c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Novi pozivi za ustavitev gradnje, Janković pa: voda bo še bolj varovana?!


Tadej Grešovnik / A.K. – 24.com

Novi pozivi ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, naj ustavi projekt izgradnje kanalizacijskega kanala C0. Prizadevanjem za ustavitev del se je zdaj priključila še skupina zdravnikov iz ljubljanskega Kliničnega centra. “Voda bo še bolj varovana, še bolj čista,” pa je že večkrat poudaril župan Janković.

VIDEO

Da gre za okolju nevaren in netransparentno voden projekt, menijo tudi v parlamentarni opoziciji, zato so na nujno sejo komisije za peticije na zagovor poklicali tudi župana Zorana Jankovića. In kaj je odgovoril? 31 zdravnikov opozarja, da kanal C0 ogroža okolje – morebitna naravna nesreča, denimo potres, bi lahko pomenila pravo ekološko katastrofo. Kot pravi dr. Miran Brvar iz UKC Ljubljana: “Veliko tveganje za mikrobiološko in kemijsko onesnaženje v Ljubljani za 300 tisoč prebivalcev in še več in to tveganje se bo s časom le še večalo. Zavedati se moramo, da bo ta kanal postavljen za vedno in bo zgrajen iz materialov z omejeno življenjsko dobo in bo prej ali slej prišlo do puščanja.”

Lastniki zemljišč pozdravljajo podporo stroke – a že zgolj z zdravo kmečko pametjo bi morali – pravijo – prepoznati tveganja, ki jih prinaša izgradnja kanala.  Po številnih incidentih, ki smo jim bili priča v preteklih tednih na terenu, so lastniki danes le dočakali soočenje z županom. Na parlamentarni komisiji so pred poslanci opozorili na po njihovem mnenju nedopustno ravnanje Policije in predvsem varnostne službe, ki varuje delovišče. 

‘Gre za največji okoljski projekt v državi, ki bo dodatno zaščitil čisto pitno vodo’

Da je večina lastnikov dala soglasje, da gre zgolj za nagajanje peščice domačinov, pa odgovarja župan Janković: “Če vas tako skrbi za to pitno vodo, naj vas gospodje povabijo k sebi domov in vam pokažejo svojo greznico in odločbo inšpekcije, kaj bi morali z njo narediti.”

Jankovič je večkrat poudaril, da gre za “povsem spolitizirano vprašanje”“Ne razumem nekaterih, da nasprotujejo gradnji zadnjega kilometra kanala in bi raje pustili 6400 greznic, pri čemer je kanal v občinah Medvode in Vodice že končan in ima uporabno dovoljenje.” “Kje so bili pred 30 leti, ko se je projekt začel?” se sprašuje in poudarja, da gre za skupni projekt z državo in EU kot sofinancerkama. “Gre za največji okoljski projekt v državi, ki bo dodatno zaščitil čisto pitno vodo,” je odločen.

Najzahtevnejši del izgradnje bo v Mestni občini Ljubljana, saj bo zgrajen povezovalni kanal C0, ki bo potekal od vzhodne obvoznice do čistilne naprave Brod, vključno z vsemi sekundarnimi kanali iz črpališč Mala vas, Tomačevo in Jarše ter iz naselij Ježica in Sneberje. Kanal bo v skupni dolžini znašal 12,1 kilometra. Sama obstoječa čistilna naprava Brod bo rekonstruirana v zadrževalni bazen s kapaciteto 800 kubičnih metrov. Na novo bodo s tem delom projekta na javno kanalizacijo priključili 3600 prebivalcev v občini Medvode in 1100 prebivalcev v občini Vodice ter s samo izgradnjo povezovalnega kanala C0 bistveno zmanjšali obremenitev centralnega kanalizacijskega sistema v Mestni občini Ljubljana, ter sistematično uredili odvajanje odpadne vode s severozahodnega dela Ljubljane, pojasnjujejo na MOL. Kot zatrjuje župan, bo “voda še bolj varovana, še bolj čista”. Ob tem je pojasnil, da bodo lahko s čistilno napravo čistili tudi fekalije iz Vodic in Medvod.

Stranka Vesna za opustitev gradnje kanala C0 prek vodonosnika

Tudi zunajparlamentarna stranka Vesna je danes pozivala k takojšnji ustavitvi del na kanalu C0 med Brodom in Črnučami ter k trajni opustitvi gradnje kanala prek Ljubljanskega polja. Sopredsednik Uroš Macerl je poudaril, da boj za vodo ne sme imeti političnega predznaka. “Gre za primer netransparentnosti, ki se ga poslužujejo tako leve kot desne opcije,” je dodal.

C0 po njegovih besedah predstavlja primer netransparentnosti in nedemokratičnosti, ki se ga poslužujejo tako leve kot desne politične opcije. “Zato zmoti, ko se nekateri danes predstavljajo kot borci za okolje in vodo, sami pa so v času vladanja sprejemali ukrepe v škodo okolja,” je poudaril v današnji izjavi za javnost pred nujno sejo komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kjer obravnavajo peticijo v zvezi z gradnjo kanala C0.

Vesnina ljubljanska mestna svetnica Jasminka Dedić je izpostavila, da dialog z vladajočimi v okviru mestnega sveta ni mogoč, saj vladajoča koalicija Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda bojkotira seje na pobudo opozicijskih svetnic.

“Ker nam mestna vlada zapira vrata, se obračam na vlado, da prek pristojnih ministrstev in drugih organov nemudoma ustavi vsa gradbena dela na odseku med Brodom in Črnučami,” je pozvala in dodala, da morata ukrepati zlasti pristojni ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvo za naravne vire in prostor.

V Vesni se zavzemajo tudi za trajno opustitev gradnje kanala C0 prek vodonosnika Ljubljansko polje in pristojne pozivajo, naj v sodelovanju z vpletenimi občinami, strokovnjaki in civilno družbo pripravijo novo investicijsko dokumentacijo za modernizacijo in nadgradnjo obstoječe čistilne naprave na Brodu.

“Na Evropsko komisijo naj naslovijo prošnjo za proučitev možnosti za finančno prestrukturiranje in prenos kohezijskega projekta v finančno obdobje 20212027,” je sklenila.

Nekdanji minister za okolje in prostor Miha Jazbinšek iz Alpe Adria Green je dejal, da morajo čistilno napravo na Brodu nadgraditi za kapaciteto nad 10.000 in pod 100.000 enot, potrebno za čiščenje odpadnih voda s prispevnega območja severnozahodnega dela nekdanje Občine Šiška, torej od Stegen preko Pirnič in Medvod do Vodic.

Čistilna naprava je locirana na Brodu zato, da prestreže medvoške in vodiške fekalije pred območjem od Broda do Ježice, kjer velja režim absolutnega varovanja mestnih zajetij podtalnice, je izpostavil. “Ker je na Brodu zadrževalnik za fekalije iz Medvod in Vodic že zgrajen, je jasno, da se morajo očistiti tam,” je dejal Jazbinšek.

Predlagal je tudi dodaten sklep komisije k 1. točki 2. nujne seje Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti:

»Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti poziva Vlado RS, da v pristojnosti svojih ministrstev zagotovi trajno opustitev izgradnje povezovalnega kanala C0 med Brodom in Ježicami ter takoj prične s pripravami za nadgradnjo Čistilne naprave Brod z zmogljivostjo 10.000 – 100.000 E.«

POvezava:

V primeru “kanala C0” Alpe Adria Green o pitni vodi misli dolgoročno, enako mislijo tudi domačini iz Kleč, Savelj in Ježice

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.