spet rodovitna. Super, to je naša pravna država in naša ustavna pravica do zasebne lastnine,” je v tem tednu zapisal eden izmed lastnikov zemljišč na območju, kjer poteka gradnja povezovalnega kanala na vodovarstvenem območju. Lastnik zemljišča je tudi opozoril, da bo nastal dodaten problem, ko bodo vozili zemljo nazaj od drugod. “Velike težave bodo z razraščanjem tujerodnih rastlin, kot je npr. japonski dresnik. V zakonu o KZ jasno piše, da mora za odstranitev poskrbeti lastnik sam,” je pojasnil.

Če je kmet vključen v kak ukrep, mora izpolnjevati določene obveznosti (na primer mora kmetovati). Če se ugotovi, da obveznosti ne izpolnjuje, sledi plačilo sankcije, ki je določena za neizpolnjevanje obveznosti, razen v primeru uveljavljanja višje sile, kamor sicer sodi tudi razlastitev. Vendar pa v dotičnem primeru višja sila po vsej verjetnosti ne bi bila priznana, ker je kmet v času dolžen sam odstranjevati tujerodne rastline. Zato bi moral oškodovani kmet vložiti tožbo proti izvajalcu, so nam pojasnili nekateri poznavalci tega področja. Z vprašanji smo se obrnili tudi na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Vodovarstvenik Kleče je največji in najpomembnejši vir pitne vode v Sloveniji, saj se iz njega napajajo gospodinjstva za več kot 300 tisoč ljudi. Okoljevarstveniki, ekologi, geologi in drugi strokovnjaki opozarjajo, da je gradnja kanalizacije čez vir pitne vode tvegana in predstavlja možnost katastrofe, če se cevi kdaj poškodujejo. Gre za projekt, ki zadeva tri občine, saj bi kanalizacijo iz Medvod in Vodice radi čez naravovarstveno območje pripeljali do čistilne naprave v Zalogu, ki je stala več kot 40 milijonov evrov in kakršne Ljubljana sama sploh ne bi potrebovala, pojasnjuje tudi nevladna organizacija Alpe-Adria-Green, ki je po odločitvi upravnega sodišča lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani.

V AAG se sprašujemo ali gre za igro besed ali je naslov velikega projekta le zavajanje domače javnosti in evropske komisije? Naslov projekta se glasi: Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Projekt ima tri dele: dograditev ljubljanske kanalizacije, dograditev čistilne naprave v Zalogu in razvpiti kanal C0, premera 1,2 metra, s fekalijami skozi vir pitne vode – torej čez vodonosnik Ljubljanskega polja.

Vodonosnik Ljubljanskega polja ali vodovarstveno območje je vir čiste (neklorirane) pitne vode za Ljubljano. Tu ni odpadnih vodá, ki bi potrebovale odvajanje in čiščenje s kanalom C0. Nasprotno, kanal C0 prinaša odpadne vode v vodonosnik Ljubljanskega polja z grožnjo zastrupitve čiste pitne vode za Ljubljano.

Ampak če desetkrat preberemo naslov projekta, ga ne moremo razumeti drugače, kot ga je razumela evropska komisija. Ta je v odgovoru mednarodnemu društvu Alpe Adria Green pred nekaj dnevi poudarila, kako je vendar projekt koristen, saj bo v prvi vrsti izboljšal kvaliteto vodonosnika (angl. aquifer) pitne vode. Moram navesti še angleško besedilo, če smo bralci odgovora kaj narobe razumeli po slovensko:

»As a result, it will improve the quality of the aquifer used for the abstraction of drinking water in the first place.« Očitno so vlagatelji in skrbniki projekta (beri: politiki) naredili »koristno malverzacijo« in potegnili evropsko komisijo za nos, da bi dobili denar iz kohezijskih sredstev.

A to še ni vse. Evropski komisiji niso povedali, da spada ljubljanski vir pitne vode v skupino kritičnih infrastruktur, saj komisija tega ne omenja. Kritična infrastruktura je bila v EU postopno vpeljana pred več kot desetimi leti, da bi posebej zavarovali določene sisteme, kot so energetika, telekomunikacije in tudi pitno vodo pred nevarnostmi sesutja iz bilo kakšnih razlogov, mirnodobnih, recimo potresov ali vojnih in kriznih. To pomeni, da je treba odstraniti vsa neposredna tveganja za onesnaženje ljubljanske pitne vode.

In kanal C0 spada v neposredno tveganje in ga tam ne sme biti. Ker predstavlja diverzijo na kritično infrastrukturo. Ljubljansko pitno vodo reši samo odstop neposredno vpletenih politikov. Morda pa bo potreben še en referendum za pitno vodo, ker rezultatov minulega nekateri nočejo priznati. V prvi vrsti Mestni svet občine Ljubljana, ki odloča na prvi stopnji.

Policija in ministrstvo za notranje zadeve pa, neverjetno, ščitita fekalije namesto pitne vode.

Zaradi zgoraj navedenega se je 25.02.2023 zgodil na gradbišču kanala C0 nov incident: pretep lastnikov zemljišč in članov AAG z varnostniki

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

Več lastnikov zemljišč in članov AAG je skušalo podreti varovalno ograjo, ki jim preprečuje nemoteno delo na svojih zemljiščih, pri tem je prišlo je do pretepa z varnostniki, dogodek preiskuje policija.

Povezave:

C0 KANAL: Ministrstvo molči, nevladniki nas ignorirajo, bojijo se Jankovića in za svoje financiranje

Prejeli smo: Nauki iz gradnje kanala C0

Kanal C0: ministrstvo bo odločilo do konca marca, gradnja se nadaljuje?!?

V Ljubljani na gradbišču kanala C0 zopet posredovala policija!

Upravno sodišče je po dveh letih razodilo v primeru C0 kanala

EKO PATRULJA AAG PREGLEDALA USTREZNOST MATELIALOV ZA C0 KANAL

UO AAG IZBRAL ZMAGOVALCA ČRNE LISTE ZA LETO 2022

Poziv AGG Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko k izvedbi preverjanja operacije na kraju samem v zvezi z kanalom C0

Policija zopet s silo nad lastnike zemljišč na območju C0!

Kanal C0 ali s policijo nad lastnike, 3.

V AAG prijavili nadaljevanje nasilne gradnje kanala C0 na policijo

“Zdrav razum pove, da fekalij ne boš peljal čez pitno vodo”

ZBORNIK E-NOVIC ALPE ADRIA GREEN – HRAST 2022 V PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: