c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Delegati ZN so dosegli zgodovinski dogovor o zaščiti morske biotske raznovrstnosti v mednarodnih vodah


Generalni sekretar ZN António Guterres je čestital državam članicam ZN za dokončanje besedila za zagotovitev ohranjanja in trajnostne uporabe morske biološke raznovrstnosti na območjih zunaj nacionalne jurisdikcije in ga po skoraj dveh desetletjih pogovorov označil za “preboj”.   

“Ta ukrep je zmaga multilateralizma in globalnih prizadevanj za boj proti uničujočim trendom, s katerimi se sooča zdravje oceanov, zdaj in za prihodnje generacije,” je dejal vodja ZN v izjavi, ki jo je njegov tiskovni predstavnik izdal v soboto 04.02.2023 pozno zvečer le nekaj ur po sklenitvi dogovora. na sedežu ZN v New Yorku, kjer so zadnja dva tedna potekajo  težka pogajanja o osnutku pogodbe.

Dogovor, ki so ga dosegli delegati medvladne konference o morski biotski raznovrstnosti območij zunaj nacionalne jurisdikcije, bolj znane pod akronimom BBNJ , je vrhunec pogovorov, ki so se začeli leta 2004 pod okriljem ZN.  

Pravni okvir, ki se že imenuje „pogodba o odprtem morju“, bi 30 odstotkov svetovnih oceanov uvrstil v zavarovana območja, vložil več denarja v ohranjanje morja ter zajemal dostop do morskih genskih virov in njihovo uporabo. 

G. Guterres je prek svojega tiskovnega predstavnika dejal, da je pogodba ključnega pomena za reševanje trojne planetarne krize podnebnih sprememb, izgube biotske raznovrstnosti in onesnaževanja.  

“Prav tako je bistvenega pomena za doseganje z oceani povezanih ciljev in ciljev Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 in Globalnega okvira biotske raznovrstnosti Kunming-Montreal ,” je zapisano v izjavi, ki se nanaša na tako imenovano zavezo ’30×30 ‘ za zaščito tretjine svetovno biotsko raznovrstnost – na kopnem in v morju – do leta 2030, ki jo je sprejela zgodovinska konferenca ZN v Montrealu decembra lani. 

Ob ugotovitvi, da odločitev BBNJ temelji na dediščini Konvencije ZN o pomorskem pravu ( UNCLOS ), je generalni sekretar pohvalil vse strani za njihovo ambicioznost, prilagodljivost in vztrajnost ter pozdravil veleposlanico Reno Lee iz Singapurja za njeno vodenje. in predanost.  

“Dame in gospodje, ladja je prispela do obale ,” je sinoči rekla gospa Lee in naznanila dogovor ter požela dolge ovacije v sejni sobi. Delegacije se bodo znova sestale pozneje in uradno sprejele besedilo.   

V izjavi, ki jo je izdal tiskovni predstavnik ZN, je generalni sekretar priznal tudi kritično podporo nevladnih organizacij, civilne družbe, akademskih ustanov in znanstvene skupnosti.  

“Veseli se nadaljnjega sodelovanja z vsemi stranmi, da bi zagotovili bolj zdrav, odporen in bolj produktiven ocean, kar bo koristilo sedanjim in prihodnjim generacijam,” je zaključila izjava. 

V odzivu na Twitterju je Csaba Kőrösi, predsednik 77. zasedanja Generalne skupščine ZN, prav tako čestital delegatom in gospe Lee za dosego soglasja o globalnem pravnem okviru za odprto morje.

»To je ogromen uspeh multilateralizma. Primer preobrazbe, ki jo potrebuje naš svet in ljudje, ki jim služimo, zahtevajo,« je dodal na koncu.

ZBORNIK E-NOVIC ALPE ADRIA GREEN – HRAST 2022 V PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: